Αν δεις καράβι στο βουνό, θα είναι στο Ωραιόκαστρο. Μετρώντας τις ζημιές από την νέα πλημμύρα και εισαγγελική παρέμβαση.

Ιουνίου 19, 2015
Από

Τα τρία ρέματα που απέμειναν στο Ωραιόκαστρο, από την  λαίλαπα της εργολαβικής αντιπαροχής, δεν ήταν αρκετά για να συγκεντρώσουν όλο το νερό της βροχής και το υπόλοιπο  βγήκε στους δρόμους και μπήκε στα σπίτια. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και αστραπιαία. Ισόγεια και υπόγεια κατοικιών κι επαγγελματικών χώρων, γέμισαν  λάσπη,  οικιακός κι επαγγελματικός  εξοπλισμός καταστράφηκαν, αυτοκίνητα εξαφανίστηκαν.  Οι ζημιές που προκάλεσε η καταρρακτώδης  βροχή μετριούνται τώρα στο Παλαιόκαστρο, στην οδό Βέροιας  και στην περιοχή του Ωραιοκάστρου κάτω από τα «Αλώνια».  Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή των οδών   Αργοναυτών, Παρμενίωνος και Φιλελλήνων, κάτω από την Α. Υψηλάντη και μεταξύ του 2ου γυμνασίου στην Ο. Ελύτη και 3ου δημοτικού σχολείου στην οδό Νέστου.   Εκεί συγκεντρώθηκαν αστραπιαία οι μεγαλύτερες και ορμητικότερες ποσότητες νερού, παρασύροντας αυτοκίνητα και  προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε σπίτια και καθιζήσεις σε δρόμους και οδοστρώματα.

Πολλοί κάτοικοι αδυνατούν ακόμη να πιστέψουν, ότι έγιναν όλα αυτά. Όσο απότομα εμφανίστηκε το απειλητικό νερό για την ίδια της ζωή τους, τόσο ξαφνικά και γρήγορα εξαφανίστηκε.

«Η χθεσινή βροχόπτωση», λέει μια κάτοικος στην οδό Αργοναυτών  «ήταν πρωτοφανής. Δεν ξέρω εάν  ο δήμος είχε κάνει τη δουλειά του και διατηρούσε  καθαρό  το δίκτυο ομβρίων υδάτων. Πάντως η βροχόπτωση ήταν πέραν του αναμενόμενου και εμφανίστηκαν  ξαφνικά τα νερά σαν ένα  κύμα που προκάλεσε αυτή τη ζημιά κι έφυγε».

Επικρίσεις δέχεται ο Δήμος από πολλούς κατοίκους της περιοχής γιατί  δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα, με τον καθαρισμό των ρεμάτων, των φρεατίων  και την φροντίδα του δικτύου των ομβρίων. «Οι σκάρες ομβρίων στην Μ. Αλεξάνδρου και Μαραθωνοδρόμων -Καρκαβίτσα είχαν χορταριάσει. Ο Δήμος ενώ ήταν γνωστά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν δεν έκανε

To περιβόητο ρέμα στην Φιλελλήνων με λεκάνη απορροής όλο σχεδόν το κέντρο του Ωραιοκάστρου, στριμώχνεται ανάμεσα στο 2 γυμνάσιο και το 3 δημοτικό,

τίποτα. Δεν φρόντισε να καθαρίσει τα φρεάτια  των ομβρίων και τα ρέματα.  Οπότε δεν φταίει μόνο ο καιρός», μας λέει ο Γ.Κ κάτοικος της περιοχής.

Οι κατοικίες  που υπέστησαν ζημιές είναι δεκάδες, σύμφωνα με τους  πρώτους  υπολογισμούς των κατοίκων.

«Η δύναμη του νερού ήταν τεράστια» λέει ένας άλλος κάτοικος «παρέσερνε πέτρες μεγάλες μέσα στο ρέμα και αυτοκίνητα δίπλα από τους δρόμους και με τις  νεροφαγιές στο ρέμα προκάλεσε καθίζηση στους πλαϊνούς δρόμους.

Τα μπαζωμένα ρέματα

Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέχρι τώρα στο Ωραιόκαστρο δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση. Οι δρόμοι συνεχώς γίνονται ποτάμια και λίμνες. Τρία ρέματα απέμειναν στο Ωραιόκαστρο κι αυτά  είναι μπαζωμένα, καταπατημένα  και ακαθάριστα. Ένα στο Παλαιόκαστρο που περνάει από την Αγία Παρασκευή, το άλλο από τον Αγ. Αθανάσιο που ξεκινάει από οδό Καρδίτσας και Μουζενά και βγαίνει  την οδό Βέροιας πριν από την  Κονταξοπούλου και  το τρίτο που η λεκάνη απορροής του είναι όλο το κέντρο σχεδόν του Ωραιοκάστρου και καταλήγει στην Φιλελλήνων, που έκανε και τις μεγάλες ζημιές.

Η λίμνη στη Γαλήνη επί της οδού Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε για άλλη μια φορά εγκλωβίζοντας αυτοκίνητα, ενώ στην πλ. Τζαβέλα στο Παλαιόκαστρο φράκαρε το αποχετευτικό δίκτυο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν με λύματα  τα σπίτια και η οδός Πίνδου  μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι, προκαλώντας τεράστιες ζημιές.

Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που περιγράφει η κα Χριστίνα. «Ξαφνικά είδα το νερό στο παράθυρο, από όπου κι άρχισε να μπαίνει. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Τρόμαξα πολύ, το νερό άρχισε να μπαίνει από παντού σε όλο το σπίτι. Από τον νιπτήρα, το μπάνιο, την αποχέτευση. Έμπαινε από παντού, θα πνιγόμασταν σαν τα ποντίκια. Βγήκαμε με τα παιδιά από το άλλο πλαϊνό παράθυρο του άλλου δωματίου και ανεβήκαμε γρήγορα στις εξωτερικές σκάλες και σωθήκαμε».

Ο οικιακός  εξοπλισμός πολλών  σπιτιών  καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, όπως και o  επαγγελματικός εξοπλισμός σε καταστήματα.  Ο Δήμος και η Περιφέρεια  οφείλουν τώρα  να αποζημιώσουν  τους  επαγγελματίες και  τους κατοίκους για τις ζημιές στα σπίτια τους, που πολλοί δεν είχαν που να κοιμηθούν το βράδυ μετά την νεροποντή.

 Καταγγελίες κατοίκων για βουλωμένα φρεάτια και εισαγγελική παρέμβαση.

Ποινικές ευθύνες για την πλημμύρα στο Ωραιόκαστρο,  αναζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων για βουλωμένα φρεάτια, λόγω ενός έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Η  προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της «πλημμύρας», αναζητώντας ποινικές ευθύνες για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη νεροποντή

Διαβάστε παλιότερη ανάρτηση για το θέμα των φρεατίων ομβρίων υδάτων.

 

http://www.oraiokastronet.gr/wp-admin/post.php?post=29122&action=edit

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    6 + 7 =