Σοκ και δέος στους Δήμους, από το όργιο κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος ! Ο κλέψας του κλέψαντος χωρίς φραγμούς!

Απριλίου 25, 2017
Από

Απευθείας αναθέσεις, παράτυπες και παράνομες δαπάνες, κατατμήσεις έργων και συμβάσεων, συνθέτουν τη  διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος  στους Δήμους. Ένα ατέλειωτο «πάρτι» κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος,  φέρνει στο φως κάθε χρόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο, που φέτος παρέδωσε στον πρόεδρο της βουλής την έκθεση για το 2013.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τώρα, η 600σέλιδη έκθεση είναι γεμάτη μεταξύ άλλων από παρανομίες σε προμήθειες, έργα και παροχή υπηρεσιών, με απευθείας αναθέσεις και εσκεμμένες κατατμήσεις (για να αποφευχθεί η διενέργεια διαγωνισμού), «φουσκωμένα»  έξοδα κίνησης, σπατάλες σε εορταστικές εκδηλώσεις, γεύματα, δεξιώσεις, εκδρομές, με δουλειές σε συγγενείς και χαμηλή εισπραξιμότητα.

Τα περισσότερα, πάντως, περιστατικά διογκωμένων ή μη νόμιμων δαπανών αφορούν ΟΤΑ και νοσοκομεία. Να μερικά παραδείγματα:

• Απευθείας αναθέσεις σε μόνιμους σχεδόν προμηθευτές ή κατασκευαστές στους  Δήμους.

• Κατατμήσεις έργων, όπως ο καθαρισμό σχαρών νεκροταφείου και φρεατίων με κατάτμηση ποσού 43.000 ευρώ, για να κάνει ο Δήμος απευθείας ανάθεση.

 • «Φουσκωμένες» αποζημιώσεις αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων για τη φερόμενη συμμετοχή τους την ίδια μέρα, σε δύο ή και τρεις συνεδριάσεις του ΔΣ.

• Διογκωμένες αμοιβές σε στελέχη δημοτικών επιχειρήσεων, στις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες «ξέχασαν» να εφαρμόσουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο περικοπές στις αποδοχές ή στα εφάπαξ.

• Υπερβολικά έξοδα, χωρίς μελέτη και προεργασία για εκδηλώσεις καρναβαλιού, για εκδρομές και φιλοξενία παιδιών και ΚΑΠΗ, για συνεστιάσεις και δεξιώσεις, με δαπάνες που ξεπερνούν «το προσήκον μέτρο» (10.000 ευρώ για προμήθεια αναψυκτικών και κερασμάτων κ.α

Οι δαπάνες που πρόλαβε και έκοψε το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν πέρα από κάθε λογική. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που ακολουθούν:

• Έξοδα κηδείας δημοτικού συμβούλου ύψους 6.690 ευρώ χαρακτηρίζοντας δυσανάλογη τη δαπάνη, αφού για υπουργούς το ανώτατο όριο είναι 3.000 ευρώ και κατ’ εξαίρεση για κηδεία Προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού 6.400 ευρώ.

• Ανάθεση έναντι 20.000 ευρώ από ΟΤΑ της ενημέρωσης υγιεινής και ιατρικής πρόληψης για μαθητές, σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, σε ..φοροτεχνική εταιρεία.

• Προβολή κοινωνικών μηνυμάτων από γραφείο δημάρχου στη Β.Α. Ελλάδα, που καλούσε δημότες να ψηφίσουν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές (6.300 ευρώ).

• «Φουσκωμένες» απομαγνητοφωνήσεις πρακτικών (15.000 ευρώ) από σύντομες συνεδριάσεις.

• Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων για συμμετοχή σε συνεδριάσεις που απείχαν μισή ώρα μεταξύ τους και έξοδα κίνησης σε τοπικούς συμβούλους για συμμετοχή σε συνεδριάσεις χωρίς να έχουν παραστεί επί 5 μήνες.

 • Εξόφληση λογαριασμών πολλών χιλιάδων ευρώ σε διάφορους ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ. για έξοδα κινητής τηλεφωνίας που υπερβαίνουν το «προσήκον μέτρο»

Τέλος το Ελεγκτικό συνέδριο προτείνει να προβλεφθούν κυρώσεις σε περιπτώσεις μη έγκαιρου προγραμματισμού διαγωνισμών προμήθειας ουσιωδών αγαθών (καύσιμα, τρόφιμα, υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ.) για να αποφεύγονται οι απευθείας αναθέσεις 

Η κατάσταση στους Δήμους επιβεβαιώνει  με θλιβερό τρόπο τη φράση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη :

«Θα έλεγέν τις ότι η χώρα αύτη ηλευθερώθη επίτηδες, διά να αποδειχθή ότι δεν ήτο ικανή προς αυτοδιοίκησιν».

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    2 + 6 =