Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του Ωραιοκάστρου!!

Φεβρουαρίου 7, 2017
Από

Μετά το σύλλογο διδασκόντων του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου και το δημοτικό συμβούλιο καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα.

Χρειάστηκε όμως πρώτα να διασύρει το Ωραιόκαστρο στο πανελλήνιο, μέχρι να καταλάβει ο Γαβότσης ότι δεν μπορεί να φέρεται και να λειτουργεί σαν ένας κοινοτάρχης της δεκαετίας του 1950 στο χωριό του. Έτσι από το «..όχι  στα σχολεία του δήμου μας τα προσφυγόπουλα»  που έλεγε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2016, μετά από πέντε μήνες  στις 6 Φεβρουαρίου 2017 ο Γαβότσης  αποδέχθηκε και ψήφισε  την πρόταση της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» για το καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων στα σχολεία του δήμου.

Όλα έγιναν σε μια από τις πληκτικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας κατά τις οποίες ο δήμαρχος διαπληκτίζεται με συμβούλους της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης άμα τύχει, αλλά και με πολίτες.  

O κος Εδιρνέλης πήρε το λόγο και πρότεινε ένα ψήφισμα με το οποίο ο δήμος θα καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του δήμου. Αρχικά ο πρόεδρος του συμβουλίου κος Καρύδης αρνήθηκε να το θέσει καν σε ψηφοφορία και προχώρησε σε διάλειμμα. Το τι  επακολούθησε στο διάλειμμα δεν ξέρουμε.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι μετά το διάλειμμα όχι μόνο δέχθηκε ο κος Καρύδης να μπει η πρόταση σε ψηφοφορία, αλλά  την ψήφισε  κιόλας, όπως και ο δήμαρχος, όπως  και όλοι οι σύμβουλοι της διοίκησης κι αυτοί ακόμα που είχαν πρωτοστατήσει στον …ηρωικό αγώνα ενάντια στα προσφυγάκια.

Για ακόμα μια φορά, όσοι δεν πίστευαν στα θαύματα, είδαν να συμβαίνει ένα μπροστά στα μάτια τους, ανάλογο του Σαούλ, έξω από τα τείχη της Δαμασκού. 

Ήταν μια από τις λίγες φορές που σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, αντιπολίτευση και διοίκηση ψήφιζαν από κοινού. Η έκκληση εκπαιδευτικών, των  κινήσεων αλληλεγγύης κι άλλων φορέων όπως της Ομάδας γυναικών του Ωραιοκάστρου  για να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν οι εργαζόμενοι του Ωραιοκάστρου, απόγονοι προσφύγων οι περισσότεροι, τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, εισακούστηκε.

Τώρα η διοίκηση Γαβότση πρέπει να δώσει εξηγήσεις και να απολογηθεί σε όσους πίστεψαν στις αρλούμπες που έλεγε για τα προσφυγόπουλα στην αρχή της σχολικής χρονιάς «ο δήμος δεν μπορεί να δεχθεί τη χρήση σχολικών μονάδων για τη διδασκαλία αυτών των παιδιών. Όπως μάλιστα είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής θα προχωρήσουν σε ομαδικές κινητοποιήσεις».

Και κάπως έτσι από τις ομαδικές  κινητοποιήσεις φτάσαμε στο δυναμικό σήκωμα του χεριού για το καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων.

Παραθέτουμε αυτούσιο το δελτίο τύπου του δήμου Ωραιοκάστρου στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, από όπου και τα αποσπάσματα που παραθέσαμε.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

dimarxos@oraiokastro.gr

 

02 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αστέριος Γαβότσης: «Ναι στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων μεταναστών, όχι όμως στα σχολεία του δήμου μας» – Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής

Το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις εξέφρασε χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «Σχολεία- πρόσφυγες-μετανάστες» ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης. Σε μια κατάμεστη από δημότες του δήμου, εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας και φορείς της πόλης, αίθουσα ο κ. Γαβότσης υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς καμία προγενέστερη ενημέρωση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβότσης «ενημερωθήκαμε για το θέμα μέσω των διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου έκανε και τις σχετικές δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας». «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια όμορων περιοχών των hot spots για τις ανάγκες περίπου 22.000 χιλιάδων παιδιών μεταναστών και προσφύγων από τις 2 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Μάλλον λησμονούν ότι στα σχολεία μας λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο έως τις 4.30 το απόγευμα», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.

«Είναι φανερό ότι για μία ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε και  βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων, το υπουργείο ενεργεί  και αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Έχουμε υποχρέωση και οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτή την τακτική. Προσωπικά δεσμεύομαι για την πραγματοποίηση μίας κοινής συνάντησης ή ενός συμβουλίου με τους δημάρχους των δήμων Δέλτα, Λαγκαδά και Θέρμης, όπου λειτουργούν ήδη κέντρα φιλοξενίας για μία από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση του θέματος» συμπλήρωσε ο κ. Γαβότσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ιδιότητά του ως ιατρός τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τα κέντρα φιλοξενίας είναι στην κυριολεξία μία υγειονομική βόμβα. «Οι επικίνδυνες και οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα και ελονοσία θερίζουν», είπε. Ο δήμαρχος πρότεινε να αξιοποιηθούν οι δομές που θα δημιουργηθούν στα κέντρα φιλοξενίας για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, έως επτά (7) ετών, και για τα μεγαλύτερα παιδιά ή να μισθωθούν και άλλοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς και πολίτες παρουσίασαν τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο των δικών μας παιδιών με τα προσφυγόπουλα, σε επίπεδο πολιτισμικό – κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, κοινωνική συμπεριφορά), αλλά και κυρίως υγιεινής και καθαριότητας, καθόσον όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των προσφύγων και την απουσία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την κατάθεση βιβλιαρίου υγείας,  όπως απαιτείται από τα δικά μας παιδιά στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.

Το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου αποφάσισε ομόφωνα να προβεί η δημοτική αρχή σε σχετική ενημέρωση μελών της κυβέρνησης στους οποίους και θα διαμηνυθεί ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεχθεί τη χρήση σχολικών μονάδων για τη διδασκαλία αυτών των παιδιών. Όπως μάλιστα είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής θα προχωρήσουν σε ομαδικές κινητοποιήσεις.

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας

και δημοσίων σχέσεων

 

Και το ψήφισμα για το καλωσόρισες των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Δήμου, που ο Γαβότσης δεν θα επέτρεπε: 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                               

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                       

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

 

 

 

Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων σε σχολεία του Δήμου

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου στις 6 Φεβρουαρίου 2017 εκδόθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα αναφορικά με τη φοίτηση των προσφυγόπουλων σε σχολεία του Δήμου μας.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία του Δήμου, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα το δικαίωμα αυτών των παιδιών στην εκπαίδευση».

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    7 − = 6