Μόνο οι Τζιχαντιστές κλείνουν μουσεία. Να επαναλειτουργήσει τώρα το Λαογραφικό μουσείο Ωραιοκάστρου.

Ιουνίου 21, 2015
Από

Η μόνη μας περιουσία είναι η Μνήμη.  Όλα τα είχε η διοίκηση Γαβότση, να ανοίξει πόλεμο με την Μνήμη και την Ιστορία του Ωραιοκάστρου, της έλειπε. Θλίψη προκαλεί η απόφαση της δημοτικής αρχής  για το κλείσιμο του μουσείου και την καταστροφή που θα γίνει με την «αποθήκευση»  των εκθεμάτων του. Εκθέματα που μαζεύτηκαν ένα- ένα με φροντίδα και αγάπη και τα εμπιστεύτηκε ο κόσμος για φύλαξη και διατήρηση στο μουσείο, τώρα αντιμετωπίζονται σαν εξοπλισμός φοιτητικού δωματίου  που κάπου πρέπει να  καταχωνιαστεί, για να γίνει  σκόνη και Θρύψαλα.

Τα εκθέματα αυτά είναι οι  θησαυροί οι οποίοι αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας. Αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να προστατευτεί  ώστε να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί η συλλογική Μνήμη του Ωραιοκάστρου.
Γιατί όπως είπε και ο Γ. Σεφέρης, σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.

Που να φανταζόταν επίσης και ο  Μίλαν Κούντερα, όταν  έγραφε ότι  ο αγώνας της Μνήμης ενάντια στη λήθη, είναι ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, ότι θα έβρισκε εφαρμογή  και στην τοπική εξουσία του Γαβότση.

Οι Τζιχαντιστές που καταστρέφουν αγάλματα, μνημεία και μουσεία, έχουν ως δικαιολογία την εντολή από άνωθεν, δηλαδή του  Προφήτη. Η διοίκηση Γαβότση έχει ως δικαιολογία, ότι κλείνει το μουσείο για να το κάνει παιδικό σταθμό!!!

Έχει με άλλα λόγια  ως στόχο τον παιδικό σταθμό, αλλά αντί να πετύχει το στόχο της, χτυπάει το μουσείο, αποδεικνύοντας  ότι  δεν αρκεί να έχεις στόχους, αλλά ότι πρέπει να ξέρεις και σημάδι. Και έτσι η διοίκηση Γαβότση, μην τα καταφέρνοντας στο σημάδι, πάει να λύσει ένα πρόβλημα και δημιουργεί άλλα δέκα.

Η  πάνδημη διαμαρτυρία και κινητοποίηση όλων των κατοίκων και των φορέων του Ωραιοκάστρου για το Λαογραφικό μουσείο, θα αναγκάσει την διοίκηση Γαβότση να πάρει πίσω την παράλογη απόφαση που πήρε, με την ελαφρότητα που την διακρίνει, για το κλείσιμο του.

Οι Τζιχαντιστές επί τω έργω

Και  να απαιτηθεί να αρχίσει άμεσα η επαναλειτουργία του Λαογραφικού  μουσείου. Να εμπλουτιστεί παραπέρα, να συνδεθεί οργανικά με την καθημερινή ζωή του δήμου, ώστε να γίνει επισκέψιμο και πόλος έλξης και γνώσης.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το Λαογραφικό μουσείο εγκαινιάστηκε το 2010 επί δημαρχίας Μπάτου. Ο επόμενος δήμαρχος ο  Σαραμάντος, μάλλον επειδή δεν ήταν κι αυτός από το Ωραιόκαστρο, το κράτησε κλειστό  και τώρα ο Γαβότσης θέλει να το κάνει ..παιδικό σταθμό.  Γι αυτό το λόγο στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην ψηφοφορία που οργανώνει ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός σύλλογος και υπογράφουμε στο:

http://www.ipetitions.com/petition/perioraio

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    1 + = 10