Ένας χρόνος με δήμαρχο Ωραιοκάστρου τον Α. Γαβότση. Παρήγαγε έργο; κέρδισε ή έχασε ο δήμος Ωραιοκάστρου; Απαντά ο Δημήτρης Καρασαββίδης.

Ιουλίου 29, 2015
Από

Από τον πρώτο κι όλας χρόνο  η δημοτική αρχή Γαβότση, φρόντισε να διαψεύσει  τις  ελπίδες  ότι μετά από πολλά χρόνια θα έπνεε ένας φρέσκος άνεμος αλλαγής στο δήμο Ωραιοκάστρου. Η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει την παλαιοκομματική πεπατημένη. Παρά  τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις απευθείας αναθέσεις, ζημιώνοντας το δήμο,  την  επιλεκτική επιλογή  προμηθευτών και εργοληπτών, το βόλεμα «ημετέρων». Και τα γνωστά σαρανταπεντάρια στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ήταν νόμιμα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την δικαιοσύνη να μοιράσει ποινές εκεί που έπρεπε.

Η δημοτική αρχή Γαβότση αντιδρά επίσης σπασμωδικά και χωρίς συναίσθηση των ευθυνών της, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα για το παρόν και το μέλλον του δήμου και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις αδυναμίας, παρατηρούνται και φαινόμενα αυταρχισμού και βέβαια υποβάθμισης  του δημοτικού  συμβουλίου.

Για αυτόν τον ένα χρόνο της διοίκησης  Γαβότση  το oraiokastronet.gr απευθύνθηκε στον   Δημήτρη Καρασαββίδη για να κρίνει τα πεπραγμένα της διοίκησης, αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής της.  Απευθυνθήκαμε στο Δημήτρη Καρασαββίδη γιατί ενώ είναι ο άνθρωπος που  «έφερε»  τον Α. Γαβότση στο Ωραιόκαστρο, στη συνέχεια διαχώρισε τη θέση του κι ας θεωρήθηκε από  ορισμένους  ότι «αποστάτησε», για να έρθει σήμερα το πλήρωμα του χρόνου και να θεωρείται δικαιωμένος από τις εξελίξεις και από τη ζωή.

-κε Καρασαββίδη πέρασε σχεδόν ένας χρόνος που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου ο παλιός σας γνώριμος Α. Γαβότσης , νιώθετε δικαιωμένος που διαχωρίσατε έγκαιρα τη θέση σας από αυτόν και για τις προβλέψεις σας;

Το θέμα δεν είναι αν νοιώθω δικαιωμένος ή όχι εγώ, αλλά εάν ωφεληθεί  ο δήμος Ωραιοκάστρου από τη διοίκηση Γαβότση. Εάν θα μπορέσει να λειτουργήσει σε αυτά τα δύσκολα χρόνια με επάρκεια, ώστε να προσφέρει στους δημότες την βελτίωση της καθημερινότητας τους, αλλά  και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, που ο δήμος οφείλει να λειτουργεί  σαν ανάχωμα προστασίας των δημοτών που έχουν πληγεί  και να παρεμβαίνει ακόμη στην  τροφή, τη μάθηση και στην υγεία. Κάτι που κάνει π.χ η εκκλησία κι άλλοι δήμοι,  αλλά όχι η διοίκηση Γαβότση.

Τέλος επειδή δεν μου αρέσει να είμαι ισοπεδωτικός και επειδή δεν θέλω να γίνομαι άδικος, οφείλω να αναγνωρίσω ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευθύνες στη διοίκηση.  Υπάρχουν στελέχη  της διοίκησης που κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να παράγουν έργο. Αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε.

-Από μια διοίκηση απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός, όραμα, διοικητικές ικανότητες, αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, τα είδατε αυτά στη διοίκηση Γαβότση;

Ας τα εξετάσουμε ένα- ένα. Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος δήμαρχος από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ήταν να προσλάβει μια δημοσιογράφο κι όχι ας πούμε έναν  ειδικό για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Αυτό είναι ενδεικτικό για τις προθέσεις μιας  διοίκησης, για το εάν  έχει δηλαδή σκοπό να δουλέψει ή έχει σκοπό να βγαίνει φωτογραφίες και να ασκεί διοίκηση με δελτία τύπου, με τα οποία θα λύνει εικονικά όλα  τα προβλήματα. Άρα μια τέτοια διοίκηση ούτε ολοκληρωμένο σχεδιασμό έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει, ούτε όραμα διαθέτει, πολύ περισσότερο που δεν διαθέτει ούτε καν τον απαιτούμενο χρόνο στην άσκηση των καθηκόντων του ο δήμαρχος. Ο οποίος και να διέθετε   τις απαιτούμενες ικανότητες  δεν διαθέτει τον  χρόνο στο δήμο για να μας το αποδείξει.

