Σ. Φάμελλος: «Αλλάζουμε τη διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην μείωση παραγωγής, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση»

Μαρτίου 13, 2018
Από

Αυτό τονίζει ο Σωκράτης Φάμελλος αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας  και βουλευτής  της Β΄ Θεσσαλονίκης όπου βρεθεί και όπου σταθεί σε όλη την Ελλάδα, αφού ανέλαβε το τιτάνιο πράγματι έργο να αλλάξει επιτέλους η χώρα μας τη διαχείριση των απορριμμάτων, των στερεών αποβλήτων.

 Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα ακολούθησε ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, κοντόφθαλμο, που εκτίναξε  το κόστος που επωμίζονταν οι  δημότες,  προς όφελος των εργολάβων,  σε βάρος του περιβάλλοντος και σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Στοχοθεσία, υπογράμμισε στην εκδήλωση στο Ωραιόκαστρο που διοργάνωσε ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός σύλλογος. 

  Σήμερα, τόνισε,  βρισκόμαστε επιτέλους στην έναρξη υλοποίησης νέων σχεδιασμών, οι οποίοι ανατρέπουν τις ακολουθούμενες, έως σήμερα, πολιτικές και δυστυχώς ξεκινάμε την υλοποίηση των έργων, υπό το βάρος όμως σημαντικών χρηματικών κυρώσεων και καταδικών της χώρας μας.

 Η άμεση υλοποίηση των σχεδιασμών εντάσσεται και ακολουθεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, και είναι συμβατή με τη στρατηγική της μέγιστης αξιοποίησης και αποδοτικότητας των πόρων, με προτεραιότητα στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση.

 «Οι Δήμοι να

αναλάβουν

ουσιαστικά την

ευθύνη στη διαχείριση

των στερεών

αποβλήτων».

 Η  επόμενη μέρα της χώρας στη διαχείριση στερεών αποβλήτων,  θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και των παραγωγών και όχι λίγων εργολάβων και συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, διαχωρισμό του οργανικού με δίκτυο υποδομών σε όλη τη χώρα και υπερδιπλασιασμό της απόδοσης της ανακύκλωσης σε όλους τους ΟΤΑ

 Στην Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε ότι η αυτοδιοίκηση  δεν αναλαμβάνει τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και  η  διαχείριση των απορριμμάτων παρουσιάζει μεγάλες καθυστερήσεις. Από το 2002 δεν έχει συζητηθεί και σχεδιαστεί καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων -πλην του ΣΔΙΤ των Σερρών-  σύγχρονη, καινοτόμος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

 Γι’ αυτό το λόγο, οι Αν. Υπουργοί ΥΠΕΝ & Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Φάμελλος και Α. Χαρίτσης, ανακοίνωσαν από κοινού τη χρηματοδότηση με το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ,  εννέα έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε να ξεπερασθεί η πλήρης έλλειψη μελετών και ωριμότητας για το σύνολο των έργων και των δράσεων ανακύκλωσης και χωριστής διαλογής στην πηγή. Συγκεκριμένα:

 «Χρηματοδοτήθηκαν οι μελέτες για δύο μεγάλες μονάδες επεξεργασίας – μία ανατολικά και μία δυτικά της Θεσσαλονίκης – οι οποίες θα συνδυάζονται με μικρότερες μονάδες βιοαποβλήτων. Οι μονάδες αυτές θα είναι μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας και θα πρέπει να καταλήγουν σε ανακύκλωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων. Παράλληλα, θα υπάρχουν πέντε μονάδες για τα οργανικά απόβλητα στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρχουν, επίσης, μονάδες για προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα στην Πιερία, στο Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία και δύο στη Χαλκιδική» σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.

«Η Κ. Μακεδονία έχει δικαίωμα στην πρόοδο και όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων και αυτή την πρόοδο την καθυστερούσε η μη ωρίμανση των έργων. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι οι δήμοι θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2018 τη χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων και να έχουμε ξεχωριστούς κάδους για ανακύκλωση και για τα απόβλητα τροφής, τα οποία θα πηγαίνουν σε ειδική μονάδα για να γίνονται λίπασμα.

Στην Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτό, γιατί δεν υπάρχει ούτε μία μονάδα για να παραλάβει οργανικό απόβλητο, σε αντίθεση με την Αττική. Για τον λόγο αυτό στη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται όλοι οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας για μονάδες επεξεργασίας και κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων.  Οι δήμοι πρέπει να συμβάλουν στην άμεση χωροθέτηση και στον σχεδιασμό των μονάδων. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Οι πολίτες, η κοινωνία και η οικονομία απαιτούν να κάνουμε ανακύκλωση και να σταματήσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα για το περιβάλλον και πρέπει να ανταποκριθούμε και η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Σωκράτης Φάμελλος.

 «Πληρώνω όσο

πετάω»

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επέκτασης της εφαρμογής του προγράμματος «Πληρώνω όσο πετάω» από το επίπεδο των δήμων σε επίπεδο νοικοκυριών, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε: «Το «πληρώνω όσο πετάω» έχει ήδη νομοθετηθεί σε επίπεδο δήμων, ο κάθε δήμος λοιπόν θα πληρώνει με τιμολόγιο, που εξαρτάται από την ανακύκλωσή του και με βάση το βάρος των απορριμμάτων που διαθέτει. 

Η επικείμενη νομοθέτηση του οικονομικού εργαλείου «πληρώνω όσο πετάω» και σε επίπεδο πολίτη θα συνδέει την πληρωμή των τελών καθαριότητας όχι πια με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, κάτι τραγικό και άδικο, αλλά με την περιβαλλοντική απόδοση και το αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης.

Υπάρχουν δυνατότητες να ξεκινήσουμε, έστω πιλοτικά, την εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετάω» σε κάποιες περιοχές, που μπορούν χωροταξικά να το παραλάβουν. Συζητάμε με το υπουργείο Εσωτερικών να δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να έχουν -με δική τους απόφαση και όχι απαραίτητα σε όλη τους την έκταση- τη δυνατότητα να εφαρμόζουν το «πληρώνω όσο πετάω» πιλοτικά, για να βγάλουν συμπεράσματα».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, το 2018 είναι η χρονιά που πρέπει οι δήμοι να αλλάξουν τη διαχείριση απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο και να κάνουν ουσιαστική ανακύκλωση, γιατί, όπως λέει, «τα τέλη επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων θα συνδέονται με την απόδοση της ανακύκλωσης κάθε δήμου».

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    9 − 7 =