Ο ρατσισμός σε βάρος των ΑμεΑ στο δήμο Ωραιοκάστρου. Ένα καθημερινό φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού.

Απριλίου 24, 2017
Από

Μια χαρακτηριστική περίπτωση. Υπάρχει ράμπα για τα καταστήματα, αλλά δεν υπάρχει ράμπα στο πεζοδρόμιο από τ0 Δήμο!!!

 «Έλα μωρέ πέντε λεπτά θα κάνω» κι αφήνει το αμάξι του πάνω στις λίγες  ράμπες ή στις ελάχιστες  θέσεις  πάρκινγκ για ΑμεΑ.  Η διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου με την μη ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, απλά τους διευκολύνει στην ανομία και στην εκδήλωση του ρατσισμού.

Σε πολλές πόλεις  σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι με σπρέυ ή αυτοκόλλητα πάνω στο αμάξι φροντίζουν να χαρακτηρίσουν την πράξη κι αυτόν που την κάνει.

Έτσι είναι περίπου τα περισσότερα πεζοδρόμιο στο δήμο Ωραιοκάστρου. Σε αυτά καλούνται να μετακινηθούν τα παιδιά, τα ΑμεΑ, τα καροτσάκια με μωρά...

Ο ρατσισμός σε βάρος των ΑμεΑ είναι μια υπόθεση πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι με μια πρώτη ματιά δείχνει . Είναι μια παλιά υπόθεση τρόμου και φρίκης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν, στην ναζιστική Γερμανία οι  φασίστες του Χίτλερ  απλά τους

εξολόθρευαν.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου όμως  είναι μια καθημερινή υπόθεση  κοινωνικού αποκλεισμού  που προκαλεί θλίψη και βαθιά μελαγχολία.

Χρειάστηκε ο  Απόστολος Χαρουπάκης  να τολμήσει να θέσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να  αναγκάσει τη διοίκηση να αναγνωρίσει το πρόβλημα, που η

Ο μόνος τρόπος μετακίνησης ο δρόμος!

ίδια με την αδιαφορία της δημιουργεί. Και η  οποία δεν σέβεται ούτε στο ελάχιστο το στοιχειώδες δικαίωμα των συμπολιτών μας  με κινητικές δυσκολίες για ελεύθερη μετακίνηση.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου, ως γνωστόν,  απασχόλησε το πανελλήνιο με τα φαινόμενα ρατσισμού που εκδηλώθηκαν ενάντια στα προσφυγόπουλα από μια μικρή κι ασήμαντη μειοψηφία. Αυτός λοιπόν ο  ρατσισμός συνεχίζεται καθημερινά και ενάντια  στους  συμπολίτες μας  με κινητικές δυσκολίες  (ΑμεΑ).

Ένας ρατσισμός  που τους στερεί  το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και της πρόσβασης, της ισότιμης συμμετοχής και της παρουσίας στους,  στους δημόσιους χώρους.  Με την αδιαφορία της  διοίκησης  του Δήμου για έργα πρόσβασης και με την  συμπεριφορά του κάθε «μάγκα»  ρατσιστή που παρκάρει όποτε  γουστάρει, στις λίγες ράμπες και στις ακόμα λιγότερες θέσεις πάρκινγκ για τους ΑμεΑ.

Ο ρατσισμός στην πράξη, για "πέντε λεπτά" και μια ζωή.

Γιατί ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, σύμφωνα με το χρώμα τους, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τα σωματικά τους χαρακτηριστικά και οι «ανώτεροι»  κάνουν ότι «γουστάρουν» τους «κατώτερους».

Ο ρατσισμός εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους σε  μια κοινωνία, γιατί  παραβιάζει βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ισότητα σε όλους τους τομείς και στην καθημερινότητα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα

Οι τοπικές αρχές με τη στάση τους και το ήθος τους  οφείλουν να μην καλλιεργούν ρατσιστικές τάσεις στους πολίτες και στη συγκεκριμένη περίπτωση  να σεβαστούν με έργα το δικαίωμα των ΑμεΑ στη ζωή.

Και τώρα;

Οι συμπολίτες μας με αναπηρία νιώθουν την ανάγκη για κοινωνικοποίηση όπως όλοι μας. Χρειάζεται να τους στηρίζουμε και σε καμιά περίπτωση να τους λυπόμαστε. Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους κοιτάμε στα μάτια σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να τους σεβόμαστε.

 Οι ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις και συμπεριφορές, διαχρονικά συνδυάζουν την ακραία γελοιότητα και επικινδυνότητα, όπως το ζήσαμε  και στο Δήμο Ωραιοκάστρου με τα προσφυγόπουλα.

Να αναγκαστεί λοιπόν  η διοίκηση του Δήμου να ξεπεράσει την ανικανότητά της και να σταματήσει  τον καθημερινό παραγκωνισμό, την απομόνωση και  την άδικη μεταχείριση  στα  ΑμεΑ.

Τα 'τέρατα" κυκλοφορούν ανάμεσά μας και παρκάρουν στη θέση των ΑμεΑ αδίστακτα

Να βρεθούν λύσεις και να γίνουν παρεμβάσεις σε όλα τα πεζοδρόμια, με ράμπες και αφαίρεση εμποδίων για την απρόσκοπτη μετακίνηση  και την εξασφάλιση της ισοτιμίας τους με την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης και ρατσισμού.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    5 + = 13