Μετά την καταιγίδα της αντιπαροχής λίγα παλιά κτήρια έμειναν όρθια στο Ωραιόκαστρο.

Σεπτεμβρίου 7, 2012
Από

H  μνήμη στο Ωραιόκαστρο παραμένει ζωντανή χάρη στους  ελάχιστους που είχαν την δύναμη  να πουν όχι στην λαίλαπα της αντιπαροχής. Σε κάποιους που η συναισθηματική αξία  μέτρησε  περισσότερο από την αξία της αντιπαροχής.

Κι έτσι  μετά την καταιγίδα της αντιπαροχής που χτύπησε και το Ωραιόκαστρο,  λίγα  κτήρια  έμειναν όρθια για να θυμίζουν σε πείσμα των καιρών την αρχιτεκτονική της προσφυγικής περιόδου, που κερδίζει με την πρώτη ματιά την σημερινή  άψυχη αρχιτεκτονική της αντιπαροχής.

Η συνύπαρξη έστω των ελάχιστων παλαιών και των πολλών σύγχρονων κτηρίων συμβάλλει στην ιστορική συνέχεια, στη διατήρηση της ταυτότητας του Ωραιοκάστρου, αλλά  και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συνύπαρξη  που αποτελεί βασική αρχή της διαχείρισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των ευρωπαϊκών πόλεων, στην Ελλάδα επαφίεται στον …πατριωτισμό των Ελλήνων, από τον οποίο, όπως αποδείχτηκε   τελικά πολλοί λίγοι διακατέχονται.

Η αρχιτεκτονική  κληρονομιά που διέσωσε η οικογένεια του Νεόφυτου Ιορδανίδη στην οδό Αριστοτέλους αποτελεί  μια ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος.

Η οικογένεια Ν. Ιορδανίδη διέσωσε ένα  από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που παραπέμπουν  στο Ωραιόκαστρο της προσφυγιάς.   Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε η ανάλογη ευαισθησία και από τη νέα γενιά της οικογένειας η  καταστροφή του σπιτιού από την χρόνια εγκατάλειψη ή  η θυσία του στον βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων και της αντιπαροχής θα ήταν αναπόφευκτη και μαζί του ολόκληρο το παρελθόν και η μνήμη.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    2 + 7 =