-1960, ρατσιστές στις ΗΠΑ αντιδρούν στην φοίτηση μαύρων παιδιών στα σχολεία. -2016, ρατσιστές στο Ωραιόκαστρο αντιδρούν στη φοίτηση των προσφυγόπουλων.

Φεβρουαρίου 21, 2017
Από

Η 6χρονη Ρούμπι στο σχολείο με τη συνοδεία αστυνομικών

14 Νοεμβρίου 1960 στη  Νέα Ορλεάνη  το πρώτο μαύρο παιδί πηγαίνει   σε σχολείο λευκών. Ήταν η 6χρονη Ρούμπι Μπρίτζις και την συνόδευαν τρεις αστυνομικοί  για να την προστατέψουν. Ένα μεγάλο  πλήθος από γονείς  είχε συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο για να διαμαρτυρηθεί για την κρατική απόφαση, που επέτρεπε σε μαύρους να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με τους λευκούς.

Έξω από το σχολείο  οι γονείς ΟΛΩΝ  των μαθητών του σχολείου που  αρνούνταν να αφήσουν τα παιδιά τους να μπουν μέσα. Πετούσαν ντομάτες, φώναζαν κι ούρλιαζαν  προσβολές και απειλές, ενώ  είχαν γράψει και ρατσιστικά συνθήματα στον τοίχο. Μάλιστα μία γυναίκα είχε φέρει ένα μικρό ξύλινο φέρετρο, μέσα στο οποίο ήταν ξαπλωμένη μία μαύρη κούκλα.

Ο πίνακας ζωγραφικής του Νόρμαν Ρόκγουελ που εμπνεύστηκε από τη Ρούμπι.

Η Ρούμπι δεν είχε αντιληφθεί τη σημασία της στιγμής. Όμως το κάθε μικρό της  βήμα, ήταν ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα και την εξέλιξή της.

Το μοναδικό πράγμα που την τρομοκράτησε ήταν το φέρετρο με την μαύρη κούκλα, που το έβλεπε και στους εφιάλτες της.  

Την πρώτη μέρα λόγω της έντασης που επικρατούσε δεν έγινε  μάθημα και την πέρασε  στο γραφείο του διευθυντή.  Την αποχή των γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά τους την έσπασε τη δεύτερη κιόλας μέρα  ο ιερέας Λόιντ Φόρμαν που έφερε  την 5χρονη κόρη του στο σχολείο, μέχρι που σταδιακά άρχισαν να επιστρέφουν στο σχολείο, όλο και περισσότεροι μαθητές.

Για ένα χρόνο όμως κανένας δάσκαλος  δεν δεχόταν να διδάξει τη Ρούμπι, εκτός  από μία δασκάλα, την Μπάρμπαρα Χένρι, η οποία έκανε μάθημα μόνο στην 6χρονη Ρούμπι.

Και όταν ακόμα ηρέμησαν τα πράματα, μία γυναίκα εμφανιζόταν συχνά στο προαύλιο και απειλούσε τη Ρούμπι πως θα τη δηλητηρίαζε. Η Ρούμπι ξεπέρασε όλα τα εμπόδια  και φοίτησε κανονικά στο σχολείο. Δούλεψε 15 χρόνια ως ταξιδιωτικος πράκτορας, έκανε 4 παιδιά, ίδρυσε το  Bridges Foundation και σήμερα είναι μια από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες ανθρώπινων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Οι γονείς της όμως πλήρωσαν ακριβά το «θράσος» τους να σπουδάσουν το παιδί τους.  Ο πατέρας της απολύθηκε και οι παππούδες της έχασαν τη γη που καλλιεργούσαν.

Εδώ η Ρούμπι στο λευκό Οίκο ενώ βλέπει τον πίνακα του Νόρμαν Ρόκγουελ με τον Ομπάμα που της λέει «αν δεν ήσουν εσύ δεν θα ήμουν εγώ εδώ τώρα».

Από τότε, παρά τις λυσσαλέες, αλλά μάταιες αντιδράσεις των λευκών γονέων, εκατομμύρια μαύρα παιδάκια φοίτησαν στα σχολεία και μεταξύ αυτών ο Ομπάμα, ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, που δεν ξέχασε την Ρούμπι.

Στο Ωραιόκαστρο το 2016 ρατσιστές συγκεντρώνονται έξω από το σχολείο, με την ανοχή της αστυνομίας, για να τρομοκρατήσουν τους γονείς και τα παιδιά και να τα εμποδίσουν να πάνε σχολείο σπέρνοντας το μίσος. 

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    8 + 8 =