Στον πρωθυπουργό το θέμα της σχολικής στέγης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Ωραιοκάστρου.

Ιανουαρίου 30, 2018
Από

 «Η Σχολική στέγη αποτελεί το κορυφαίο από τα σημαντικότερα και κρισιμότερα ζητήματα που απασχολούν τις οικίες τοπικές κοινωνίες», αναφέρει σε επιστολή του  προς τον πρωθυπουργό  το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας. Και συμπληρώνει ότι οι ελλείψεις «επιτείνονται και προσλαμβάνουν δραματικές διαστάσεις». Γιατί;

Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά για την  προγραμματική περίοδο (2014-2020) προέβλεψε  «μόλις 24 εκατ. Ευρώ, από τα οποία 12 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μόνον 12 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτού του  ποσού (11,9 εκατ. ευρώ) έχει ήδη δεσμευθεί για συγκεκριμένα έργα».

Η ΠΕΔΚΜ με  ομόφωνη απόφαση επαναφέρει και επανυποβάλλει τα αιτήματα και τις προτάσεις της, για την συνολική, μεθοδική και συντεταγμένη αντιμετώπιση των ελλείψεων της Σχολικής Στέγης στους Δήμους της Περιφέρειας.

.. «οι ελλείψεις στην κεντρική Μακεδονία, επιτείνονται και προσλαμβάνουν δραματικές διαστάσεις, καθώς κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) είχαν διατεθεί, για τη σχολική στέγη, στην Κεντρική Μακεδονία, 191 εκατ ευρώ, ενώ για την τρέχουσα  προγραμματική περίοδο (2014-2020) προβλέπονται μόλις 24 εκατ. Ευρώ, από τα οποία 12 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μόνον 12 εκατ. ευρώ προορίζονται για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτού του  ποσού (11,9 εκατ. ευρώ) έχει ήδη δεσμευθεί για συγκεκριμένα έργα. Επομένως αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως διορθωτικές κινήσεις, καμιά παρέμβαση στον κρίσιμο τομέα της Σχολικής Στέγης δεν πρόκειται να συντελεσθεί στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το 2020.

Για την αποτροπή της δυσμενούς εξέλιξης η ΠΕΔΚΜ αφενός κατέστρωσε έναν πίνακα που παρουσιάζει ομαδοποιημένα τις ελλείψεις, τις ανάγκες και τα προβλήματα της Σχολικής Στέγης και αφετέρου καταθέτει τις ακόλουθες προτάσεις.

Επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας. Διάθεση μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ . Δάνειο του αρμόδιου οργανισμού, διαδόχου του ΟΣΚ και ειδικά κονδύλια από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για σχολεία.

Ο πίνακας με τα επείγοντα προβλήματα σχολικής στέγης, που απέστειλε η ΠΕΔΚΜ στον πρωθυπουργό και διαμορφώθηκε με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι Δήμοι περιλαμβάνει για το Ωραιόκαστρο τα εξής: 

Οι πρώτες παρατηρήσεις που έχει κάποιος να κάνει  για τα  στοιχεία του Ωραιοκάστρου μεταξύ άλλων είναι ότι την ανακαίνιση και ανακατασκευή του παλιού πέτρινου σχολείου την παρουσιάζει ως «κατασκευή πέτρινου» και για το γυμνάσιο της Μυγδονίας που ενοικιάζονται αίθουσες στου Σκάρα, δεν αναφέρει κουβέντα. Είπατε τίποτα;

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    − 4 = 3