Α. Γαβότσης: Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι, στο προσφυγικό.

Ιανουαρίου 25, 2017
Από

Κι έτσι μας έμαθε το πανελλήνιο.

Ο δήμαρχος Α. Γαβότσης ήταν λαλίστατος σε όλη τη διάρκεια του 2016, όταν παιζόταν το κακόγουστο  ρατσιστικό σίριαλ του  Ωραιοκάστρου,   με τα πολλά επεισόδια που το εξέθεσαν στο πανελλήνιο κι όχι μόνο. Το 2016 ήταν αντίθετος στην φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία, ενώ το 2017 σιωπά, γιατί άραγε;

Ο Α. Γαβότσης επικαλούμενος ακόμα και την ιδιότητα του γιατρού χαρακτήριζε  «υγειονομικές βόμβες» τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και μιλούσε για επιδημίες ελονοσίας, ηπατίτιδας κι ότι άλλο του ερχόταν στο κεφάλι, εάν πάνε τα  προσφυγόπουλα στα σχολεία.

Τώρα που ήρθε η ώρα για να πάνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του δήμου, ξέχασε και τις ελονοσίες και τις  ηπατίτιδες και ότι άλλο είχε εκστομίσει.  Όσοι γονείς τον είχαν πιστέψει, τώρα κάτι μουρμουρίζουν και κουνάνε το κεφάλι τους.

Τη συστηματική προσπάθεια στο δήμο Ωραιοκάστρου για να δημιουργηθεί ένα  ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα με αφορμή την παρουσία των προσφύγων στην περιοχή, αλλά και με την προοπτική της  ένταξης  των προσφυγόπουλων  στα σχολεία, αποκαλύπτουν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

 

Η παράσταση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 όπου  με αφορμή τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, ο Α. Γαβότσης -χωρίς  να του πέφτει λόγος-  είχε δηλώσει στα τηλεοπτικά κανάλια αναφερόμενος στους πρόσφυγες ότι «δεν μπορεί η Δυτική Θεσσαλονίκη να είναι η χαβούζα της πόλης» και ότι θα καλέσει τους πολίτες σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δεν σταμάτησε εκεί ο δραστήριος για το προσφυγικό, δήμαρχος, που εάν έδειχνε τον ίδιο ζήλο και για την καθαριότητα, τη σχολική στέγη και τις άλλες υποχρεώσεις του, μάλλον θα ήτανε  καλύτερα για όλους.  Προχώρησε σε προειδοποιήσεις προς στα αρμόδια υπουργεία για το στρατόπεδο των Διαβατών με επιστολές στις οποίες ανέφερε  «Σε περίπτωση που προχωρήσετε στην συνέχιση των εργασιών, σας γνωστοποιούμε ότι, επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας και ιδίως του δικαιώματός μας να προσφύγουμε στα αστικά δικαστήρια εναντίον σας».

Φυσικά δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά. Με τον ερχομό της Άνοιξης του 2016  και την αναγέννηση της φύσης, ο Α. Γαβότσης  κάλεσε  τους κατοίκους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα  κέντρα  φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή, που τα συνέδεε με την ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος.  Η συγκέντρωση, όπως ήταν επόμενο  είχε παταγώδη αποτυχία.

Το καλοκαίρι, αφού πήρε δυνάμεις επέστρεψε ορμητικότερος. Τέλη Αυγούστου συγκάλεσε  έκτακτη συνεδρίαση  δημοτικού συμβουλίου με την παρουσία κατοίκων και με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς εκφράζοντας  την αντίθεσή του για λόγους υγειονομικούς στην  φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία του δήμου.

 Από δω και πέρα η αγωνία στο ρατσιστικό σίριαλ φθάνει στην κορύφωση.

 

 

«Ο Γαβότσης φασιστικοποιεί την τοπική κοινωνία…»

Όπως ήτανε επόμενο εάν στόχος ήταν να προκληθεί αναστάτωση στους γονείς, αυτός επιτεύχθηκε και οι γονείς άρχισαν να ανησυχούν για τα παιδιά τους, αφού οι πρόσφυγες σύμφωνα με τα λεγόμενα  είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών.

