Δάκρυα χαράς και συγκίνηση ανθρωπιάς για τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο.

Φεβρουαρίου 17, 2017
Από

Ο διευθυντής του 1ου δημοτικού, καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα.

Μάτια βουρκωμένα. Ώρες  ζωής που τα λόγια και οι λέξεις είναι περιττά. Είναι τότε που δεν χρειάζεται να ξέρεις ούτε μία λέξη για να επικοινωνήσεις. Αρκεί  να ανοίξεις μια αγκαλιά στα παιδιά  του πολέμου και τα κατατρεγμένα από τα βάσανα της προσφυγιάς για να συνεννοηθείς.

Οι δάσκαλοι του πρώτου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου ήταν εκεί για να ανοίξουν ένα διάδρομο αγάπης και προστασίας που οδηγεί στο σχολείο. Οι μικροί μαθητές του ολοήμερου ήταν εκεί για να αγκαλιάσουν με τα μάτια, διερευνητικά στην αρχή τους συνομήλικούς τους. Τα παιδιά είναι εμβολιασμένα από τη φύση και έχουν ανοσία στο φασισμό και τον ρατσισμό.

Εκεί ήταν  και οι δημοκράτες γονείς και πολίτες του Ωραιοκάστρου για να εκφράσουν την αλληλεγγύης τους και να στείλουν ένα μήνυμα ανθρωπιάς. Μια μικρή ξενοφοβική μειοψηφία που ηχούσε παράφωνα σε μια γωνία του πεζοδρομίου,  απομονωμένη από την πλειοψηφία των γονέων, δεν ήταν αρκετή για να χαλάσει τη γιορτή.

Τα μικρά προσφυγόπουλα μπήκαν στο σχολείο κι έγινα δεκτά με χειροκροτήματα

Γονείς και γυναίκες του Ωραιοκάστρου με τα δωράκια για τα προσφυγόπουλα

Κόμποι συγκίνησης στο λαιμό όλων.

Το προσφυγικό και δημοκρατικό Ωραιόκαστρο έκανε το χρέος του απέναντι στην ιστορία του, στις παραδόσεις και στον πολιτισμό του.

 

 

Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη, γκρεμίζω ουρανούς

Η μικρή γιορτή υποδοχής άρχισε με το καλωσόρισμα από το διευθυντή του σχολείου.   Στη συνέχεια με το  σαξόφωνο του ένας  μαθητής καλωσόρισε τα προσφυγάκια  κι άνοιξε δίαυλους επικοινωνίας  με τις μελωδίες. Και ύστερα όλοι μαζί οι μαθητές σαν χορωδία καλωσόρισαν τα προσφυγόπουλα με τα τραγούδια και τη μουσική, που γρήγορα μπήκαν στο ρυθμό της κι ακολούθησαν.

Ύστερα ήρθε η ώρα των δώρων. Δώρα πανάκριβα των μαθητών κάποια  χάρτινα   καραβάκια. Καραβάκια, για να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι της προσφυγιάς και για να ταξιδεύουν νοερά στην πατρίδα τους.  Οι γυναίκες από την Ομάδα γυναικών του Ωραιοκάστρου, που σαν μάνες και γυναίκες βρέθηκαν από την πρώτη μέρα δίπλα στα προσφυγόπουλα έφεραν φυσικά τα απαραίτητα σχολικά είδη. Μετά την υποδοχή η πρώτη μέρα στο σχολείο ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο χώρο του σχολείου. Το πρώτο μάθημα της ανθρωπιάς προς τους μαθητές και τα προσφυγόπουλα από τους δασκάλους μόλις δόθηκε.

Τα χάρτινα καραβάκια, το δώρο των μαθητών του 1ου δημοτικού στα προσφυγόπουλα

Στο καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων, παρά την  ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, παραβρέθηκαν μόνο δύο  δημοτικοί σύμβουλοι, οι  Γρηγόρης Εδιρνέλης και Άγγελος Θεμελής. Παραβρέθηκαν  επίσης ο Γ. Γ του Υπουργείου Παιδείας Γ. Παντής, ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσ/νίκης και ο διευθυντής εκπαίδευσης  της Περιφέρειας.  

Οι γυναίκες του Ωραιοκάστρου από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή στο πλευρό των παιδιών, των προσφυγόπουλων.

 

 

 Η κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών Ωραιοκάστρου, καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    8 − 1 =