Δήμος Νεάπολης- Συκεών: Πάρκα για κατοικίδια, δωρεά σκάνερ σήμανσης στην Αστυνομία για τα μικροτσίπ και φάρμακα για τα ζώα. Δήμος Ωραιοκάστρου;

Νοεμβρίου 19, 2014
Από

Ο δήμος Νεάπολης –Συκεών διαθέτει ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ζώων με 24 ωρη λειτουργία και υλοποιεί εδώ και μια δεκαετία συστηματικό πρόγραμμα περίθαλψης   αδέσποτων ζώων.

Για αυτό το λόγο ο  δήμαρχος συναντήθηκε με  τη διοίκηση του αστυνομικού τμήματος, αλλά και με εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων. Αναλυτικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Νεάπολης- Συκεών

« Τη δωρεά δύο σκάνερ εντοπισμού μικροτσίπ σήμανσης ζώων στα Αστυνομικά Τμήματα Συκεών και Νεάπολης, καθώς και τη διεύρυνση του προγράμματος προστασίας ζώων με τη διάθεση και φαρμακευτικών σκευασμάτων, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων.
Ειδικότερα, στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή του διοικητή του Α.Τ. Νεάπολης, υπαστυνόμου Α΄, Δημήτρη Τζιόλα και του αναπληρωτή διοικητή του Α.Τ. Συκεών, υπαστυνόμου Β΄, Δημήτρη Καλκοπέδη, συζητήθηκαν προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ του δήμου και της Αστυνομίας, με επιδίωξη την καλύτερη ενημέρωση και ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας σε όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα.
«Όπως προκύπτει από τη δεκαετή εμπειρία μας στην υλοποίηση αρχικά ενός πιλοτικού και πλέον σήμερα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας αδέσποτων κυρίως ζώων, πρέπει να γίνει κοινωνική συνείδηση ότι έχουμε όλοι υποχρεώσεις, στις οποίες οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και προσθέτει: «Ο ισχύων νόμος 4039/2012 προβλέπει ότι οι δήμοι έχουν την αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα και η αστυνομία για τα δεσποζόμενα. Πρόκειται επί της ουσίας για δύο αλληλένδετα ζητήματα, που παρουσιάζουν ποικιλομορφία και δυσκολίες στο χειρισμό τους, τις οποίες μόνο με κοινή δράση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά μετά την παράνομη και αυθαίρετη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Δήμος, Αστυνομία, ζωοφιλικά σωματεία και μεμονωμένοι εθελοντές ζωόφιλοι μπορούμε να θέτουμε και να πετυχαίνουμε σταδιακά συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων και τον εκσυγχρονισμό των αντιλήψεών μας».

Στειρώσεις και φροντίδα
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής κτηνίατρος Στέφανος Στεφανίδης, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων ζώων από την έναρξή του το 2004, «εκτελούμε κατά γράμμα ό,τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Κάνουμε καθημερινές αυτοψίες, δεχόμαστε κλήσεις από τους πολίτες, ελέγχουμε τα περιστατικά, προχωρούμε στη στείρωση, στην όποια απαιτούμενη χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις τραυματισμών, τη θεραπευτική αγωγή, τον εμβολιασμό, τη σήμανση με μικροτσίπ και περιλαίμια των αδέσποτων ζώων. Θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα των ζώων που ζουν στην περιοχή μας, να έχουμε καταγεγραμμένο το ιστορικό τους ώστε να είμαστε σε θέση να παρέμβουμε ανά πάσα στιγμή χρειαστεί».
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, τα αρμόδια στελέχη βρίσκονται σε επιφυλακή 24ώρες καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα και ο δήμος είναι σε θέση να εξυπηρετεί έκτακτα περιστατικά.

Κοινές δράσεις
«Στόχος των τακτικών συναντήσεων που έχουμε τόσο με τα ζωοφιλικά σωματεία, όσο και με κάθε άλλη υπηρεσία και φορέα που εμπλέκεται, είναι να υπάρχει συνεχής ενημέρωση, να γίνεται ανταλλαγή ιδεών, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με έμφαση στην κοινωνική ισορροπία», σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές.
Από πλευράς δήμου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων μέσω των στειρώσεων, καθώς και στην αποτροπή επιθέσεων αδέσποτων σε πολίτες. Εξίσου σημαντικά, όμως, είναι και τα περιστατικά κακοποίησης δεσποζόμενων ζώων, για τα οποία η δημοτική αρχή γίνεται αποδέκτης καταγγελιών αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει και ζητά αυστηρότητα στους ελέγχους από την αστυνομία. ».

 «Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, βρίσκεται στο τελικό διαδικαστικό στάδιο ο χαρακτηρισμός πάρκων και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Πεύκων, Νεάπολης και Αγίου Παύλου ως χώρων εκτόνωσης και άσκησης για τα κατοικίδια», σημειώνει.

Φάρμακα για τα αδέσποτα
Στη διάρκεια, τέλος, της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου «Φροντίζω», που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή των Πεύκων, όπου λόγω των δασικών εκτάσεων καταγράφεται μεγαλύτερος αριθμός αδέσποτων, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ανακοίνωσε τη διεύρυνση του τρέχοντος προγράμματος στειρώσεων και προστασίας ζώων.
Ειδικότερα, ο δήμος προβαίνει και στην προσφορά φαρμακευτικών σκευασμάτων για τις ιατρικές ανάγκες των ζώων που φροντίζουν τα μέλη του σωματείου, υπό την εποπτεία πάντα των δημοτικών υπηρεσιών.

Πληροφορίες:
Υπηρεσία Προστασίας Ζώων δήμου Νεάπολης-Συκεών
Τηλέφωνα: 2313 329500 (εσωτερικά 563 και 581)
E-mail: adespota.neapoli.sykies@gmail.com

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    6 − 4 =