«Ένας δήμος για τα μπάζα» του Μπόμπολα, ο δήμος Ωραιοκάστρου με τη διοίκηση Γαβότση.

Σεπτεμβρίου 27, 2015
Από

Μόνο σε «μίσος» θα μπορούσε να αποδώσει κανείς  τις ενέργειες που γίνονται σε βάρος του Ωραιοκάστρου.

«Μίσος»,  για την αίγλη που διαθέτει το Ωραιόκαστρο, ως ένας από τους ωραιότερους περιαστικούς οικισμούς της Θεσσαλονίκης, με κύρια χαρακτηριστικά το πράσινο και το ορεινό του ανάγλυφο κι εκδικητική μανία για την καταστροφή τους, από κάποιον που δεν διαθέτει κανέναν δεσμό, διαμονής ή σπιτιού με αυτόν τον οικισμό, αλλά διαθέτει κάμποσα συμπλέγματα.

Στον ένα χρόνο που βρίσκεται  στη διοίκηση του δήμου  ο Γαβότσης, για το μόνο που ενδιαφέρθηκε, ηθελημένα ή όχι, ήταν πως να υποβαθμίσει και να καταστρέψει αυτά τα δύο πλεονεκτήματα του Ωραιοκάστρου, αντί να τα αναδείξει και να τα προστατέψει.

Πρώτη ενέργεια λοιπόν η καταστροφή του  περιαστικού  δάσους και του βουνού, από εταιρείες,  με την μετατροπή τους  σε βιομηχανικό πάρκο  αιολικής ενέργειας, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, πάνω από  τα κεφάλια των Ωραιοκαστριτών. Ενέργεια που μετά τις πρώτες αντιδράσεις παρατάξεων και πολιτών, προς το παρόν η διοίκηση φαίνεται να σταμάτησε.

Δεύτερη ενέργεια η δημιουργία χωματερής μπάζων στο βουνό,  στο παλιό λατομείο του Παλαιοκάστρου, από εταιρεία, με πρόσχημα την  αποκατάσταση και ανάπλαση του!!

Απόφαση Δημοτικής Κοινότητας Ωραιοκάστρου, για τα μπάζα.  Υπέρ!!!

Υπέρ των μπάζων για την ανάπλαση του λατομείου! Η απόφαση πάρθηκε  άρον- άρον, από την πλειοψηφία της παράταξης Γαβότση στο συμβούλιο

Το μπαλκόνι του Παλαιοκάστρου, αποτελεί το παλιό λατομείο που θέλουν να μετατρέψουν σε χωματερή μπάζων και όχι μόνο, με πρόσχημα την δήθεν ανάπλασή (φωτο -troxos)

της Δημοτικής Κοινότητας Ωραιοκάστρου, μετά από την πρόταση του προέδρου Μ. Κουφονάκη και  την παρουσία, αλλά  και την συνηγορία του αντιδημάρχου «πρασίνου» Κ. Ιωσηφίδη. Η απόφαση αυτή δεν έχει καμιά νομική ισχύ, αφού είναι καθαρά συμβουλευτική.  To δίδυμο Ιωσηφίδη- Κουφονάκη απασχόλησε την δημοσιότητα για άλλη μια φορά, όταν πιάστηκαν αμφότεροι «στα πράσα»,  να σκίζουν με τον ίδιο ζήλο που πήραν την απόφαση, με συνεργείο του δήμου τις αφίσες του «ΟΧΙ» την  νύχτα  πριν το δημοψήφισμα. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που αυτά τα άτομα ασχολούνται με τέτοια πράματα και παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Ούτε είναι  τυχαίο που  ο δήμαρχος Γαβότσης, μετά την πρώτη κατακραυγή κάνει τον «κινέζο», μιλάει για «λάθος» κι επιρρίπτει τις  ευθύνες  στον πρόεδρο Κουφονάκη και στην νεαρή του ηλικία για αυτήν την ντροπιαστική  απόφαση.  Για τον αντιδήμαρχο Ιωσηφίδη όμως δεν είπε για ποιον λόγο τον απαλλάσσει.     

