Να μην γίνουν τα σχολεία και οι αυλές τους «οίκος» εμπορίου και του κιτς, με αφορμή τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Ιουνίου 13, 2017
Από

Εύκολα εντοπίζονται  τα σχολεία  τα βράδια του Ιούνη, από  την τσίκνα  και την καπνίλα που σηκώνεται στον αέρα από τις υπαίθριες ψησταριές στις σχολικές αυλές.

Είναι αλήθεια ότι  πολλές από τις γιορτές που γίνονται από τους συλλόγους γονέων στα σχολεία με αφορμή τη λήξη τους σχολικού έτους, δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό ή σχολικό περιεχόμενο.

Είναι αλήθεια ότι μετατρέπουν τον σχολικό χώρο  σε μια  μεγάλη υπαίθρια ταβέρνα, με αμφιβόλου ποιότητας κρεατικών  και προφανώς και με την μη σχολαστική τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών συνθηκών.

Είναι αλήθεια επίσης ότι δεν απέχουμε πολύ -εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση- από το να  γεμίζουν οι σχολικές αυλές από μεθυσμένους από την κατανάλωση των αλκοολούχων ποτών που πωλούνται χωρίς φειδώ, από τους αυτοσχέδιους πάγκους των επίδοξων ταβερνιάρηδων.

Είναι αλήθεια, τέλος, ότι προκαλείται ένας αθέμιτος ανταγωνισμός  κατανάλωσης μεταξύ των παιδιών, για τα σουβλάκια και το μαλλί της γριάς, έως τα αναψυκτικά και τα παγωτά, που φέρνει σε δύσκολη θέση πολλές οικογένειες. Για να μην  μιλήσουμε και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό με την τοπική αγορά, στην οποία όμως πολλάκις προσφεύγουν οι σύλλογοι για κάθε μορφής ενίσχυσης.

 

Αφορμή για τις  παραπάνω σκέψεις στάθηκε η γνωστή επιστολή μιας μητέρας, σχετικά με μια άλλη κερδοφόρα εμπορική δραστηριότητα που ανθεί στα σχολεία , από τους συλλόγους γονέων και αφορά την γνωστή φωτογράφιση.

«Με τα 11 ευρώ που ζητούσαν (22 για δύο παιδιά)… εγώ μαγειρεύω για 5 άτομα», έγραφε στην επιστολή της αυτή η μητέρα, θίγοντας με αυτό τον τρόπο, ένα άλλο τεράστιο θέμα κερδοσκοπίας, που δυστυχώς γίνεται από αρκετούς συλλόγους γονέων στα σχολεία.

Την επιστολή μπορείτε  να τη διαβάσετε εδώ:

http://www.cretalive.gr/polites/to-telos-ths-chronias-ta-11-eyro-ths-fotografhshs-mia-daskala-me-chrysh-kardia-kai-filotimo

Δεν χρειάζεται να εμφανιστεί κανένας από μηχανής Θεός,  για να πετάξει έξω από τον  «οίκο» του σχολείου, έξω από τον ιερό χώρο των γραμμάτων,  όλους αυτούς τους πάγκους με τους εμπόρους και τους αργυραμοιβούς.

Χρειάζεται οι Σύλλογοι διδασκόντων να είναι προσεκτικοί δύο φορές στις αποφάσεις για τη συμμετοχή ή όχι, των τμημάτων σε τέτοιου είδους γιορτές.

Χρειάζεται πρώτα – πρώτα να προστατευτούν τα ίδια τα παιδιά που οι γονείς αδυνατούν να ξοδέψουν τα απαιτούμενα χρήματα και χρειάζεται φυσικά  να προστατευτούν τα σχολεία από το καρά  κιτς και την μετατροπή τους σε κακόγουστα θερινά σκυλάδικα.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    9 × = 9