Το Ωραιόκαστρο στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. «Ένα σχολείο ενάντια στο ρατσισμό».

Φεβρουαρίου 27, 2018
Από

Την τιμητική του θα έχει πάλι το Ωραιόκαστρο, αυτή τη  φορά όμως για καλό σκοπό. Τα ντροπιαστικά επεισόδια που έγιναν έξω από τα 1ο δημοτικό σχολείο, αλλά και σε όλο το Ωραιόκαστρο, σχετικά με τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο, έγιναν ντοκιμαντέρ.

 Το  ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένα σχολείο ενάντια στο ρατσισμό»,  σκηνοθεσία Μιχάλη  Αγραφιώτη και σενάριο Mιχάλη Αγραφιώτη, Αγγελίνας  Γκαλμπένη-Παπαγρηγορίου θα συμμετάσχει στο 20ο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ  Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα γίνουν δύο προβολές του ντοκιμαντέρ. Μια το Σάββατο  3 Μαρτίου στις 17.30 στην αίθουσα «ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ» στο λιμάνι και μια δεύτερη την Κυριακή 4 Μαρτίου στη Σταυρούπολη στην αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου «Χ. Τσακίρη» ώρα 20.00.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναφέρεται :

«Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων, η προσφυγική κρίση μεταφέρθηκε στην ενσωμάτωση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Τη σχολική χρονιά 2016-17, το 1o Δημοτικό Σχολείο του Ωραιοκάστρου μετατράπηκε σε ένα παράλογο πεδίο μάχης από ρατσιστές που αντιδρούσαν στη φοίτηση εφτά παιδιών στις απογευματινές τάξεις.

Πρόγραμμα Προβολών

«ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ»

03 Μαρτίου    17:30

«ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ»

04 Μαρτίου  20:00

 Σκηνοθεσία:Μιχάλης Αγραφιώτης

Σενάριο:Mιχάλης Αγραφιώτης, Αγγελίνα Γκαλμπένη-Παπαγρηγορίου

Διεύθυνση φωτογραφίας:Μιχάλης Αγραφιώτης

Μοντάζ:Μιχάλης Αγραφιώτης

Ήχος:Μιχάλης Αγραφιώτης

Μουσική:Αλέξια Βασιλείου

Παραγωγή:Multimotion

Λίγα λόγια για το  Φεστιβάλ από το  website

20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 Το 20ό επετειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από  την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές. Φέτος, εντάσσονται πλήρως οι δήμοι Καλαμαριάς και Παύλου Μελά στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, με καθημερινές προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης του Παύλου Μελά και το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη. Και φυσικά στον χώρο INVR θα γίνουν οι προβολές του νέου διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ με ταινίες εικονικής πραγματικότητας.

 

 Το website της διοργάνωσης είναι στον αέρα και άρχισε  και η προπώληση των εισιτηρίων.

 

Παρουσίαση 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

-Ελίζ Ζαλαντό, διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,

-Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής,

-Δημήτρης Κερκινός, επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και υπεύθυνος Βαλκανικού προγράμματος του ΦΚΘ και

-Γιάννα Σαρρή, υπεύθυνη της Αγοράς και σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες,

Αριθμός ταινιών 20ού ΦΝΘ

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αποτελείται από 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους.

 

Διαγωνιστικό Τμήμα

Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Φέτος παρουσιάζουμε ντοκιμαντέρ μαχητικά, πρωτοποριακά, ψυχαγωγικά. Μιλούν για την παγκόσμια κοινωνία μας, την πολιτική, την ταυτότητα, τη μνήμη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το φαγητό, την μουσική, το σινεμά τις τέχνες, τον έρωτα, άρα μιλούν για την ίδια τη ζωή. Ειδικότερα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα προβάλλουμε 10 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα οποία είναι η πρώτη ή η δεύτερη δουλειά νέων και πολλά υποσχόμενων δημιουργών.

Η επιλογή τους έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η επιλογή των ταινιών στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου: με πυξίδα δηλαδή ένα θέμα δανεισμένο από ένα βιβλίο. Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα: το «Ζωή οδηγίες χρήσεως» του Ζορζ Περέκ. (πρωτότυπος τίτλος: La Vie mode d’ emploi, μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Ύψιλον).

Πρόκειται για ένα βιβλίο ποταμό, 600 σελίδων, 2.000 χαρακτήρων και εκατοντάδων ιστοριών, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Οι οκτώ ξένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν ήδη ανακοινωθεί ενώ οι δύο ελληνικές είναι το Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη το οποίο κέρδισε βραβείο επιτροπής Teddy στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και το ντοκιμαντέρ Στο σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή.

 

Κριτική επιτροπή

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής που θα κρίνουν τις φετινές ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος είναι:

 - Άνικα Γκούσταφσον / Annika Gustavsson (Σουηδία) – κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος,

- Κάρολαϊν Λιμπρέσκο / Caroline Libresco (ΗΠΑ) – programmer στο Φεστιβάλ Σάντανς,

-Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν / David Borenstein (ΗΠΑ,  Δανία) – σκηνοθέτης,

- Γιαν Ρόφεκαμπ / Jan Rofecamp (Ολλανδία, Καναδάς) – sales agent και

- Λευτέρης Χαρίτος / Lefteris Charitos (Ελλάδα) -  σκηνοθέτης».

Ελληνικά ντοκιμαντέρ

Φέτος παρουσιάζονται συνολικά 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες,  βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

 Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά άλματα. Για την υποστήριξή τους ενεργοποιούμε και πάλι- όπως και στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου- την ειδική «υπηρεσία networking» για την καθοδήγηση των Ελλήνων δημιουργών στις επαφές τους με τους επαγγελματίες της Αγοράς από όλο τον κόσμο και υλοποιούμε μια σειρά από άλλες ενέργειες για την καλύτερη δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών με τους ξένους συναδέλφους τους».

 

Βραβεία

Τα φετινά βραβεία του φεστιβάλ είναι:

- Χρυσός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται από 8.000 ευρώ.

- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από 2.000 ευρώ.

-τα 2 Βραβεία FIPRESCI

-το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων

-τα 2 βραβεία της ΕΡΤ (3.000 ευρώ για το διαγωνιστικό και 2.000 ευρώ για ελληνική ταινία)

-τα 3 Βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (για το τμήμα του VR, για πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα σκηνοθέτη και για το πρόγραμμα της Αγοράς Docs in Progress – και τα 3 συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ)

-το Βραβείο της WWF

-το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας

-το Βραβείο της ΠΕΚΚ,

-το Βραβείο Νεότητας των Φοιτητών των Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

-και φυσικά τα 4 Βραβεία Κοινού Fischer

http://www2.filmfestival.gr/el/professionals-tdf-gr/press/news-press-el/26509-sas-anakoinonoume-to-programma-tou-epeteiakoy-20oy-fnth

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    8 − = 7