Παράνομες οι χρεώσεις των Δήμων σε κενά ακίνητα – μη ηλεκτροδοτούμενα που δεν αποφέρουν και εισόδημα.

Νοεμβρίου 9, 2017
Από

Το θέμα της δίκαιης ανακούφισης  για τους ιδιοκτήτες κενών-μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα υπέρογκα ποσά αναδρομικών δημοτικών τελών αναδεικνύει ο συμπολίτης μας και πρώην δημοτικός  σύμβουλος Χ. Χατζηπαραδείσης, με ενέργειες τόσο στην ελληνική βουλή, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν κλείσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις (καταστήματα μικρά και μεγάλα, σπίτια κλπ),όπου η ΔΕΗ έχει διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ακίνητα αυτά, παραμένουν κενά, δεν χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες και κατά συνέπεια δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.

Οι Δήμοι για τα ακίνητα αυτά χρεώνουν στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες, Δημοτικά Τέλη, Δημοτικό Φόρο και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας ΤΑΠ, καταστρατηγώντας το μέτρο της ανταποδοτικότητας, δεδομένου, ότι αυτά τα ακίνητα πληρώνουν και τον παράνομο ΕΝΦΙΑ με αντικειμενικές αξίες του 2007.

Η πλειονότητα των πολιτών ,βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές και άδικες υποχρεώσεις τους. Οι Δήμοι χρεώνουν όλους τους παραπάνω φόρους, από την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι που ο ιδιοκτήτης το αντιληφθεί (δεν τον ενημερώνει κανένας) και προσκομίσει στο Δήμο μια σειρά δικαιολογητικών και κυρίως βεβαίωση ΔΕΔΗΕ για την ημερομηνία διακοπής, οπότε διακόπτεται η χρέωση των ανταποδοτικών φόρων(Δ.Τ.και Δ.Φ.) ΟΧΙ όμως ο ΤΑΠ που εξακολουθεί να χρεώνεται. 

Προκύπτει το μεγάλο ερώτημα : ΕΑΝ οι παραπάνω χρεώσεις που κάνουν  οι Δήμοι σε κενά που δεν χρησιμοποιούνται ακίνητα μη ηλεκτροδοτούμενα που δεν αποφέρουν εισόδημα,

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ !!!!!

Το θέμα έχει φτάσει και στο ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική βουλή από σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οποίοι ζητούν από τους Υπουργούς Εσωτερικών(Δήμοι) και Ενέργειας(ΔΕΗ), τη λήψη άμεσων μέτρων για τη δίκαιη ανακούφιση των ιδιοκτητών κενών-μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, από τα υπέρογκα ποσά αναδρομικών δημοτικών τελών, που εμφανίζονται να χρωστούν στους οικείους δήμους.

 Με την ερώτησή τους επισημαίνουν και ζητούν την άρση της στρέβλωσης και της αποκατάστασης των εν λόγω ιδιοκτητών  από τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, αφού δεν αρκεί που συνεχίζουν να πληρώνουν για τα κλειστά ακίνητα ΕΝΦΙΑ,ΤΑΠ και λοιπούς φόρους, υποχρεώνονται να πληρώνουν αναδρομικές «λυπητερές» δημοτικών τελών, ως μη όφειλαν.  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς: -Eσωτερικών   - Περιβάλλοντος και  Ενέργειας

Θέμα: «Αναδρομικός καταλογισμός Δημοτικών Τελών σε κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα».

 Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και ιδιαίτερα επαγγελματικών, βρίσκονται ενώπιων χρεών, καθώς εμφανίζονται   να οφείλουν υπέρογκα ποσά στους οικείους Δήμους για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Βάσει του Ν.3345/2005 και συγκεκριμένα του άρθρου 5 παρ.1 «Ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου του και δεν ηλεκτροδοτούνται, ύστερα από βεβαίωση της Δ.Ε.Η., απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται χρησιμοποίηση του ακινήτου, επιβάλλεται σε βάρος των υπόχρεων ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου μαζί με το σχετικό πρόστιμο, αναδρομικά από το χρόνο απαλλαγής».

 Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο μισθωτής του ακινήτου προβεί στη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου, έπειτα από σχετική αίτησή του στη ΔΕΗ, χωρίς να ενημερωθεί ταυτόχρονα ο οικείος Δήμος, είτε λόγω άγνοιας της κείμενης νομοθεσίας από τον μισθωτή και τον ιδιοκτήτη, είτε λόγω υπαιτιότητας της ΔΕΗ, λόγω καθυστερημένης ειδοποίησης ή ακόμη και μη ειδοποίησης. Ως αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω, δημιουργούνται τεράστιες οφειλές προς τους Δήμους που οι πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν.

 Επειδή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα χρόνια του μνημονιακού κανιβαλισμού, έχουν σηκώσει το βάρος της φορολογίας με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, του ΤΑΠ και λοιπών φόρων,  Επειδή, τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν παρείχαν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες,   Επειδή, οι ιδιοκτήτες δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τη δήλωση της διακοπής ηλεκτροδότησης στους Δήμους, με ταυτόχρονη ευθύνη της ΔΕΗ που δεν ενημέρωνε τους πολίτες για την υποχρέωση δήλωσης διακοπής και στο Δήμο,

  Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:

 1)Σε ποιες ενέργειες θα προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την άρση των παραπάνω στρεβλώσεων και της δεινής θέσης στην οποία περιέρχονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    6 × = 42