-Πώς κρίνετε τις επιδόσεις της διοίκησης Γαβότση στην κοινωνική προστασία, την πρόνοια, στον πολιτισμό και στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς;

Το ενδιαφέρον και οι επιδόσεις της διοίκησης Γαβότση στην κοινωνικό τομέα, όπως είπα και στην πρώτη σας ερώτηση είναι ανύπαρκτο. Για την δε ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αρκεί να αναφέρουμε ότι όσοι δήμοι ενδιαφέρονται για αυτά, ανοίγουν λαογραφικά τοπικά μουσεία, ενώ εδώ η διοίκηση Γαβότση κι αυτό το λαογραφικό   μουσείο  που υπάρχει αντί να το αξιοποίηση φρόντισε να το κλείσει.

 

-Πέτυχε η διοίκηση Γαβότση στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου με διαφάνεια και δημοκρατία;

Αρκεί να αναφέρω ότι μέχρι τώρα, στον ένα χρόνο της διοίκησης,  δεν έχει γίνει ούτε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να διακοπεί. Κι αυτό όχι με υπαιτιότητα της αντιπολίτευσης,  η οποία έδωσε στη διοίκηση και την απαιτούμενη πίστωση χρόνου, αλλά και  αρκετή  ανεκτικότητά.  Επίσης έχει γίνει κανόνας η τακτική να φέρνει η διοίκηση και το προεδρείο σοβαρά θέματα με τη διαδικασία της  προ ημερήσιας διάταξης, με αποτέλεσμα  οι δημοτικοί σύμβουλοι να μην έχουμε  την απαιτούμενοι ενημέρωση για να τοποθετηθούμε  στα θέματα που καλούμαστε  να ψηφίσουμε. Οπότε ούτε για διαφάνεια, ούτε για αναβάθμιση της λειτουργίας μπορούμε να μιλάμε, το αντίθετο μπορούμε να μιλάμε για παραπέρα υποβάθμιση της λειτουργίας του δήμου.

 

 -Ενδιαφέρθηκε η διοίκηση Γαβότση για την ενίσχυση και εξασφάλιση των υποδομών, τα αντιπλημμυρικά έργα και το κυκλοφοριακό που έχει ανάγκη ο δήμος;

Η διοίκηση Γαβότση και σε αυτόν το βασικό τομέα των έργων υποδομής του δήμου, τρέχει πάντα πίσω από τα γεγονότα. Γίνονται πλημμύρες συνεχώς, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες  και η διοίκηση του δήμου δεν παρουσίασε μέχρι τώρα ένα σχεδιασμό αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων. Ούτε έδειξε την απαιτούμενη φροντίδα για τον καθαρισμό έστω των φρεατίων στο δίκτυο των ομβρίων. Να μην μιλήσουμε για τα ρέματα. Ακολούθησε και σε αυτόν τον τομέα την παλαιοκομματική πεπατημένη. Αρκέστηκε να καλέσει τους βουλευτές σε σύσκεψη στο δημαρχείο, να βγει φωτογραφίες και να καταθέσει αιτήματα για έκτακτη επιχορήγηση του δήμου.

-κε Καρασαββίδη, η πεπατημένη των κομματικών ή προσωποπαγών παρατάξεων, έφτασε σε αδιέξοδο και οδήγησε και τους δήμους σε αδιέξοδα. Μήπως ήρθε η ώρα στους δήμους για κάτι το νέο στον εκλογικό νόμο, αλλά και της συλλογικής δράσης και της δημοκρατίας, αντί της θέλησης του ενός στις δημοτικές παρατάξεις και στη διοίκηση;

Οπωσδήποτε το «για να βγει ένας δήμαρχος πρέπει να έχει λεφτά» προσβάλει όλους και πρέπει να σταματήσει να λέγεται και να ισχύει. Πιστεύω ότι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναγκαίες. Αλλαγές που θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκλέγουν τους καλύτερους και στη διοίκηση  τη δυνατότητα να αξιοποιεί όσους έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες. Με αφορμή τις αλλαγές που προετοιμάζει η νέα κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα ήταν καλό να ανοίξει η συζήτηση και για τον «Καλλικράτη», με βάση την εμπειρία που αποκομίσαμε σε αυτό το διάστημα της εφαρμογής του, όπου σε δήμους με ετερόκλητες συνενώσεις πολιτιστικές, κοινωνικές,  οικονομικές, όπως στο δήμο Ωραιοκάστρου, δημιούργησε παρά έλυσε προβλήματα.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    4 + = 8