ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ--ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ- ΝΕΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
 • .
 • .
 • .

Συνάντηση Φιλοζωικού με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αδέσποτων στο δήμο Ωραιοκάστρου.

Φεβρουαρίου 12, 2018
Από

Τα μέλη της Φιλοζωικής που παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα στο δήμο Ωραιοκάστρου.

Τα οξυμένα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν  τα αδέσποτα  εδώ και χρόνια βρέθηκαν  στο επίκεντρο της  συνάντησης του Φιλοζωικού συλλόγου Ωραιοκάστρου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Τονίστηκε η ανάγκη να αποκτήσει και να εφαρμόσει επιτέλους ο Δήμος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των αδέσποτων. Είναι χρέος μιας πολιτισμένης κοινωνίας η αντιμετώπιση των ζώων ως συναισθανόμενων όντων  και η λήψη  αποτελεσματικών  μέτρων  με στόχο την αρμονική συνύπαρξη τους  με τον άνθρωπο.

Δεν είναι μόνο θέμα φιλοζωίας, είναι θέμα ανθρωπιάς και πολιτισμού, γιατί  όποιος σέβεται τα ζώα, σέβεται και τον άνθρωπο, τόνισαν τα μέλη του Φιλοζωικού συλλόγου.

Οι εθελοντές από τον Φιλοζωικό σύλλογο μίλησαν και για την  απόγνωση που νοιώθουν πολλές φορές γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των αδέσποτων. Τα

Οι εγκληματίες που δηλητηρίασαν τα αδέσποτα στο πάρκο της Ολυμπιάδος θα τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη.

έξοδα για τη φροντίδα τους είναι πολλά,  για  κτηνιάτρους, για τροφές, για φάρμακα, για τα έκτακτα περιστατικά, που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και σκύβουν το κεφάλι από ντροπή, έτσι αβοήθητοι, σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα ανθρωπιάς.  

Τα αδέσποτα δεν είναι μιάσματα και το φυσικό περιβάλλον τους είναι κοντά στον άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος, είναι ο χώρος όπου ζει και δραστηριοποιείται και για αυτό πρέπει να τον μοιράζεται μαζί τους.   Για τα δε προβλήματα που δημιουργούνται, σε καμιά περίπτωση δεν φταίνε τα αδέσποτα:

-Επειδή ο Δήμος εδώ και χρόνια δεν κάνει τις στειρώσεις που πρέπει.

- Επειδή οι ανεύθυνοι κηδεμόνες των ζώων δεν στειρώνουν τα οικόσιτα κατοικίδια τους και τα παρατάνε όταν τα βαρεθούν.

- Επειδή οι κυνηγοί  εγκαταλείπουν τα μη «κυνηγάρικα».

- Επειδή οι άνθρωποι  τα κλωτσάνε και τα πετάνε πέτρες και εκείνα δαγκώνουν για να προστατευτούν.

- Επειδή οι άνθρωποι τα χτυπάνε επίτηδες με τα Ι.Χ τους.  

- Επειδή ο Δήμος οφείλει βάσει νόμου να φροντίζει για την τροφή και το νερό των αδέσποτων και δεν το κάνει.   

«Τι να κάνουμε; Να τα

μαζέψουμε;»

Ο Ν. 4039/12 απαγορεύει ρητώς τον μόνιμο εγκλεισμό των ζώων, κοινώς το «μαζέψτε τα», όπως και την άνευ πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων θανάτωσή τους. Η μόνη και νόμιμη αντιμετώπιση του ζητήματος είναι:

Στείρωση- Εμβολιασμός-

Αποπαρασίτωση- chip σε

δεσποζόμενα  και αδέσποτα.

Οι δήμοι που ενδιαφέρονται βρίσκουν λύσεις. Εδώ η πρωτοβουλία του Δήμου Βόλβης το 2017, για τις στειρώσεις με μια εθελοντική οργάνωση.


Λύσεις που οι Φιλοζωικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα και στο Ωραιόκαστρο βροντοφωνάζουν εδώ και χρόνια, αλλά «εις ώτα μη ακουόντων».

Τα δε επιθετικά περιστατικά που σημειώνονται, όπως τα δαγκώματα,  σημειώνονται όχι γιατί τα ζώα είναι επιθετικά, αλλά επειδή στην πλειονότητά των περιστατικών είναι οι άνθρωποι επιθετικοί προς αυτά.

Με στοχευμένες κινήσεις  ΠΟΥ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ αλλά δεν αρκεί,  θα μπορούσαν όλα αυτά να είχαν αποφευχθεί και να είχαμε επιτύχει τη συμφιλίωση και τη γνωριμία των πολιτών και των ζώων και έτσι να μην φτάνουμε στο μη περαιτέρω, υπογράμμισαν με έμφαση. 

Αλλά η  δημιουργία φόβου και πανικού, η παρότρυνση ηθελημένη ή όχι σε ακραίες δράσεις είναι ποινικό αδίκημα. Η Δικαιοσύνη μας δίνει τα εφόδια και τους τρόπους να αντιμετωπίσουμε όποιους αδαείς ή ημιμαθείς εξαπολύουν κραυγάζοντες  απειλές κατά των ζώων και διεγείρουν το κοινό αίσθημα.

Ας σιγήσουν λοιπόν οι φωνασκούντες  για να  βρεθούν λύσεις στα πλαίσια του Νόμου και του πολιτισμού μας.    

Υπεύθυνοι για τα αδέσποτα είναι οι Δήμοι  σύμφωνα με τον Ν.4039 .  Εμείς θα αγωνιζόμαστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους, κατέληξαν  τα μέλη του Φιλοζωικού.

Από τη μεριά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Η. Ζιακούλης, τόνισε ότι ο Δήμος διαθέτει από τον προϋπολογισμό τα αναγκαία ποσά και δεσμεύτηκε ότι θα αρχίσει άμεσα να εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων  με συμβαλλόμενο υπεύθυνο περισυλλογής των αδέσποτων και συμβαλλόμενο κτηνίατρο για στειρώσεις και εμβολιασμούς.

Συμφωνήθηκε τέλος να υπάρξει συνεργασία και να βοηθήσει και ο Φιλοζωικός σύλλογος στην εφαρμογή  αυτού του προγράμματος και αναμένουν τώρα πια όλοι την υλοποίησή του.  

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

  Σχολιάστε

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  *


  + 8 = 11