ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ--ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
 • .
 • .
 • .

Τα σχολικά γεύματα μόνο σε έξι σχολεία του δήμου Ωραιοκάστρου.

Οκτωβρίου 11, 2017
Από

Σε έξι σχολεία του δήμου Ωραιοκάστρου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων. Συγκεκριμένα στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου περιλαμβάνονται μόνο τα δημοτικά σχολεία της Μυγδονίας και της Καλλιθέας. Δηλαδή το δημοτικό σχολείο Λητής, Δρυμού και Μελισσοχωρίου (και 5ο) και Νεοχωρούδας, Πενταλόφου και Ν. Φιλαδέλφειας.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στον τρόπο παροχής των γευμάτων που επέλεξε το υπουργείο και το καλούν σε τροποποίηση της σχετικής απόφασης για να παίρνουν τα γεύματα στο σπίτι, όσα παιδιά δεν κάθονται στο ολοήμερο.

Σε ανακοίνωσή της η Ε.Ρ.Α (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς) μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Τα μνημόνια και οι συνεχόμενες πολιτικές λιτότητας από το 2010 είχαν ως συνέπεια τη δραματική μείωση μισθών και την ραγδαία αύξηση της ανεργίας που συμπαρέσυρε στην ανέχεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας με δραματικές επιπτώσεις πρώτα απ’ όλα στα παιδιά.

Επειδή τα σχολεία αποτελούν την «αυλή της γειτονιάς» οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν περισσότερο ίσως από τον καθένα τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της ανθρωπιστικής κρίσης διότι «ζουν» με τα παιδιά και γνωρίζουν τον κοινωνικό περίγυρο και τις ανάγκες του. Επιπλέον,  επειδή το σχολείο αποτελεί το δεύτερο σπίτι των παιδιών και οι σχέσεις των εκπαιδευτικών με τους μαθητές δεν είναι μόνο διδάσκοντα και διδασκόμενου , αλλά αποτελούν «παιδιά τους»

……..Όμως, ενώ η αρχική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας της 12ης Ιανουαρίου 2017 λάμβανε υπόψη την πραγματικότητα σε υποδομές και την έλλειψη ειδικού προσωπικού στα σχολεία και έδινε τη δυνατότητα τα παιδιά που δεν μένουν στο ολοήμερο να παίρνουν τα γεύματα στο σπίτι, τόσο η απόφαση Φ.14/ΦΜ/48617/Δ1/21-3-2017,  όσο και η πρόσφατη της Παρασκευής 6-10-2017 ( Φ.14/ΦΜ/167447/Δ1) προβλέπει όλοι οι μαθητές να σιτίζονται στο σχολείο , χωρίς να παίρνει υπόψη μια σειρά ζητήματα δημιουργώντας  προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και αυτό διότι:

 • Δεν παίρνει υπόψη την έλλειψη κατάλληλων διαμορφωμένων χώρων για εστίαση ούτε το γεγονός ότι η ταυτόχρονη σίτιση όλων των μαθητών  είναι πρακτικά μη υλοποιήσιμο να γίνει από τις 1:15- 1:45. Το υπουργείο επιλέγει να γίνουν οι τάξεις αίθουσες σίτισης και τα θρανία τραπέζια τραπεζαρίας χωρίς την απαιτούμενη γι αυτό προετοιμασία, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ελάχιστη τήρηση των κανόνων υγιεινής που απαιτείται.

Όλοι οι γονείς έδειξαν την ικανοποίησή τους για την παροχή γευμάτων στους μαθητές με τον τρόπο που καθόριζε η υπουργική απόφαση του Γενάρη, διότι ξέρουν το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, καθώς και τις ελλείψεις σε υποδομές για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Επιπλέον πολλά παιδιά του Δημοτικού Σχολείου έχουν αδέρφια στα γειτονικά νηπιαγωγεία και έχουν κοινή ώρα αποχώρησης, οπότε θα είναι δύσκολο για τους γονείς και για τα νήπια για μια ώρα να περιμένουν (;) να τελειώσουν τα μεγαλύτερα παιδιά το γεύμα τους στο σχολείο.

Επίσης πολλά παιδιά μετακινούνται δωρεάν με μισθωμένα λεωφορεία από και προς το σπίτι τους σε καθορισμένη ώρα. Η οποιαδήποτε αλλαγή θα επιφέρει επιπλέον προβλήματα.

Γι όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε τροποποίηση της πρόσφατης απόφασης του και να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές που επιθυμούν  να παίρνουν το γεύμα τους στο σπίτι».

Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

  Σχολιάστε

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  *


  3 + = 12