ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ και ΕΥΘΥΝΕΣ. Ελάχιστες στειρώσεις-ανεξέλεγκτες γεννήσεις στο δήμο Ωραιοκάστρου.

Μαρτίου 9, 2018
Από

Κυριακή 11 /3 Bazaar του Φιλοζωικού συλλόγου Ωραιοκάστρου στη Mona Lisa Art Pub, από τις 10 π.μ. έως 14.00

Κάθε χρόνο παρατηρούνται και προκαλούνται αντιδράσεις με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Ωραιόκαστρο με τα αδέσποτα. Αντιδράσεις που είχαν φτάσει μάλιστα και στη δολοφονία κουταβιών, υπόθεση η οποία ερευνάται από την εισαγγελική αρχή.

Ο σεβασμός και η

προστασία των ζώων,

η προάσπιση των

δικαιωμάτων τους, η

ελευθερία και η

ευζωία τους αποτελεί

υποχρέωση όλων μας.

Μέρος της κοινής γνώμης στρέφεται εναντίων των αδέσποτων, των φιλόζωων ή ακόμα και του Φιλοζωικού συλλόγου, αλλά όχι εναντίον των αρμοδίων Αρχών, που είναι η εξής μία αρχή, ο Δήμος.

Γιατί απλά τα φιλοζωικοί σύλλογοι είναι εθελοντικές οργανώσεις και δεν φέρουν απολύτως καμία ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα τα οποία οι ίδιοι οι Δημότες δημιουργούν και οι απολύτως αρμόδιοι , οι Δήμοι, είναι ανίκανοι να διαχειριστούν. Ευτυχώς όχι όλοι!

Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν  τα πράγματα, η σωστή διαχείριση αδέσποτων ζώων με σκοπό να μειωθεί ο πληθυσμός τους και να μην δημιουργείται κοινωνικό ζήτημα, απαιτεί την συνεργασία:

α) Του Δήμου, που είναι ο αρμόδιος  βάσει Νόμου.

β) Των φιλόζωων που έχουν γνώση και εθελοντικά μπορούν να βοηθήσουν.

γ) Του συνόλου της τοπικής  κοινωνίας, η οποία πρέπει και καλείται να ζήσει αρμονικά με τα αδέσποτα.

Οι δημότες οφείλουν να απαιτούν και να αναζητούν τις ευθύνες, αλλά στη σωστή κατεύθυνση, στους αρμόδιους και βέβαια να μην κάνουν τα «στραβά μάτια»  στον γείτονα που εγκατέλειψε το ζώο του ή τα κουτάβια γιατί δεν το είχε στειρωμένο.

Ο Νόμος επιβάλλει τη διαχείριση αδέσποτων ζώων στους Δήμους και η οποία ρητά

περιορίζεται στην

περισυλλογή

, στείρωση και

επανένταξη στο οικείο

τους περιβάλλον.

Οι στειρώσεις ζώων όμως που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ωραιόκαστρο – σύμφωνα με το αποτέλεσμα- είναι ελάχιστες και ως εκ τούτου οι γεννήσεις ζώων στον δρόμο ανεξέλεγκτες, όπως και οι σχέσεις, ενίοτε, των αδέσποτων με κατοίκους.

Για να λέμε την αλήθεια, δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα – ούτε καν τα ελάχιστα που ορίζει ο Νόμος – με σκοπό τον έλεγχο των δεκάδων γεννήσεων νέων ζώων και την εγκατάλειψη δεσποζόμενων.

Αν λοιπόν αναζητούνται ευθύνες, αυτές δεν μπορεί να αποδίδονται  στα αδέσποτα, αλλά θα πρέπει να αναζητούνται στις αρμόδιες εκ του Νόμου Αρχές που δεν έπραξαν αυτά που όριζε η Νομοθεσία.

Και σίγουρα όχι στους φιλόζωους,  οι οποίοι παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, διαθέτουν τον χρόνο τους και τα οικονομικά τους, εθελοντικά,  προσπαθώντας να κάνουν κάτι γι αυτό, που δεν κάνουν οι αρμόδιοι.

Αν από το 2014 οι εκλεγμένοι

εκπρόσωποί μας στο

δήμο  έπρατταν αυτό

που ο Νόμος ορίζει

σίγουρα δεν θα

γίνονταν σήμερα

  λόγος για τα

αδέσποτα στο Δήμο μας.

Και ούτε θα χρειάζονταν ο αρμόδιος από το Δήμο αντιδήμαρχος να καταφεύγει σε αστείες δικαιολογίες,  ότι έρχονται δήθεν από άλλα μέρη και πλανήτες και αφήνουν τα ζώα τους στο Δήμο.

Και μιλάμε για έναν Δήμο που λόγω της γνωστής ανικανότητας της δημοτικής αρχής  δεν έχει ακόμα ένα ολοκληρωμένο μητρώο ζώων, όπως οφείλει, δεσποζόμενων και αδέσποτων, που θα περιλαμβάνει  αριθμό ταυτοποίησης του ζώου,  ηλεκτρονική ταυτοποίηση  (microchip), φωτογραφία του ζώου, πληροφορίες για στείρωση, εμβόλια, την  περιοχή του, καθώς και άλλα στοιχεία.

Με δικαιολογίες που είναι μόνο για γέλια, φτιάχνεται ο πικρός καφές  της πραγματικότητας και τα διάφορα απευκταία συμβάντα με τα αδέσποτα και τους κατοίκους.  

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    3 + = 6