Η τοπική ιστορία συγκινεί. Παρουσίαση του βιβλίου της ιστορίας της Νεοχωρούδας.

Μαρτίου 1, 2015
Από

Οκτώ χρόνια  η κα Ραφαηλίδου  μόλις έκλεινε το φως από την οδοντιατρική  της πολυθρόνα στο ιατρείο της, άρχιζε την έρευνα σε ιστορικά αρχεία, κατέγραφε ακούραστα  σημειώσεις και μάζευε με περισσή ευαισθησία τις πολύτιμες προφορικές μαρτυρίες  των ηλικιωμένων του χωριού.  Για να ακολουθήσει η δουλειά ατέλειωτων ωρών για την ταξινόμηση  του υλικού και τη σειροθέτησή του, μέχρι να έρθει η ώρα για  να πάρει το δρόμο για το τυπογραφείο.

Οκτώ χρόνων δουλειά της κας Άννας Ραφαηλίδου  με σεβασμό και  μεράκι  παρουσιάστηκε την Κυριακή στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού κέντρου, για την ιστορία της Νεοχωρούδας.  Είναι παράξενο, αλλά η γοητεία της τοπικής ιστορίας αυξάνεται, όσο ο κόσμος μπαίνει σε μια περίοδο ενίσχυσης ευρύτερων υπερεθνικών σχηματισμών και ενδυνάμωσης της παγκοσμιοποίησης. Ιδίως όταν αυτή γράφεται αποκλειστικά  με αγάπη για έναν τόπο, που δεν είναι γενέθλιος, αφού  η κα Ραφαηλίδου ήρθε σε αυτόν σαν νύφη και τον αγάπησε σαν δικό της.

Η κα Α. Ραφαηλίδου με την δημοτική σύμβουλο κα Β. Γεράκη.

Το δίτομο βιβλίο «ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ στο πέρασμα του χρόνου», παρουσίασαν ο  καθηγητής  του ΑΠΘ Τσιπούρας  Σωτήρης   και ο  φιλόλογος   Ζαχάρου Δημήτρης, ενώ παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Νίγδελης, ο δήμαρχος  Α. Γαβότσης, ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας  Νεοχωρούδας Χ. Ζέγος, ο πρόεδρος της κοινότητας Πενταλόφου Χ. Τερζής, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας Θ. Δίγκαλης, ο αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Η. Τσακαλίδης,  καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Α. Πολυχρονίδης και η κα Β. Γεράκη, αλλά  και  εκπρόσωποι φορέων.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα βιβλία εξαντλήθηκαν όλα με την μια και ότι θα προχωρήσει στην δεύτερη έκδοση, ενώ  τα έσοδα θα διατεθούν στον Πολιτιστικό σύλλογο Νεοχωρούδας. Συμβαίνουν  λοιπόν ακόμη και τέτοια, που μας εκπλήσσουν ευχάριστα.

Η συγγραφέας δεν προλάβαινε να υπογράφει τα βιβλία της.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    3 + = 11