Παραπαίει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥAΩ) μεταξύ κολοβακτηριδίων και ανυποληψίας. To θέμα του νερού στη βουλή

Νοεμβρίου 25, 2014
Από

 Στην τελευταία συνεδρίαση πάντως του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΩ, ήταν  δύσκολο να διακρίνεις. Ήταν όλοι ίδιοι. Οι μπαγάσηδες πέσανε με ορμή στο νήμα των αμοιβών όλοι μαζί. Δεν τους ξεχωρίζει ούτε το φώτο-φίνις.

Η πλέον χρεοκοπημένη δημοτική επιχείρηση, η οποία  το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνει τους κατοίκους της Μυγδονίας και της Καλλιθέας να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, τώρα ομόφωνα φροντίζει να ανταμείψει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και όποιον άλλον  περνάει από έξω,  με τις πλέον πλουσιοπάροχες αμοιβές.

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος Νίκος δεν εκθείαζε τζάμπα το έργο του προκατόχου του, του προηγούμενου ένδοξου προέδρου της ΔΕΥΑΩ, Παπαχρήστο. Γιατί αυτό ακριβώς το έργο  σκοπεύει  να συνεχίσει. Ένα «έργο» που είναι φουλ στα νιτρικά και στα  κολοβακτηρίδια και για το οποίο  θέλουν να ανταμειφτούν  με την μεγαλύτερη δυνατή  αμοιβή.  

Η άποψη αυτή περί αμοιβών του διοικητικού συμβουλίου δεν είναι μόνον άκομψη, δεν είναι μόνον βλακώδης, δεν καταδεικνύει πολιτικό ερασιτεχνισμό, αλλά είναι και επικίνδυνη για την πορεία της δημοτικής  επιχείρησης ύδρευσης, όπως ονομάζεται μάλλον κατά ευφημισμό .

Τι να θαυμάσεις  πρώτα- πρώτα  επάνω τους; Την απουσία πολιτικής σκέψης; Της σκέψης γενικώς; Την απουσία τους από την πραγματικότητα;

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δελτίο τύπου – 26 Νοεμβρίου 2014

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για την ποιότητα του νερού στο Ωραιόκαστρο

Ερώτηση σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού σε περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου, με αφορμή πρόσφατες ανησυχητικές μετρήσεις, κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Εσωτερικών.

Η κ. Μάρκου επανέρχεται στο θέμα, μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει τον Ιούνιο, αφού, σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις, στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας, σε δείγματα που ελήφθησαν στις 30/9 και στις 24/10/14 σε τρία σημεία, η παρουσία νιτρικών σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το όριο του πόσιμου των 50 mg/l, υπάρχει μία περίπτωση υπέρβασης αμμωνίου και 2 περιπτώσεις όπου αυτό βρίσκεται στο όριο ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η παρουσία κολοβακτηριδίων, βακτηριδίων E.Coli και εντερόκοκκου σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε δείγμα από την Κοινότητα Λητής [υπενθυμίζεται ότι το ανεκτό όριο βρίσκεται στο 0].

Αντίστοιχα, στη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας, από τα 10 δείγματα που ελήφθησαν στις 30/09/2014 σε αντίστοιχα σημεία σε Νεοχωρούδα, Πεντάλοφο, Πετρωτό, Μεσαίο και Ν. Φιλαδέλφεια, στα 9 διαπιστώνονται υπερβάσεις σε κολοβακτηρίδια, μεταξύ των οποίων και σε δείγμα από το Λύκειο Νεοχωρούδας.

Δεδομένου ότι η κακή ποιότητα του νερού στις περιοχές αυτές είναι διαχρονικά καταγεγραμμένη και διαπιστωμένη, η βουλευτής ζητά ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων φορέων για θέματα ποιότητας νερού, όπως είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η  Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Θεσσαλονίκης, ώστε, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, να βρεθεί επιτέλους κάποια οριστική λύση προς όφελος των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, β) τον Υπουργό Υγείας και γ) τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Ποιότητα νερού σε περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου

Επανερχόμαστε στο θέμα της υπ’ αρ. 518/27-06-2014 ερώτησης σχετικά με την ποιότητα του νερού σε περιοχές του δήμου Ωραιοκάστρου, και συγκεκριμένα στις Δημοτικές Ενότητες Μυγδονίας και Καλλιθέας, με αφορμή νέες μετρήσεις που πραγματοποίησε η ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του δήμου.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές, στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας, σε δείγματα που ελήφθησαν στις 30/9 και στις 24/10/14 σε τρία σημεία, η παρουσία νιτρικών σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το όριο του πόσιμου των 50 mg/l, υπάρχει μία περίπτωση υπέρβασης αμμωνίου και ς περιπτώσεις όπου αυτό βρίσκεται στο όριο ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η παρουσία κολοβακτηριδίων, βακτηριδίων E.Coli και εντερόκοκκου σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε δείγμα από την Κοινότητα Λητής [υπενθυμίζεται ότι το ανεκτό όριο βρίσκετα στο 0].

Αντίστοιχα, στη Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας, από τα 10 δείγματα που ελήφθησαν στις 30/09/2014 σε αντίστοιχα σημεία σε Νεοχωρούδα, Πεντάλοφο, Πετρωτό, Μεσαίο και Ν. Φιλαδέλφεια, στα 9 διαπιστώνονται υπερβάσεις σε κολοβακτηρίδια, μεταξύ των οποίων και σε δείγμα από το Λύκειο Νεοχωρούδας.

Τα ανωτέρω στοιχεία έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Δεδομένου ότι η κακή ποιότητα του νερού στις περιοχές αυτές είναι διαχρονικά καταγεγραμμένη και διαπιστωμένη, είναι πλέον σαφές ότι απαιτείται ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των συναρμοδίων φορέων για θέματα ποιότητας νερού, όπως είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η  Διεύθυνση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Θεσσαλονίκης, ώστε, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες δημοτικές αρχές, να βρεθεί επιτέλους κάποια οριστική λύση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να διασφαλίσετε ότι οι κάτοικοι των ως άνω περιοχών θα καταναλώνουν κατάλληλο νερό; Ποιες εναλλακτικές προτάσεις έχετε εξετάσει για την ύδρευση των ως άνω περιοχών ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της ακαταλληλότητας του νερού;

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

  One Response to Παραπαίει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ωραιοκάστρου (ΔΕΥAΩ) μεταξύ κολοβακτηριδίων και ανυποληψίας. To θέμα του νερού στη βουλή

  1. oraiokastronet on Νοεμβρίου 26, 2014 at 15:57

   Για όσους μας ρωτάτε οι μισθοί που ψήφισαν τα μέλη του Δ.Σ για τον εαυτό τους είναι -όπως αναφέραμε- το ανώτερο δυνατόν που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Δηλαδή περίπου 900 για τον πρόεδρο, τα μισά για τον αντιπρόεδρο και περίπου 80 ευρώ το μήνα για κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Συν και η πρόταση για αμοιβή ενός μέλους με το μισθό του αντιπροέδρου.

  Σχολιάστε

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  *


  1 × = 8