Τι συμβαίνει επιτέλους στη Νεοχωρούδα, Ωραιοκάστρου;

Ιανουαρίου 13, 2016
Από

 Μια παρέα αθόρυβα και δημιουργικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και της προσωπικής προβολής προσφέρει και δημιουργεί πολιτισμό. Η  πρωτότυπη και εντυπωσιακή δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρούδας «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι γνωστή πια σε όλο το δήμο Ωραιόκαστρου, αλλά  και έξω από τα όρια αυτού.

Η δράση του για το χρονιά που έφυγε,  το 2015,  κορυφώθηκε με τα …«Δεκεμβριανά» ή αλλιώς τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, που έχουν γίνει θεσμός. Οι εκδηλώσεις άρχισαν και τελείωσαν με τη θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας του συλλόγου. Είχε προηγηθεί βέβαια η καταπληκτική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.      

Η έναρξη των δεκαήμερων εκδηλώσεων στο «ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ» έγινε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015 με τον καλύτερο τρόπο. Αισθήματα συγκίνησης, ευθυμίας  και νοσταλγίας πλημμύρισαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, που δεν χώρεσε  το «πρωτοφανές  πλήθος θεατών», που συγκεντρώθηκαν   για να δουν τη θεατρική παράσταση «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ», όπως σημείωναν εντυπωσιασμένοι και οι ίδιοι οι διοργανωτές. Η παράσταση της θεατρικής ομάδας του συλλόγου αποτέλεσε την αφετηρία για ένα ταξίδι στο παρελθόν και στο μαγικό κόσμο των γιορτών, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν καλύτερα τις παραδόσεις και έναν πολιτισμό που οι ρίζες του χάνονται στη σοφία των αιώνων.

Από εκεί και πέρα το «ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ» έγινε το επίκεντρο των ημερών, πόλος έλξης  και η κάθε του μέρα αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Νεοχωρούδας και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια των άλλων εννέα  ημερών παρουσιάστηκαν πολλές και διάφορες εκδηλώσεις, όπως και η Χριστουγεννιάτικη εορταστική μουσική εκδήλωση, στις 28 Δεκεμβρίου, που συνδιοργάνωσε ο Σύλλογος με  το Ωδείο «ΟΡΦΕΑΣ»  Ωραιοκάστρου.

Οι μουσικές  από τους ζουρνάδες και τις γκάιντες της Νεοχωρούδας έφθασαν και στον Λευκό Πύργο, εκεί όπου οι περαστικοί ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από τα δρώμενα των χορευτών του συλλόγου στο χώρο μπροστά από το Πολιτιστικό  Κέντρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» στην οδό Εθνικής Αμύνης, όπου δόθηκε και η τελευταία παράσταση, σηματοδοτώντας έτσι -με τον καλύτερο επίσης τρόπο- και το τέλος των εκδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι η παράσταση ήταν δωρεάν και συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και ρούχα.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος πρόσεξε ακόμη και τα ημερολόγια που τύπωσε  για το νέο χρόνο, περιέχοντας  παραδοσιακές συνταγές, για αυτό κι έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν.

Δεν εξαντλείται όμως το μεράκι και η διάθεση για προσφορά που χαρακτηρίζει τα μέλη του Δ.Σ, αλλά  και όλα τα μέλη του Συλλόγου, ο οποίος μετά από χρόνια αδράνειας, παίζει καθοριστικό ρόλο, θα λέγαμε στην πολιτιστική ζωή του χωριού και του Δήμου, χωρίς «γενναίες» επιχορηγήσεις για σκηνικά απο το Δήμο και χωρίς σχεδόν οικονομικά μέσα.

Βάλανε στην άκρη ότι τους χώριζε  και αναδείξανε το κοινό που συνδέει όλους και για αυτό οι εκδηλώσεις  έχουν πρωτοφανή επιτυχία. Άτομα με όνειρα και αγάπη για το  χωριό τους, με ευαισθησίες για  τη ζωή και ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό, σε δύσκολες και πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες που τα πάντα καταρρέουν, αναδεικνύουν την αξία του Πολιτισμού, ανακαλύπτοντας ξανά  το πνεύμα της συλλογικότητας και των «Ελλήνων τις κοινότητες».

Με εθελοντική προσφορά και πάνω από τα όποια συμφέροντα και ματαιοδοξίες, με νέα και ανανεωμένη δράση, πέρα και πάνω από  στερεότυπα, έχουν ακόμη πολλά να κάνουν. Για αυτό ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρούδας «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», αποτελεί δίκαια ένα καλό παράδειγμα, για όλους του Συλλόγους του Δήμου.  

Τέλος αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα  των ερασιτεχνών ηθοποιών  της θεατρικής παράστασης, «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑ», που στηρίχθηκε σε σενάριο της κας Άννας Ραφαηλίδου.

Δίγκαλη Ευαγγελία, Ζάικου Φανή, Ιωαννίδης Γιάννης, Ιωαννίδη Κωνσταντία, Καπαρού Ξανθή, Κάρτζια Τάνια, Κάρτζια Ιωάννα, Λαζάρου Κωνσταντία, Μπόζια Βασιλική, Ναϊσίδης Μάκης, Παπαδόπουλος Αναστάσιος, Σαραμούρτσης  Χρήστος , Τούμπα Μαρία, Τσιούρης Χρήστος.

Μουσική έπαιξαν οι  Κούντης  Σάκης  και Καρκάρης  Γιώργος  και χόρεψαν οι  Κωστής  Δημήτρης , Ράφτης  Γιώργος , Μαρκίδης  Μάρκος  και οι μικροί Παπαδόπουλος  Δημήτρης, Πολυχρονίδης  Στέφανος και Τόλης  Απόστολος.

Εμείς ευχόμαστε καλή δύναμη στα μέλη του Συλλόγου,  καλή συνέχεια και μια  ακόμη δημιουργική χρονιά. Ευχές που είμαστε σίγουροι ότι θα πιάσουν.

Παραθέτουμε, έτσι για την ιστορία,  τη σύνθεση του Διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»:

Πρόεδρος             Αρβανιτόπουλος Βασίλης του Νικολάου
Αντιπρόεδρος      Σαραμούρτσης Χρήστος του Παύλου
Γραμματέας          Ραφαηλίδου Άννα του Ιωάννη
Ταμίας                  Γιανγκιόζη Στέλλα του Ιωάννη
Ειδ. Γραμματέας  Μέρμηγκα Μίνα του Δημητρίου
Βοηθός Ταμία      Τόλης Κωνσταντίνος του Δημητρίου

    Γουδούτση Κατερίνα του Θωμά

Γιαντζόγλου Γιώργος του Αθανασίου                                      

   Σαραμούρτσης Πέτρος του Χρήστου

Υπεύθυνη επικοινωνίας Ραφαηλίδου Άννα τηλ. 6946702227

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    4 − = 2