Μια άλλη μέρα για το Ωραιόκαστρο. Χωρίς ρατσισμό, με την ομορφιά της αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα και της συμπαράστασης στους δασκάλους του 1ου δημοτικού σχολείου.

Φεβρουαρίου 23, 2017
Από

Μια διαφορετική ημέρα ήταν η Πέμπτη 23/2 για το 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου, αλλά και για όλο το Δήμο.  Από τις ασχήμιες των προηγούμενων ημερών που αφηνιασμένοι ρατσιστές ούρλιαζαν και χουλιγκάνιζαν  στα κάγκελα του σχολείου, στην αλληλεγγύη και στη συναδελφική συμπαράσταση.

Δάσκαλοι και διευθυντές από όλα τα σχολεία του Δήμου, κατέφθασαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο 1ο δημοτικό για να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα, αλλά  και να σφίξουν το χέρι των συναδέλφων τους.

Όλα τα σχολεία του Ωραιοκάστρου κι όλα τα σχολεία του διευρυμένου δήμου, Νεοχωρούδας, Πενταλόφου, Ν. Φιλαδέλφειας, Μελισσοχωρίου, Λητής εκτός από του Δρυμού, ήταν εκεί, στο 1ο δημοτικό. Με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων καταδικάζουν τον ρατσισμό κι όσους  παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, την εκπαιδευτική διαδικασία και την προσέλευση των προσφυγόπουλων.

Τα προσφυγόπουλα έφυγαν μακριά από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και βρέθηκαν αντιμέτωπα με έναν άλλο πόλεμο, τον ρατσιστικό. Στον οποίο  είδαν άλλους, αλλόφρονες «Τζιχαντιστές» να ουρλιάζουν και να τα γιουχάρουν, αλλά είδαν και ανθρώπους να  ανοίγουν την αγκαλιά τους και να απλώνουν το χέρι τους.  Αυτό έκαναν και οι δάσκαλοι από όλα τα σχολεία του Ωραιοκάστρου, που τα υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα για να τα εμψυχώσουν σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια τους.

Αυτό κάνουν καθημερινά πια και οι μαθητές του ολοήμερου του 1ου δημοτικού, που τα απλώνουν το χέρι και στο διάλειμμα γίνονται μια παρέα για το παιχνίδι. Εξάλλου δεν θέλει πολλά για να ανθίσει το χαμόγελο στα χείλη ενός παιδιού και να σβήσει τους εφιάλτες.  Θέλει την αποδοχή και το παιχνίδι. Κι αυτό γίνεται στο 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου.

Οι διευθυντές του 2ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου, Μίλτος Πέντας, του 4ου  δημοτικού, Πάρης  Τσιλικάκης, του 5ου δημοτικού σχολείου (Μελισσοχωρίου) Ν. Μοσχόπουλος και ο γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης, Περίανδρος Πετρόπουλος, μαζί με τον διευθυντή του 1ου Ωραιοκάστρου  από κοινού δήλωσαν  για άλλη μια φορά το αυτονόητο, ότι οι δάσκαλοι  «είναι με τα παιδιά όλου του κόσμου, απ’ όπου κι αν προέρχονται, ό,τι γλώσσα κι αν μιλούν, ό,τι κι αν πιστεύουν, ό,τι χρώμα κι αν έχουν».

Και ότι η πάγια θέση των επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου είναι  «ότι τα σχολεία μας πρέπει να είναι ανοιχτά σε όλα τα παιδιά του κόσμου».

Η εκπαιδευτική κοινότητα ανέλαβε τις ευθύνες της, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανέδειξε το άλλο δημοκρατικό πρόσωπο του Ωραιοκάστρου.  Ενώ αντίθετα  η δημοτική αρχή  βρέθηκε πάλι εκτός τόπου και χρόνου και με τεράστιες ευθύνες για τα γεγονότα και όλες τις ασχήμιες που εκτυλίχθηκαν στο δήμο Ωραιοκάστρου τις τελευταίες μέρες. 

Αθώος γιατί «βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο».

Εν τω μεταξύ αθώος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ο 25χρονος που κατηγορείτο για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου. Βρέθηκε τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο. «Πήγα από περιέργεια στη συγκέντρωση, μαζί με έναν φίλο μου, για να δούμε τι γίνεται. Μπήκα στο προαύλιο του σχολείου για να κόψω δρόμο κι εκεί δέχθηκα επίθεση από αντεξουσιαστές. Μου έριξαν σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο, έπεσα στο έδαφος και με χτύπησαν άσχημα» είπε, ενώ ο συνήγορός του προσκόμισε έγγραφη δήλωση του προέδρου της αυτοαποκαλούμενης «Πατριωτικής Ένωσης Ωραιοκάστρου» – οργάνωση που πραγματοποίησε την κινητοποίηση – σύμφωνα με την οποία ο 25χρονος δεν είναι μέλος της.

Τέλος ο  »αγώνας» των

«πατριωτών»   ΕΝΑΝΤΙΑ

στο σχολείο και τους

δασκάλους. 

Διακόπτει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας η Πατριωτική Ένωση Ωραιοκάστρου.

»Η πατριωτική ένωση λόγω των τελευταίων δυσάρεστων γεγονότων με αποκορύφωμα τον τραυματισμό ενός νεαρού συμπολίτη μας, διακόπτει κάθε δραστηριότητα έξω από τα σχολεία. Κάποιοι μας παρουσιάζουν ως εγκληματίες που θα βάλουν βόμβες στα σχολεία. Αν είναι δυνατόν!!! Δεν μισούμε κανένα άνθρωπο. Συνεχίζουμε ειρηνικά και με τη βοήθεια του παντοδύναμου θεού την προσπάθεια να επικοινωνήσουμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον της πατρίδας μας».

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    × 1 = 1