Eστίες διαφθοράς, κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης οι δημοτικές επιχειρήσεις.

Ιουνίου 18, 2015
Από

Μιλάμε για  ληστρικές καταστάσεις, για ένα πλιάτσικο ασύδοτο, χωρίς όρια. Μιλάμε για κατάφορες παραβιάσεις στοιχειωδών κανόνων νόμιμης λειτουργίας, σε μια σύγχρονη κοινωνία που ανέχεται ή επιτρέπει να κλέβεται  ασύστολα το δημόσιο και μάλιστα ατιμωρητί.

Αυτό υποστηρίζει και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής και το επιβεβαιώνουν  εδώ και χρόνια οι εκθέσεις του συνήγορου του πολίτη.  Με αποτέλεσμα όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις να είναι σχεδόν ελλειμματικές, λόγω κακοδιαχείρισης, με μια συνεχής καθημερινή κατασπατάληση πόρων, από ένα καθεστώς διαφθοράς των απευθείας αναθέσεων και των προμηθειών με τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές της αγοράς.

Αυτή την κατάσταση η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου την αντιμετώπισε με ένα «πρωτότυπο»  τρόπο. Απάλλαξε τους υπεύθυνους αιρετούς, προέδρους και δημάρχους από  ποινικές ευθύνες και μετέφερε ή μετακύλισε το χρέος των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους.

Για αυτό για τη διαφθορά  στους δήμους ευθύνες επιρρίπτει και στην Πολιτεία ο Λ. Ρακιντζής, η οποία «τέσσερις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα όποιες σχετικές υποθέσεις ερευνούσαμε στο Αρχείο».

«Τα προβλήματα στους δήμους αποτελούσαν οι δημοτικές επιχειρήσεις. Αυτές δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, τα οποία δεν γνωρίζω ποιος πλέον θα τα επωμισθεί».

Εξάλλου είναι γνωστό ότι μέσα στην γενική διαφθορά του Ελληνικού κράτους πρώτη θέση κατέχουν οι δήμοι, μαζί με τις πολεοδομίες και τις εφορίες.

Αυτό το θέμα κυριαρχεί ούτως η άλλως σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις και το κακό είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες, κατά κάποιο τρόπο, το έχουν αποδεχθεί. Ιδίως στην Καλλιθέα και στη Μυγδονία, στα καφενεία ο κόσμος το θεωρεί  δεδομένο.

Σήμερα το φαινόμενο έχει περιοριστεί αναγκαστικά  λόγω της κρίσης και της μειωμένης χρηματοδότησης των δήμων. Αλλά το φαινόμενο της διαφθοράς  θα παραμένει όσο παραμένει κι αναπαράγεται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και το διεφθαρμένο πελατειακό  κράτος.

Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί κανέναν να σιωπά. Η δημοσιότητα και ο έλεγχος είναι δύο αναντικατάστατα όπλα και αποτελούν το διακριτό σημείο ανάμεσα στους συμβιβασμένους με το καθεστώς της διαφθοράς και τους πολέμιους του.

Κλείνοντας να παραθέσουμε τα λόγια του Λ. Ρακιντζή που ξέρει καλά το θέμα : «κάθε αιρετός, υπεύθυνος πολίτης, πρέπει όχι απλώς να δέχεται, αλλά να καλοδέχεται τον έλεγχο και να μη διαμαρτύρεται».
Και να αναφέρουμε τέλος ένα πρόσφατο περιστατικό από τον γείτονα δήμο του Λαγκαδά.  Ο εισαγγελέα διαφθοράς αναζητά  ποινικές ευθύνες σε βάρος της πρώην διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά (ΔΕΥΑΛ). Το θέμα προέκυψε ύστερα από αναφορά για «μαύρη τρύπα» ύψους περίπου 3,5 εκατ. ευρώ που υπάρχει στα ταμεία. Διενεργείται  προκαταρκτική έρευνα, για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που σχετίζονται με απιστία, υπεξαίρεση και πλαστογραφία και  θα γίνει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος στα ταμεία της ΔΕΥΑΛ σε βάθος 10ετίας. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο πρώην πρόεδρος  φέρεται να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    9 × = 72