ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ-
 • .
 • .
 • .

Μαρτυρία πρόσφυγα για το θανατηφόρο τροχαίο: «Η γυναίκα και το αγόρι προχωρούσαν έξω από το δρόμο, στο χώμα και όχι στην άσφαλτο».

Οκτωβρίου 23, 2016
Από

Από αυτό το σημείο που περπατούσε το παιδάκι με το χτύπημα βρέθηκε στην περίφραξη. Και στο επόμενο σημείο η μητέρα

Αναζητούσε ασφάλεια για το 9 χρονο αγοράκι της η 32χρονη μάνα, που το έσωσε από  τον πόλεμο, για να βρουν και δύο  το θάνατο από  τροχαίο στην  ειρήνη, στην Ελλάδα.  Το θλιβερό τροχαίο που στοίχισε άδικα δυο ανθρώπινες ζωές, συνεχίζει να απασχολεί το Ωραιόκαστρο και να συνταράσσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του  Ωραιοκάστρου. Κάθε μέρα ένα ματσάκι αγριολούλουδα βρίσκεται  στα σύρματα του φράχτη που έχασαν τη ζωή τους.

Τα λουλούδια στη θέση που σκοτώθηκε η άτυχη μητέρα

Εκεί συναντήσαμε τον Μωχάμεντ, που με τα δύο παιδάκια του  κάθε μέρα επισκέπτεται το τραγικό  σημείο, που δεν απέχει πολύ από τον καταυλισμό. Λες και δεν μπορεί  να χωνέψει πώς έγιναν ξαφνικά όλα αυτά και ψάχνει εξηγήσεις. Το πώς και τα γιατί. Όπως μας λέει, στη συζήτηση που κάναμε με τη μεσολάβηση του νεαρού φοιτητή Rizan, που έκανε τη μετάφραση στα αγγλικά,  εκείνο το μοιραίο βράδυ ήταν και ο Μωχάμεντ  εκεί.

Για την νεαρή Κούρδισσα από τη Συρία, ήταν το τελευταίο βράδυ στον καταυλισμό,  την άλλη μέρα θα έφευγε σε διαμέρισμα που της εξασφάλισε η ύπατη αρμοστία του ΟΗΕ, για να ξεχειμωνιάσει με το αγοράκι της και τον αδελφό της.  Βγήκανε  μια τελευταία βόλτα με μια φίλη της και τα παιδιά τους. Ο Μωχάμεντ όπως μας λέει προχωρούσε από πίσω τους σε μια απόσταση λίγων μέτρων με τα δικά του παιδιά.

Τα λουλουδάκια για τον εννιάχρονο αγοράκι

Μπροστά από τον Μωχάμεντ πήγαιναν τα δύο κοριτσάκια της φίλης της, μετά το αγοράκι και μπροστά από το αγοράκι η μάνα του, βάδιζαν δηλαδή κατά φάλαγγα, όπως  λένε. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Μωχάμεντ οι γυναίκες και τα παιδιά προχωρούσαν  δίπλα στο δρόμο, στο χώμα και όχι στο οδόστρωμα. Εξάλλου σε εκείνο το σημείο πράγματι ο χώρος δίπλα από το δρόμο, όπως είδαμε είναι πατημένος και ομαλός, χωρίς χόρτα ή νερά που να εμποδίζουν το βάδισμα. Του Μωχάμεντ του φάνηκε ότι το αμάξι ήρθε με μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε πρώτα το κορίτσι και στη συνέχεια το αγόρι και μετά τη μητέρα του.

Το κορίτσι το χτύπησε ελαφρά, αλλά το αγόρι με δύναμη που το εκτίναξε στα σύρματα της παρακείμενης περίφραξης. Από εκεί,  επάνω από τα σύρματα το κατέβασε ο Μωχάμεντ.

 

Ο Μωχάμεντ δείχνει πως και που έπεσε το σώμα του αγοριού μετά το χτύπημα, πάνω στα σύρματα της περίφραξης

Μετά το αμάξι σταμάτησε και αμέσως κατέφθασαν πρόσφυγες και ένας  αστυνομικός. Οι πρόσφυγες ζητούσαν από την αστυνομία να μεταφερθεί το αγοράκι το οποίο ζούσε ακόμα στο νοσοκομείο, με κάποιο μέσο ή με το αμάξι ή με περιπολικό. Ο αστυνόμος προσπαθούσε να τους καθησυχάσει και τους έλεγε ότι δεν μπορεί  να γίνει η μεταφορά των θυμάτων με αμάξι ή περιπολικό, αλλά με ασθενοφόρο που ειδοποιήθηκε και για αυτό να περιμένουν να έρθει. Αυτό εξαγρίωσε, όπως λέει τους πρόσφυγες κι  ο αστυνομικός αναγκάστηκε να βγάλει το πιστόλι του για να τους εκφοβίσει.

Σύμφωνα πάντα με τον Μωχάμεντ που είχε πια κατεβάσει το αγοράκι από τα σύρματα της περίφραξης και μετέφεραν μαζί με άλλους πρόσφυγες όλα τα θύματα στην είσοδο του καταυλισμού,  πέρασε περίπου μια ώρα από  το ατύχημα μέχρι να έρθει το  ασθενοφόρο και να πάρει  το αγοράκι. Εν τω μεταξύ στην είσοδο του  καταυλισμού   στο γραφείο της αστυνομίας είχε οδηγηθεί κι ο οδηγός. Οι πρόσφυγες όμως εξαγριωμένοι από την μεγάλη καθυστέρηση  έσπασαν και έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο που προκάλεσε το ατύχημα. Στη συνέχεια κατέφθασαν τα ΜΑΤ και έγιναν κάποια επεισόδια.

Ο Μωχάμεντ, λέει επίσης ότι τη στιγμή του ατυχήματος, ο δρόμος ήταν ανοιχτός και κανείς δεν είχε παρεμποδίσει το αμάξι που βγήκε από το οδόστρωμα και χτύπησε τους πρόσφυγες. O ίδιος θεωρεί ότι το ατύχημα έγινε από λάθος και όχι σκόπιμα.

 

Πάντως λέει ο Μωχάμεντ, εάν μεταφέρονταν γρήγορα το αγοράκι  στο νοσοκομείο δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και δε θα γίνονταν επεισόδια.

Όπως ήταν επόμενο πολλοί  πρόσφυγες που μας είδαν να συζητάμε ήθελαν να μιλήσουν και να προσθέσουν και αυτοί τις μαρτυρίες  τους. Οι οποίες είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές και τις οποίες θα  παρουσιάσουμε σε επόμενες αναρτήσεις. Πιστεύουμε η ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας της τροχαίας να φωτίσει όλες τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού. 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

  Σχολιάστε

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  *


  8 − 2 =