Η  εναπόθεση και η διαχείριση των μπάζων αποτελεί πάντα τον μεγάλο πονοκέφαλο για ένα μερεμέτι στο σπίτι, πολύ περισσότερο για την  κατασκευή  δρόμων και του μετρό,  γιατί οι αδειδοτημένοι χώροι δεν επαρκούν για την εναπόθεση  τους. Έτσι η έλλειψη τέτοιων χώρων αναγκάζει σε παράνομες εναποθέσεις  και τους ιδιοκτήτες φορτηγών και χωματουργικών μηχανημάτων, να δίνουν μάχη με τους μεγάλους κατασκευαστές για την εξασφάλισή τους.

Την μάχη αυτή κερδίζουν, ως συνήθως οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, λόγω της γνωστής διαπλοκής και  διασφαλίζουν έτσι τους απαραίτητους για την εκτέλεση του έργου χώρους εναπόθεσης μπάζων, που είναι συνήθως τα λατομεία.

Καίγεται ο ΑΚΤΩΡ για τα μπάζα! Να καεί και το Ωραιόκαστρο;

Τα ανενεργά και υπό ανάπλαση λατομεία υπολογίζονται σε πάνω από 30 σε όλη τη χώρα και δύο από αυτά βρίσκονται στο δήμο Ωραιοκάστρου, στο Παλαιόκαστρο και την Νεοχωρούδα. Αυτά βρίσκονται επίσης και στην πιο κοντινή απόσταση από την εκτέλεση του έργου του μετρό της Θεσσαλονίκης και για αυτό προκάλεσαν το ενδιαφέρον του ΑΚΤΩΡ, που τα τριγυρνάει σαν λύκος.

Ενδεικτικό του  πόσο σέβονται την νομιμότητα, τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον αποτελεί το γεγονός, ότι κάποιοι «άγνωστοι», χωρίς καμιά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στα κλεφτά,  με μπουλντόζες και φαγάνες άνοιξαν ήδη το δρόμο για το παλιό λατομείο και άρχισαν να ρίχνουν  τα πρώτα μπάζα.

Αυτό το ανεξέλεγκτο είναι που καθιστά  την δήθεν απλή  απόθεση «αθώων» μπάζων, σε μια εναπόθεση επικίνδυνων υλικών  και την μετατροπή των λατομείων σε επικερδής  επιχείρηση χωματερής, που το κάθε φορτηγό πληρώνει αδρά για να πάει ανεξέλεγκτα να αδειάσει  ότι κουβαλάει. Κατόπιν έρχονται  και οι  αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που βλέπει ξαφνικά να ζει  δίπλα σε μια χωματερή και οι διαβεβαιώσεις περί ανάπλασης  να είναι αέρας κοπανιστός.

Το μαρτυρούν ανά την Ελλάδα τα παλιά λατομεία που μετατράπηκαν σε επικίνδυνες χωματερές, τα διάσπαρτα σεληνιακά τοπία στις περιοχές γύρω από την ΕΓΝΑΤΙΑ, από τις εταιρείες  που τα παράτησαν μετά της ανασκαφικές  ή λατομικές  εργασίες.  Όπως και  τα δικαστήρια που είναι γεμάτα από αγωγές δήμων εναντίον κατασκευαστικών εταιρειών που αποσύρθηκαν και  τους εγκατέλειψαν, μαζί με τις διαβεβαιώσεις και τις συμφωνίες για δήθεν αναπλάσεις. Η προσφυγή στα δικαστήρια χρησιμοποιείται σαν στάχτη στα μάτια των δημοτών, από τις δημοτικές αρχές για να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους και τις κρυφές συναλλαγές τους.   

Καίγεται ο ΑΚΤΩΡ να προσκομίσει σύμβαση χώρου εναπόθεσης των μπάζων για την συνέχιση των εργασιών του μετρό προς την Καλαμαριά και από την φούρια του αυτή δεν τον ενδιαφέρει εάν θα καεί και το Ωραιόκαστρο. Ενδιαφέρει όμως  όλους όσους   έκαναν  μια επένδυση ζωής στο Ωραιόκαστρο με την αγορά ακινήτων και κατοικίας για καλύτερες συνθήκες και ποιότητα ζωής. Εάν η διοίκηση Γαβότση δεν μπορεί να το αντιληφθεί, τόσο το χειρότερο για αυτήν. Για άλλη μια φορά οι πολίτες θα πάρουν το λόγο και θα προστατέψουν τα συμφέροντά τους και το περιβάλλον.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    − 6 = 1