Ανύπαρκτα τα μέτρα οδικής ασφάλειας για τους μαθητές στο δημοτικό σχολείο Λητής, Ωραιοκάστρου.

Νοεμβρίου 26, 2015
Από

Ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων  για την οδική ασφάλεια των μαθητών στο Δημοτικό σχολείο Λητής, που βρίσκεται πάνω στον κεντρικό δρόμο του οικισμού. Οι μαθητές είναι αναγκασμένοι να κινούνται πάνω στον δρόμο  γιατί τα ούτως ή άλλως ανεπαρκή πεζοδρόμια  καταλαμβάνονται από τα αυτοκίνητά. Για αυτό απαιτείται η επιτήρηση του  δρόμου κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, καθώς  και η ενίσχυση, αλλά και ο τακτικός έλεγχος για την τήρηση των οριζόντιων και κάθετων σημάνσεων από τους οδηγούς γονείς και μη.

Η οδική  ασφάλεια  των μαθητών και η βελτίωσή της πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής και απαιτεί τη συνεργασία όλων και ιδιαίτερα των εμπλεκόμενων φορέων, γονέων, σχολείου και δήμου.

Στο θέμα αυτό  μεγάλη θα μπορούσε να ήταν η συμβολή της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά ο νυν δήμαρχος Γαβότσης, δεν κατόρθωσε να αντιληφθεί την σημασία της, επειδή ίσως να νομίζει ότι συνεχίζεται η εποχή του αλογόκαρου  κι έτσι δεν φρόντισε για την ανασύστασή της.

Τα μικρά κι ανύπαρκτα πεζοδρόμια καταλαμβάνονται από τα αυτοκίνητα

Η  διάθεση τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι μάλλον αδύνατη οπότε  θεωρείται απαραίτητη η συμβολή τόσο των γονέων όσο και του προσωπικού των σχολείων. Και σύμφωνα με την ανακοίνωση της τροχαίας:

«Οι γονείς ενδεικτικά μπορούν:

• να εφαρμόζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί
• να εκπαιδεύουν το παιδί τους σε θέματα οδικής ασφάλειας από πολύ νωρίς

Ο χώρος έξω από το Δημοτικό Σχολείο της Λητής και μάλιστα την ώρα που τα παιδάκια σχολάνε (14:00).

(π.χ. να μάθουν στο παιδί τους να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του, να ελέγχει τον δρόμο και από τις δύο κατευθύνσεις και να μην κατεβαίνει στο οδόστρωμα όταν πλησιάζει αυτοκίνητο, να διασχίζει το οδόστρωμα από τις διαβάσεις πεζών, να το τοποθετεί στο πίσω κάθισμα πάντα με ζώνη ασφαλείας κ.ά.)
• να αναζητήσουν, να ελέγξουν και να επιλέξουν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάνει και να επιστρέφει από το σχολείο του

Αυτό που ΔΕΝ φαίνεται είναι τα πεζοδρόμια που χρειάζονται για να περπατήσουν και να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μικροί μαθητές στα σπίτια τους.

• να διανύσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά
• να ενημερώνουν άμεσα τους αρμόδιους φορείς, αν στο σχολείο ή στη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα).

Οι διευθυντές και το εκπαιδευτικό  προσωπικό των σχολείων μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας των μαθητών εξασφαλίζοντας:

Τα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν ΟΛΟ το πεζοδρόμιο –όποιο και αν είναι αυτό που έχει ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ο δήμος "50-60 εκατοστά"- αναγκάζοντας γονείς και μαθητές να περπατάνε ΜΕΣΑ στον δρόμο!!!

• τη συνεχή ενημέρωσή τους σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής
• την ενίσχυση του θεσμού του Σχολικού Τροχονόμου που συμβάλλει θετικά στο θέμα της οδικής ασφάλειας και της πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων»

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    × 2 = 12