Αντιδημαρχία καθαριότητας. Ίσως η πιο αποτυχημένη αντιδημαρχία του δήμου Ωραιοκάστρου. Το κόστος αποκομιδής απορριμμάτων και τα δημοτικά τέλη.

Φεβρουαρίου 17, 2015
Από

Η καθαριότητα, η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τα προβλήματα πρώτης προτεραιότητας για   τους πολίτες του δήμου. Η κατάσταση τόσο από την προηγούμενη, όσο και από την νέα διοίκηση συνεχίζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είναι φανερό  ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Όχι μόνο γιατί εδώ και έξι- επτά μήνες δεν κατόρθωσε να εξομαλύνει την κατάσταση στην αποκομιδή και στην καθαριότητα γενικά, αλλά και γιατί δείχνει να μην μπορεί να αντιληφθεί τις νέες ανάγκες και τις νέες αντιλήψεις που χρειάζονται επιτακτικά στη διαχείριση των απορριμμάτων.  Για αυτό κι είναι εύλογο να συγκεντρώνει και τα περισσότερα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος το μόνο που μπορεί να κάνει – από όσα έχει αποδείξει μέχρι τώρα- είναι να αναπαράγει τις νοοτροπίες και τις παθογένειες του παρελθόντος και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα του δήμου. Και εξηγούμαι.

Η οικολογική και σύγχρονη αντίληψη απαιτεί  τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων κι άρα  του κόστους και των δημοτικών τελών.

Αυτό σημαίνει την ανάγκη εφαρμογής ενός άλλου νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις.

Το  νέο  μοντέλο  διαχείρισης θα έχει  βασικό στόχο την μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με την συστηματική αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, κομποστοποίησης  και επαναχρησιμοποίησης, ώστε να επιτευχθεί και η μείωση του κόστους και τέλος η αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών.

Για να γίνει αυτό  απαιτείται η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, που φυσικά ο αντιδήμαρχος καθαριότητας ούτε έχει, ούτε ποτέ ασχολήθηκε να αποκτήσει ο δήμος.

Ένα σχέδιο που θα έχει  μακροπρόθεσμους, αλλά  και βραχυπρόθεσμους στόχους και που η εκπόνησή του, αλλά και η εφαρμογή του  πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την κοινωνία και τους φορείς της.

Η κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου θα αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης, οικολογικής, οικονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε συνεργασία φυσικά και με το σύνδεσμο και τους άλλους δήμους της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, προς όφελος των δημοτών και του Περιβάλλοντος.

Μέχρι τότε θα συνεχίζεται το όργιο της βρωμιάς και της  σπατάλης  και η επιβάρυνση βέβαια των δημοτών με υπέρογκα ανταποδοτικά τέλη, προς όφελος των κάθε είδους εργολάβων «καθαριότητας».

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    1 × = 4