Καταγγελία σε βάρος του Δήμου Ωραιοκάστρου για τις απαράδεκτες απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας από την ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Απριλίου 27, 2016
Από

Τη διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου καταγγέλλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ – ΟΤΑ) για την απόλυση των 53 συμβασιούχων  της καθαριότητας, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν λήξει ακόμα οι συμβάσεις τους.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει πως «εντύπωση προκαλούν τα όσα συμβαίνουν» στον Δήμο Ωραιοκάστρου, «δυστυχώς η ερασιτεχνική διαχείριση του θέματος εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής οδήγησε τελικά τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου στο σημείο να καταγγείλει τις συμβάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων για τους «δικούς του» λόγους». 

Η ΠΟΕ- ΟΤΑ χαρακτηρίζει το γεγονός αυτό «απαράδεκτο», καθώς όπως εξηγεί, «όχι μόνο γιατί οδηγούνται στο δρόμο εργαζόμενοι που δεν έχουν πλέον καν το δικαίωμα να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας, αλλά και γιατί οι απολυθέντες πλέον εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν και θα κερδίσουν (μιας και νομίμως παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους) να αποζημιωθούν πλήρως ακόμη και χωρίς να παρέχουν την εργασία για την οποία προσλήφθηκαν».

Η Ομοσπονδία καλεί τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση να ανακαλέσει την πράξη καταγγελίας των συμβάσεων των εργαζομένων και να αναζητήσει την λύση στο αρμόδιο Υπουργείο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο μετά από παρέμβαση και της Ομοσπονδίας δρομολογεί σχετική νομοθετική ρύθμιση για την διευθέτηση του θέματος.

Επίσης, να σημειωθεί πως απορρίφθηκε από την διοίκηση του δήμου η πρόταση που είχε καταθέσει σύσσωμη η αντιπολίτευση για αναμόρφωση προϋπολογισμού, με σκοπό να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι απολυμένοι συμβασιούχοι. Η αιτιολογία μεταξύ άλλων ήταν πως οι κωδικοί είναι δεσμευμένοι και πως δεν μπορεί να αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός, επιχείρημα ωστόσο που αντικρούεται από την αντιπολίτευση.

 Η άρνηση της διοίκησης να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε προκάλεσε  την οριστική  διακοπή της  συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και οι απολυμένοι συμβασιούχοι κατήγγειλαν την στάση της.

Από την πλευρά τους οι απολυμένοι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας του δήμου Ωραιοκάστρου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου και με δράσεις ενημέρωσης του κόσμου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας κινούνται και δικαστικά με την κατάθεση αγωγής προκειμένου να κριθούν παράνομες οι απολύσεις και για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Επίσης, οι ίδιοι κάνουν λόγο και για «πειθαρχικές ευθύνες» που θα πρέπει να αποδοθούν για το εν λόγω ζήτημα.(stokokkino)

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Αθήνα, 26 Απριλίου 2016

Αριθμ. Πρωτ.:400

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε μια περίοδο που όλοι αναγνωρίζουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην χώρα είναι η τεράστια ανεργία, που εξαθλιώνει και περιθωριοποιεί μεγάλο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας, εντύπωση προκαλούν τα όσα συμβαίνουν στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α ́-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 184/30-12-2015) παρατάθηκαν οι συμβάσεις των εν ενεργεία συμβασιούχων μέχρι το τέλος του 2016, γεγονός που ήταν γνωστό και στη Διοίκηση του Δήμου πριν ακόμη δημοσιευθεί.

Δυστυχώς η ερασιτεχνική διαχείριση του θέματος εκ μέρους της

Δημοτικής Αρχής οδήγησε τελικά  τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου στο σημείο να  καταγγείλει τις συμβάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων για τους «δικούς του» λόγους.

Γεγονός που είναι απαράδεκτο όχι μόνο γιατί οδηγούνται στο δρόμο εργαζόμενοι που δεν έχουν πλέον καν το δικαίωμα να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας, αλλά και γιατί οι απολυθέντες πλέον εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν και θα κερδίσουν (μιας και νομίμως παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους) να αποζημιωθούν πλήρως ακόμη και χωρίς να παρέχουν την εργασία για την οποία προσλήφθηκαν.

Καλούμε τον Δήμαρχου Ωραιοκάστρου κ. Αστέριο Γαβότση να ανακαλέσει την πράξη καταγγελίας των συμβάσεων των εργαζομένων και να αναζητήσει την λύση  στο αρμόδιο Υπουργείο, που μετά από παρέμβαση και της Ομοσπονδίας μας  γνωρίζουμε πως δρομολογεί σχετική νομοθετική ρύθμιση για την διευθέτηση  του  θέματος.

Η «εύκολη λύση» της απόλυσης εργαζομένων σε αυτήν ιδιαίτερα την  χρονική και οικονομική συγκυρία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση καν επιλογή!!!

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας                            Βασίλης Πετρόπουλος

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

  One Response to Καταγγελία σε βάρος του Δήμου Ωραιοκάστρου για τις απαράδεκτες απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας από την ΠΟΕ – ΟΤΑ.

  1. ΜΑΚΗΣ on Μαΐου 17, 2016 at 11:02

   Απαράδεκτη κατάσταση, τους απολύει γιατί? Πέρα από το ηθικό μέρος των εργαζομένων, υπάρχει και το θέμα της δημόσιας υγείας από την μη αποκομιδή των απορριμάτων. Ας βγει ο ίδιος ο Δήμαρχος με το ΔΣ να τα μαζέψουν αφού δεν θέλουν τους εργαζόμενους

  Σχολιάστε

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  *


  + 6 = 9