Γραφικά υλικά και σχολικά είδη για τα προσφυγόπουλα στα Διαβατά από το 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου. «Μοίρα των αθώων, είσαι η δική μου η Μοίρα»

Μαρτίου 3, 2016
Από

«Κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του,  κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, όλη η Ελλάδα μια ανοιχτή αγκαλιά», αναφέρει σε μήνυμά του ο υπουργός παιδείας Ν. Φίλης

Το 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό προσφέρει  απλόχερα τη βοήθεια και την αλληλεγγύη του στα προσφυγόπουλα και προχωράει στη συγκέντρωση σχολικών ειδών και  γραφικών  υλικών (μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, μαρκαδόρους κ.α) για να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών  στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

Στο μήνυμά του ο υπουργός παιδείας τονίζει επίσης: «Το δράμα της προσφυγιάς δεν έπαψε ποτέ να επαναλαμβάνεται.
Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν – κι οι διαδρομές που γίνονται ακόμη πιο μαρτυρικές.
Το 1922, ήταν το 1,5 εκατομμύριο οι Έλληνες της Μικράς Ασίας που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, διωγμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες όπου διέπρεπαν και ευδοκιμούσαν επί αιώνες.

Σήμερα, είναι οι Σύριοι –και όχι μόνο– πρόσφυγες, θύματα ενός αδυσώπητου, παράλογου πολέμου όπου διακυβεύονται τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα, συμφέροντα που αδιαφορούν πλήρως για τη ζωή και τα δικαιώματα του ανθρώπου, ακόμη και για τα στοιχειώδη δικαιώματα των παιδιών.

Παιδιών που έμειναν χωρίς σπίτι, χωρίς σχολείο, χωρίς γονείς ακόμη, αθώων παιδιών που θαλασσοπνίγονται σε μια απελπισμένη πορεία για ένα καλύτερο αύριο,  που εναποθέτουν το παρόν και το μέλλον τους σε μια αβέβαιη φυγή, σε μια σύγχρονη Οδύσσεια των απεγνωσμένων και των αδικημένων.

Μπροστά σε αυτή την ανείπωτη , παράλογη τραγωδία, εμείς εδώ σε αυτόν τον τόπο που τόσο έχει υποφέρει και δοκιμαστεί από την προσφυγιά μες τους αιώνες, απλώνουμε και τα δυο μας χέρια στους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν, δίχως οι ίδιοι να το θελήσουν, στην ανάγκη μας.
Απλώνουμε τα χέρια μας και αγκαλιάζουμε τα παιδιά που μας έρχονται από μακριά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν πρώτα, και κατόπιν να βρουν ξανά την ηρεμία, τη φροντίδα και τη θαλπωρή που κάθε παιδί έχει τόσο ανάγκη.

Εμείς, όλοι κι όλες στα σχολεία μας –νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές, γονείς και κάθε εμπλεκόμενος στην εκπαιδευτική διαδικασία– δίνουμε το σύνθημα: κανένας πρόσφυγας μόνος του, κανένα παιδί αφημένο στην τύχη του!

«Μοίρα των αθώων, είσαι η δική μου η Μοίρα».

Εν τω μεταξύ στο θέμα των παιδιών παρενέβει και ο δήμαρχος Χανίων ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του ο δήμος να φιλοξενήσει τα ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων. Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τ. Βάμβουκας επισημαίνει ότι στη χώρα μας εκτυλίσσεται μια πρωτόγνωρη ανθρώπινη τραγωδία για την οποία «είναι αυτονόητο το καθήκον όλων των φορέων της Πολιτείας να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο και στο μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπισή της».

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    6 + 6 =