Να μην πληρώνουν οι γονείς τη…δωρεάν παιδεία. Ούτε 1 ευρώ από τους γονείς για τη λειτουργία των σχολείων. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας και των Δήμων.

Δεκεμβρίου 5, 2017
Από

Χρόνο με το χρόνο το κακό παραγίνεται. Κάθε σχολική χρονιά καλούνται οι γονείς να κάνουν την ανάγκη «φιλοτιμία» και να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για το σχολείο. Εάν κατά το παρελθόν κάτι τέτοιο ήταν σχετικά ανεκτό, στις σημερινές συνθήκες υπερφορολόγησης με τη συνεχιζόμενη  οικονομική κρίση κάτι τέτοιο, είναι απλάαπαράδεκτο.  

Δυστυχώς σε αυτό πρωτοστατούν είτε από άγνοια είτε για άλλους λόγους  και διάφοροι σύλλογοι γονέων, οι οποίοι με κληρώσεις, με εξεζητημένα φωτογραφικά άλμπουμ, με κάθε είδους bazaar και αμφιβόλου ποιότητας εκδηλώσεις, μετατρέπουν τα σχολεία σε μπακάλικα και ταβερνεία για να επιδίδονται σε μια επιπλέον«φορολόγηση»  των γονέων.

Είτε για Χριστουγεννιάτικες γιορτές, είτε  για τα καρναβάλια, είτε για να καλωσορίσουν την  Άνοιξη, είτε για  να υποδεχθούν το καλοκαίρι και πάντα με πρόσχημα τις ανάγκες των σχολείων,  στήνουν ένα ατελείωτο γαϊτανάκι που εξαντλούν οικονομικά τους γονείς και τους φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Πολλές φορές λοιπόν επιλέγεται η εύκολη λύση, που είναι να πληρώνουν οι γονείς. Δεν είναι όμως και η σωστή. Χώρια που δεν είναι σωστό να γίνεται στην ουσία

μιασυναισθηματική εκμετάλλευση των γονέων για τα παιδιά τους.

Οι γονείς έτσι κι αλλιώς καλούνται να υποστηρίξουν οικονομικά τις πολιτιστικές, μορφωτικές δραστηριότητες των παιδιών  καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης και παρακολούθησης. Το να καλούνται κι από άλλους φορείς, όπως είναι οι σύλλογοι γονέων,  για να καλύψουν και τις λειτουργικές ή τις δαπάνες συντήρησης των σχολείων πάει πολύ.

Η συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι υπόθεση της Πολιτείας και των  Δήμων, οι οποίοι τα έχουν ήδη πάρει από τους γονείς επιβαρύνοντας τους με τη φορολογία.

Τόσο για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, όσο και για τη συντήρησή τους οι Δήμοι επιχορηγούνται από το κράτος. Πρόσφατα 4/12/17 παραλήφθηκε από το Δήμο Ωραιοκάστρου και  η Δ΄ κατανομή ποσού

103.510,00 € στις Σχολικές Επιτροπές  

για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, ενώ  το καλοκαίρι που μας πέρασε δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων στο  δήμο Ωραιοκάστρου  90.800 ευρώ.

Για αυτό μεγάλη μερίδα γονέων αντιμετωπίζει  με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες των συλλόγων  για προμήθειες, συντήρηση και εξοπλισμό των  σχολείων, πρωτοβουλίες που  τείνουν να πάρουν  έκταση γενικευμένου φαινομένου και γιααυτό επικίνδυνες.

Δεν είναι δουλειά των συλλόγων γονέων ούτε να αλλάζουν βρύσες και τζάμια, ούτε να βάφουν τα σχολεία και να κάνουν εργασίες στις τουαλέτες. Ο Δήμος και η Σχολική Επιτροπή είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν τα αναγκαία και να μεριμνούν για  όλες τις επισκευές, καθαρισμούς, εξοπλισμό και φωτοτυπίες. Εάν δεν φτάνουν τα χρήματα της επιχορήγησης να βγουν υπεύθυνα και καθαρά να το πουν στους πολίτες και στο Υπουργείο.  Αλλά μέχρι τώραούτε ο Δήμος, ούτε

οι Σχολικές επιτροπές,  είπαν κάτι τέτοιο.   

 Οι γονείς δεν πρέπει να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Δεν χρειάζεται και δεν είναι σωστό να υποκαταστούν  το κράτος και το Δήμο.  Και δεν είναι σωστό από πολλές  απόψεις.  Σαν φορέας κοινωνικού ελέγχου που είναι ένας σύλλογος γονέων θα πρέπει να επισημαίνει  τις ελλείψεις και να απαιτεί  από τους αρμόδιους να τις καλύψουν και να ελέγχει που πάνε τα χρήματα που δόθηκαν για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων. Μέχρι εκεί.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η γενίκευση αυτής της τακτικής ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο που θα έχει δυσβάσταχτες συνέπειες για τους γονείς και την εκπαίδευση στο άμεσο μέλλον. Γιατί  ζητώντας συνεχώς από τους γονείς οικονομική στήριξη για το σχολείο, αυτό μπορεί να καθιερωθεί και να γίνει στο τέλος υποχρεωτικό με την εγγραφή και τη φοίτηση του παιδιού στο σχολείο. Να καταβάλλει δηλαδή μόνιμα ο γονιός ένα ποσό για τη συντήρηση και τη λειτουργία του σχολείου.

Είναι επικίνδυνες λοιπόν αυτές οι πρακτικές  γιατί στην ουσία υποσκάπτουν τη δημόσια  δωρεάν παιδεία. Γιατί θα διαχωρίζουν  τα σχολεία σε «φτωχά» και  «πλούσια» ανάλογα με το τι θα πληρώνουν οι γονείς  και θα κάνουν έτσι παρελθόν το δημόσιο σχολείο και τις ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση των παιδιών.Ας σταματήσουν.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    6 − 3 =