Πρωταθλητές της διαφθοράς οι Δήμοι. Η δίωξη του πρώην δημάρχου Ωραιοκάστρου Δ. Σαραμάντου και «5.000 ευρώ για υπηρεσίες καταγραφής υφιστάμενης κατάστασης σε σχολικές μονάδες»!!! από τον Γαβότση.

Ιουνίου 13, 2016
Από

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της γραμμής καταγγελιών της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας (2013-2014), η Αυτοδιοίκηση έρχεται πρώτη στη διαφθορά και ακολουθεί ο χώρος της υγείας, το Δημόσιο, κ.α. Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χάρρυ Παπαπανάγος, σε παλιότερη εκδήλωση με θέμα τη διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρωταθλήτρια λοιπόν στη διαφθορά παραμένει συνεχώς, για χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως εκεί που κυριαρχούν οι ανίκανοι, οι άπληστοι, οι φωνακλάδες και οι καυγατζήδες. Με κακοδιοίκηση και κατάφωρη παραβίασης της νομιμότητας, με άσκοπες μελέτες και κατατμήσεις έργων για απευθείας αναθέσεις.

Μόνο στους πρώτους πέντε μήνες του 2016 παραπέμφθηκαν σε δίκη ή ασκήθηκε δίωξη σε έξι πρώην ή νυν δημάρχους μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δ. Σαραμάντος.

Σε δίκη παραπέμφθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο πρώην δήμαρχος Νιγρίτας Σερρών Νίκος Βλαδίκας  για «μαύρη τρύπα» 450.000 ευρώ που αποκαλύφθηκε στα ταμεία του δήμου, γιατί τα λεφτά που εισπράττονταν από τους λογαριασμούς του νερού δεν αποδίδονταν στο Δήμο. Κάτι ανάλογο έγινε και στο δήμο Λαγκαδά με τον πρώην δήμαρχο για «μαύρη τρύπα»  2,5 εκατ.στη δημοτική επχείρηση ύδρευσης.

Σε δίκη παραπέμπονται ο σημερινός δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης κι ο πρώην Χριστόδουλος Οικονομίδης, αλλά και οι διατελέσαντες αντιδήμαρχοι και προϊστάμενοι Οικονομικών κι άλλα δέκα άτομα, γιατί τα μισθώματα ενός ακινήτου του Δήμου στα κοιμητήρια δεν έμπαιναν στα ταμεία του Δήμου, προκαλώντας ζημιά 342.000 ευρώ.

Σε νέα δίκη παραπέμπεται πάλι κι ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά την αποφυλάκισή του για την πολύκροτη υπόθεση του κλεψίματος των 17,8 εκατ. Η νέα κατηγορία αφορά τις ειδικές εντολές πληρωμής δαπανών που δημιούργησαν άλλο «άνοιγμα- κλέψιμο», στα ταμεία του δήμου, ύψους 900.000 ευρώ.

Κλητήριο θέσπισμα με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος και της πλαστογραφίας απεστάλη από τις Εισαγγελικές Αρχές Σάμου και στο Δήμαρχο Φούρνων Γιάννη Μαρούση και σε υπάλληλο του δήμου.

Πρόσφατη, αλλά σίγουρα όχι τελευταία περίπτωση είναι η δίωξη του πρώην δημάρχου Ωραιοκάστρου, Δ. Σαραμάντου. Όπως έγινε γνωστό μετά από έρευνα των επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης προέκυψε ότι αρχικά ο δήμος Καλλιθέας και στη συνέχεια Ωραιοκάστρου υπέστη ζημιά περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, επί της θητείας του Δημήτρη Σαραμάντου. Για την υπόθεση, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος ΟΤΑ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δήμου, σε βάρος του τότε δημάρχου και μελών της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβουλίων εκείνης της εποχής, ενώ για ψευδή βεβαίωση κατηγορούνται μέλη των αρμόδιων επιτροπών του δήμου που βεβαίωναν έργα ανύπαρκτα ή εικονικά.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης και μακάρι ο πρώην δήμαρχος, να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά μέχρι τότε δεν μπορεί να έχει και την απαίτηση να μην απασχολεί το θέμα τους δημότες και τα τοπικά μέσα. Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε, η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στα χέρια της ανακρίτριας διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

Τελειωμό λοιπόν δεν έχουν τα κρούσματα διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι δικαστικές περιπέτειες των δημάρχων. Ας ελπίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Βγάζει μάτι….

Μετά την μελέτη για το τηγανέλαιο 31.000 ευρώ και τα έργα πυρόσβεσης που είναι για ύδρευση, αίσθηση επίσης προκαλεί η πρόσφατη πατέντα παγκόσμιας πρωτοτυπίας,  της διοίκησης Γαβότση να πληρώσει ο Δήμος 5.000 ευρώ περίπου «για υπηρεσίες καταγραφής υφιστάμενης κατάστασης σε σχολικές μονάδες». Εάν η διοίκηση δεν ξέρει τι της γίνεται και τι κατάσταση επικρατεί στις σχολικές μονάδες, με τις δύο σχολικές επιτροπές που διαθέτει και την Επιτροπή παιδείας, δεν είναι ανάγκη να ξοδεύεται σε μια εποχή μάλιστα που κλαίγεται ότι δεν έχει λεφτά. Ας ρωτήσει την αντιπολίτευση ή τους διευθυντές ή έστω τους συλλόγους γονέων των σχολείων, αυτοί ξέρουν.

Ας ελπίσουμε τέλος ότι θα έρθει εποχή στην τοπική αυτοδιοίκηση που θα θυμόμαστε τους δημάρχους για τα έργα τους και όχι για τα σκάνδαλα και τις κατηγορίες. Που θα αφήνουν πίσω τους μια παιδική χαρά, ένα σχολείο κι όχι απευθείας αναθέσεις και μελέτες για ανύπαρκτα έργα και εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη. Τόσες πολλές εκκρεμότητες, μπόλικες εκκρεμότητες που εξοργίζουν δίκαια τους δημότες και τους κάνουν να αγανακτούν και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    6 + 9 =