• .
  • .
  • .

«5η γιορτή Αντικριστού» στο Ωραιόκαστρο.

Ιουνίου 18, 2017
Από

Απαλλαγμένη από τις παθογένειες και τα βαρίδια του παρελθόντος, που αντιμετωπίζει κάθε νέος σύλλογος,  η Ένωση Κρητών Ωραιοκάστρου συνεχίζει την πορεία αναβάθμισης με μια ξεχωριστή  διοργάνωση του «5ου Αντικριστού».

Ο «5ος Αντικριστός» θα γίνει το Σάββατο 24 Ιουνίου στο Κονταξοπούλειο γυμναστήριο, με ένα πλούσιο χορευτικό και όχι μόνο πρόγραμμα που θα εντυπωσιάσει τους χιλιάδες επισκέπτες.

Επιλέχτηκαν εξαιρετικά χορευτικά τα οποία σίγουρα  θα εντυπωσιάσουν και θα προετοιμάσουν τον κόσμο για το λαϊκό γλέντι που θα ακολουθήσει.

Να θυμίσουμε τι είναι το αντικριστό:

«Είναι το κρέας που ψήνανε στις ορεινές περιοχές της Κρήτης οι βοσκοί, που δεν είχαν μαγειρικά σκεύη. 

Έτσι αφού έσφαζαν το ζώο, το ξεραχίζανε και το έκαναν τέσσερα κομμάτια, τα λεγόμενα γουλίδια. Κάθε κομμάτι το περνούσαν από μία ξύλινη σούβλα από ξύλο ασφενδάμου και αλατίζανε το κρέας. Ορισμένοι βοσκοί, κάνανε τη λεγόμενη οτερμενιά.

Έβρισκαν, δηλαδή, κατάλληλες πέτρες, τις τοποθετούσαν σε σχήμα τετράγωνου και έβαζαν επάνω τις σούβλες με το κρέας. Στη μέση και σε σωστή απόσταση (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) έβαζαν ένα σωρό από ξερά ξύλα. Άναβαν τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα. 

Το κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικριστό) και όχι πάνω στη φωτιά. Το άφηναν έτσι για τρία τέταρτα και ύστερο το γύριζαν από την άλλη μεριά. Το μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος».

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    1 × = 7