«Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα». Ζητείται εισαγγελική παρέμβαση για τις ευθύνες του Δήμου Ωραιοκάστρου στα αδέσποτα.

Απριλίου 10, 2017
Από

Σύμφωνα με τον νόμο 4039 / 12 άρθρο 9, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την φροντίδα, την περίθαλψη και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Όλοι οι Δήμοι εκτός από το δήμο Ωραιοκάστρου, λόγω   ανικανότητας του φοβερού δίδυμου, δημάρχου και αρμόδιου αντιδημάρχου Κ. Ιωσηφίδη.

Οι οποίοι, τρία χρόνια τώρα στη διοίκηση, δεν είναι ικανοί να εφαρμόσουν ένα στοιχειώδες πρόγραμμα περίθαλψης, φροντίδας και στείρωσης των αδέσποτων, ώστε να αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα.

Για αυτό απαιτείται να ελεγχθούν με εισαγγελική παρέμβαση οι στειρώσεις που λέει ο Ιωσηφίδης, ότι πραγματοποίησε ο Δήμος, με τον έλεγχο της  ηλεκτρονικής  σήμανσης  και της  καταγραφής των στειρωμένων αδέσποτων στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

Ένα πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται, όχι γιατί έρχονται από αλλού και αφήνουν τα σκυλιά τους εδώ, αλλά γιατί η διοίκηση δεν έχει ένα συγκεκριμένο, πραγματικά  οργανωμένο πρόγραμμα στειρώσεων.  Και παραπέμπει  τη λύση του προβλήματος σε ένα ηλίθιο σχέδιο αργού θανάτου, με τη  δημιουργία ενός  Νταχάου- καταφύγιου  εγκλεισμού των αδέσποτων, για να μην κυκλοφορούν στους δρόμους.

Μέχρι τώρα το πρόβλημα των αδέσποτων αντιμετωπίζεται από τον φιλοζωικό σύλλογο Ωραιοκάστρου. Ο οποίος μόνο με την εθελοντική προσφορά των φιλόζωων, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα και τις οικονομικές  δυνατότητες, προσπαθεί μάταια για τη φροντίδα και την περίθαλψη τους.    

Σύµφωνα µε τους νόµους 4039/12 & 4235/14  τα αδέσποτα ζώα με ευθύνη των Δήμων, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, εμβολιάζονται,  στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και κυκλοφορούν ελεύθερα.

«Τα ζώα που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν».

«Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις». 

Πολλοί  Δήμοι έχουν αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως Δήμος Ιωαννιτών που εγκατέστησε ταΐστρες & ποτίστρες για τα αδέσποτα  στους δρόμους της πόλης, όπως οι Δήμοι Άρτας και Άργους-Μυκηνών.

Οι δήμοι που τοποθέτησαν τις ταΐστρες και εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία των αδέσποτων ζώων μπορούν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και για το Δήμο Ωραιοκάστρου. Για όσους Δήμους δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία, υπάρχει εισαγγελέας. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, για τα αδέσποτα.

Γιατί το σκυλάκι που τριγυρνάει φοβισμένο στους δρόμους ψάχνοντας φαγητό, ίσως να είναι αυτό που  κάποιος από αυτούς που διαμαρτύρονται εγκατέλειψε ή αυτό που γεννήθηκε γιατί ο ιδιοκτήτης ή ο Δήμος δεν έκαναν τις στειρώσεις που υποχρεούνται.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    9 − 3 =