Τα καμώματα όμως του δημάρχου δεν σταματούν πουθενά καθώς  σε συγκέντρωση δημοτών στην πλατεία του Μελισσοχωρίου στις 3 Σεπτεμβρίου με αφορμή πάλι κάποιες «φήμες» για φιλοξενία οικογενειών προσφύγων σε μεζονέτες της περιοχής  ο Α. Γαβότσης εκστομίζει το περίφημο «Μπράβο», που δεν είχε καμία σχέση ούτε με τον γνωστό καφέ, ούτε με το «Μπράβο» της  τηλεπερσόνας  της εποχής του, Ρούλα Κορομηλά. Παράλληλα προέτρεψε τους κατοίκους να «παρέμβουν» αυτοί γιατί  είναι ιδιωτικός χώρος και ο Δήμος δεν μπορεί.

 

Ταυτόχρονα μπλέχτηκε και σε δημόσιες διαμάχες με το ραδιοφωνικό σταθμό «stokokkino.gr» που το απειλούσε κι αυτό με μηνύσεις, αλλά και  με υπουργούς, μεταξύ των οποίων και με τον υποστράτηγο Ν. Τόσκα  Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έβαλε τον Γαβότση στην θέση του με μια φράση: «Ο Γαβότσης φασιστικοποιεί την τοπική κοινωνία…» και ησύχασε.

Η ένταση στο δήμο Ωραιοκάστρου συνεχίζει να συντηρείται γιατί  κάποιοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των κατοίκων για το τι ακριβώς θα γίνει και πυροδοτούν ξενοφοβικές αντιδράσεις.  Κι ενώ ο  ρόλος των εκπροσώπων  της αυτοδιοίκησης είναι να καθησυχάζουν και να ενημερώνουν υπεύθυνα τους δημότες, κάποιοι επιλέγουν να  ρίχνουν λάδι στη φωτιά κάνοντας  πολιτικά  παιχνίδια  αντικυβερνητισμού από τη μία και ψηφοθηρικά  από την άλλη.  

 

«Κε δήμαρχε έχετε συναίσθηση του ρόλου σας;».   

Στις 14 Σεπτεμβρίου το 2016 έρχεται η θλιβερή τηλεοπτική εμφάνιση στην  εκπομπή του Ν. Ευαγγελάτου στο «Ε» και για αυτό στεκόμαστε σε αυτήν.   Η  δημοσιογράφος  κα Σερέτη του το ξέκοψε από την αρχή, ότι για το αν πάνε ή όχι τα προσφυγόπουλα στα σχολεία δεν εξαρτάται  από καμία απόφαση του δήμου Ωραιοκάστρου, αφήνοντας άφωνο το δήμαρχο, ο οποίος ακόμα δεν έχει αντιληφθεί τι γίνεται κι ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για αυτόν.

Λόγω της άγνοιας που τον χαρακτηρίζει για τα θέματα του δήμου και πιο συγκεκριμένα για τα σχολικά θέματα Α. Γαβότσης άρχισε να αερολογεί για  τα ολοήμερα σχολεία και τα ωράρια τους, για να αιτιολογήσει πως δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για τα προσφυγόπουλα.  Και ότι αυτά να πάνε σε ξεχωριστά σχολεία εντός των καταυλισμών γιατί υπάρχει θέμα υγειονομικής κάλυψης.

Αυτή η ανήκουστη τοποθέτηση  ανάγκασε την κα Σερέτη να πει το φοβερό «Κε δήμαρχε έχετε συναίσθηση του ρόλου σας;».

Ωραία,  του λέει ο Ευαγγελάτος εάν έχουν και τα προσφυγόπουλα ένα χαρτί που να λέει ότι είναι εμβολιασμένα θα τα δεχθείτε; Και θα με συγχωρέσετε που θα το πω, αυτό το έκαναν άλλες κοινωνίες δήμαρχε, που έψαχναν την άρια φυλή, κατέληξε ο Ν. Ευαγγελάτος.

