Όχι στο φόβο, στο μίσος και στα ψέματα. Το Ωραιόκαστρο αγκαλιάζει τα κατατρεγμένα παιδιά, τα προσφυγόπουλα.

Σεπτεμβρίου 15, 2016
Από

Ανοιχτές αγκαλιές, ανοιχτά σχολεία για όλα τα παιδάκια. Όταν ο Γαβότσης το Φλεβάρη του 2016 αντιδρούσε για την εγκατάσταση των προσφύγων σε ένα στρατόπεδο στα Διαβατά, κι έκανε πάλι τον «νταή» χωρίς να του πέφτει λόγος, το Ωραιόκαστρο μάζευε είδη πρώτης ανάγκης κι άνοιγε την αγκαλιά του για τους «κολασμένους της γης».

Ο Γαβότσης είναι ξένο σώμα για το Ωραιόκαστρο και το ξέρει. Όπως ξέρει ότι βρέθηκε συγκυριακά στη θέση του δημάρχου κι όπως επίσης  ότι οι πιθανότητες να εξαντλήσει τη θητεία του είναι λίγες. Πετάγεται κάθε λίγο και λιγάκι από την Καλαμαριά, όπου μένει,  στο Ωραιόκαστρο μόνο και μόνο για να διαμαρτυρηθεί για τους πρόσφυγες και ξαναφεύγει.  Αδιαφορεί για τα πάντα, λόγω και της χαρακτηριστικής ανικανότητας να ανταποκριθεί στα  καθήκοντα του δημάρχου. Αδιαφορεί για τις επικίνδυνες παιδικές χαρές, την άθλια  κατάσταση της σχολικής στέγης, την έλλειψη νερού για τον μισό δήμο και ασχολείται αποκλειστικά με τους πρόσφυγες. Είναι δηλαδή ένας δήμαρχος αποκλειστικής απασχόλησης με τους πρόσφυγες, κάνοντας και κει μια τρύπα στο νερό.  

  Όταν τη δεκαετία του ΄90 άρχισαν να έρχονται τα παιδιά των Αλβανών στα σχολεία, πάλι οι ίδιοι που διαμαρτύρονται τώρα για τα προσφυγόπουλα, αντιδρούσαν και τότε. Όπως αντιδρούσαν και  για τα παιδιά των  παλιννοστούντων  Ελλήνων  από τον Πόντο και τη Ρωσία.  Οι δάσκαλοι και οι μαθητές τους έγραψαν και τότε στα παλιά τους  τα παπούτσια και όλα εκείνα τα παιδιά είναι γεμάτα ευγνωμοσύνη και χαρά για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

Λέγανε τα ίδια ψέματα κι επαναλάμβαναν τις ίδιες υστερίες για τη δημόσια υγεία και τότε. Ότι θα κολλήσουν αρρώστιες τα παιδιά τους, ότι θα γίνουν αλήτες και ένα σωρό ευτράπελα,  για τα οποία δύσκολα αποφάσιζες εάν είναι για κλάματα ή για γέλια.  Έβαζαν  και «μέσο» για  να μην είναι σε τάξη με τέτοια παιδιά τα δικά τους ή άλλαζαν ακόμα και σχολείο.

Έτσι κάπως φθάσαμε στο σημερινό πρόβλημα, που ευτυχώς  οι μειοψηφικές και ακραίες φωνές του δημάρχου Ωραιοκάστρου  απομονώθηκαν  στο Ωραιόκαστρο, καθώς κι από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, με εξαίρεση τη «Χρυσή Αυγή» .

 Ο πρωθυπουργός της  χώρας  Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτές τις  αντιδράσεις  του δημάρχου Ωραιοκάστρου και κάποιων συλλόγων γονέων, λέγοντας ότι  δεν συνάδουν με την στάση της χώρας μας και δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ακόμα και η ΝΔ καλεί  τους κατοίκους «να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενίας και κατανόησης που διαχρονικά είναι σύμφυτη με τον ελληνικό πολιτισμό».

Οι απαράδεκτες ενέργειες και δηλώσεις του Γαβότση, ντροπιάζουν το Ωραιόκαστρο και   παραπέμπουν στις ξεπερασμένες ξενοφοβικές αντιλήψεις  της δεκαετίας του ΄50, όπου μάλλον είναι προσκολλημένος. Οι μαθητές, οι  εκπαιδευτικοί και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Ωραιοκάστρου, αντί της κτηνωδίας και της ανοησίας θα υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα σύμφωνα με ότι προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις και όπως ορίζει  ο πολιτισμός  μας.  

 Νικήτας Κανάκης, «Γιατροί του Κόσμου». «Υποκριτική ανησυχία  για την δημόσια υγεία»

« Τα φτωχά παιδιά δεν είναι άρρωστα παιδιά!

 Στο Ωραιόκαστρο και το κέντρο προσφύγων οι Γιατροί του Κόσμου βρισκόμαστε συνεχώς. Με συνεχή υγειονομική κάλυψη και επιπλέον παιδίατρο έξι μέρες την εβδομάδα! Και η εικόνα από τα ιστορικά και τις μετρήσεις των παιδιών δείχνει έναν παιδικό πληθυσμό απολύτως υγιή!

Όποιος έχει αντιρρήσεις φυσικά και έχει κάθε δικαίωμα να τις διατυπώνει και να τις υπερασπίζεται. Αλλά με το θάρρος της γνώμης του και των πραγματικών κινήτρων του και όχι να κρύβεται πίσω από την δήθεν υποκριτική ανησυχία του για την δημόσια υγεία. Ας πει καθαρά τι πιστεύει και ας μην πλατσουρίζει στα θολά νερά του φόβου για αρρώστιες!
Όποιος επιχειρήσει να διασπείρει φήμες για την υγεία των παιδιών που φροντίζουμε και προστατεύουμε θα μας βρει απέναντι».

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    5 × = 15