Γιατί και πώς επιλέχθηκαν τα τέσσερα σχολεία στο Ωραιόκαστρο και στο Μελισσοχώρι για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων;

Ιανουαρίου 11, 2017
Από

Αυτό το ερώτημα απασχολεί τους γονείς κι αναρωτιούνται με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτά τα σχολεία και γιατί παρακάμφθηκαν τα πλησιέστερα. Αίθουσες διαθέσιμες και κατάλληλες έχει και το δημοτικό σχολείο Λητής, αλλά όλος παραδόξως αυτό παραλείφθηκε.  Όπως παραλείφθηκε για άγνωστους επίσης λόγους και το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο στου Σκάρα.

Αντί για αυτά που είναι τα πλησιέστερα σχολεία επιλέχθηκαν για άγνωστους λόγους τα απομακρυσμένα από τον καταυλισμό των προσφύγων στο Δερβένι, το 1ο & 4ο δημοτικό Ωραιοκάστρου , το 1ο γυμνάσιο Ωραιοκάστρου και το δημοτικό σχολείο Μελισσοχωρίου.

Ο Παραλογισμός των επιλογών!

Δηλαδή στον παραλογισμό που δημιουργείται, οι μικροί μαθητές θα ξεκινούν με το λεωφορείο από  το Δερβένι, θα περνούν μπροστά από το σχολείο της Λητής και δεν θα σταματούν.  Μετά θα περνούν μπροστά κι  από τα σχολεία του Σκάρα και πάλι δεν θα σταματούν.  Θα σταματήσουν μετά από δέκα χιλιόμετρα στο σχολείο του Μελισσοχωρίου για να κατέβουν οι πρώτοι μαθητές.

Στη συνέχεια το ταξίδι θα συνεχίζεται γι άλλα δέκα χιλιόμετρα για να φθάσουν στο 1ο και 4ο σχολείο στο κέντρο του Ωραιοκάστρου. Κι όλα αυτά όταν το πλησιέστερο σχολείο στο Δερβένι, που είναι της Λητής, απέχει τρία χιλιόμετρα.  

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι για τα σχολεία που επιλέχθηκαν δεν ρωτήθηκαν, ούτε ενημερώθηκαν οι διευθυντές αυτών των σχολείων, αφού  κι αυτοί το έμαθαν 

μετά από τη δημοσιοποίηση του θέματος.

Ο δε περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης που φέρεται να πρότεινε τα συγκεκριμένα σχολεία, ούτε καν ξέρει  που πέφτουν  και που βρίσκονται. Άρα τα συγκεκριμένα σχολεία επιλέχτηκαν στην ..τύχη, να υποθέσουμε  με κλήρωση.

Οπότε  το ερώτημα ποιος πρότεινε αυτά τα σχολεία μπορεί  να απαντηθεί  κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Δηλαδή από τα ποια σχολεία επιλέχτηκαν, ποια παρακάμφθηκαν  και γιατί;

Επαναλαμβάνουμε, η εγκύκλιος για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αναφέρει ρητά ως ένα εκ των κριτηρίων επιλογής των σχολείων την απόσταση τους  από τον καταυλισμό των προσφύγων. Στην περίπτωση του Ωραιοκάστρου, αυτό όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά έγινε το αντίθετο, μόνο και μόνο για να παρακαμφθούν τα πλησιέστερα και να προκληθούν αντιπαραθέσεις μεταξύ των συλλόγων  γονέων.  

Ο  δε κος Γαβότσης αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επιλογή των σχολείων και ισχυρίζεται ότι δεν έκανε είτε  γραπτώς, είτε  προφορικώς καμία πρόταση στον κο Παντή τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κι αρμόδιο για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.  

Μάλλον τελικά τις προτάσεις για την επιλογή των σχολείων τις έκαναν κάτι «ούφο», που τα τελευταία δύο περίπου χρόνια περιφέρονται στο Ωραιόκαστρο, άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    7 − = 1