Τότε έντρομος ο καταρρέων  Γαβότσης πήγε  να κρυφτεί πίσω από  την τοπική κοινωνία που δήθεν αντιδρά. «Εσείς τι κάνετε;» τον ρωτάει ο Ευαγγελάτος «κι αυτήν την γενίκευση που κάνετε δεν την αποδέχομαι και την θεωρώ και ύποπτη και θα το πω τι σκέφτομαι, αναλαμβάνοντας και το κόστος. Δεν αντιδρά η τοπική κοινωνία. Αντιδρά ένα μέρος της. Εσείς βολεύεστε με αυτό το μέρος της. Και χρεώνετε την αντίδραση αυτή του μέρους της κοινωνίας στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Έτσι κάπως, έσωσε και την τιμή του Ωραιοκάστρου ο Ευαγγελάτος, τι να πει κανείς;

«Ποιο είναι το δικό μου συμφέρον» κατάφερε να ψελλίσει  ο Γαβότσης. «Τα ψηφαλάκια»  του απαντά ο δημοσιογράφος και «το είδαμε στο βίντεο που παροτρύνατε τον κόσμο να πάρει το νόμο στα χέρια του» του λέει η κα Σερέτη  και τον αποτελείωσαν κάνοντας του στην κυριολεξία τα μούτρα κρέας.

Ο κώδωνας του κινδύνου.

Ο κος Γαβότσης μάζεψε τα κομμάτια του χωρίς να μπορέσει  να καταλάβει ακόμα το χάσμα που υπάρχει από τον μικρόκοσμό του όπου τα λεγόμενά του χειροκροτούνται με τον κόσμο της πραγματικότητας που τα αποδοκιμάζει.

Το επόμενο και τελειωτικό χτύπημα  ήρθε λίγες μέρες αργότερα στην τηλεοπτική  εκπομπή του Λυριτζή και Οικονομέα.  

Τελειώνουμε όπως αρχίσαμε. «Επικαλούμαι την ιδιότητα του γιατρού για το τι θα γίνει με τις  μολυσματικές ασθένειες. Όλα τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων είναι βόμβες υγειονομικές. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά η ελονοσία  στον Λαγκαδά…   Η Ν. Καβάλα τώρα ξεκίνησαν εμβολιασμούς,  θερίζει ηπατίτιδα Β΄ και ηπατίτιδα  C και ιατρικά η ηπατίτιδα C  είναι αυτή η οποία  ενοχοποιείται κατά 95% για τον καρκίνο του ήπατος.  Άρα λοιπόν εγώ κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, όχι σαν δήμαρχος μόνο, σαν γιατρός» έλεγε ο Α. Γαβότσης στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μη διστάζοντας να ισχυριστεί ότι ακόμα και να εμβολιαστούν τα προσφυγόπουλα πάλι υπάρχει κίνδυνος της μετάδοσης στο «χρόνο επώασης».

Τον «κώδωνα του κινδύνου»   που έκρουσε ο Α. Γαβότσης, τον άκουσε  και ο εισαγγελέας και είναι αναγκασμένος τώρα ο δήμαρχος να δώσει εξηγήσεις. Εξηγήσεις όμως είναι αναγκασμένος  να δώσει και στους γονείς  ο Α. Γαβότσης για όλη αυτή την αναστάτωση που προκάλεσε.

Δύο επιλογές έχει μπροστά του ο Α. Γαβότσης. Ή να  επιμένει σε αυτά που έλεγε το 2016 γιατί πιστεύει ότι είναι σωστά, ή  να παραδεχθεί ότι ήταν ψέματα και να ζητήσει συγνώμη. Με τη σιωπή του είναι σαν να επιβεβαιώνει το δεύτερο, αλλά ας το πει.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    2 + = 7