Οι αμαρτωλές ιστορίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και πότε εκπίπτει και πότε τίθεται σε αργία ένας δήμαρχος.

Μαρτίου 15, 2018
Από

Η τοπική αυτοδιοίκηση κάποτε πρέπει να απαλλαχτεί από τα βαρίδια και τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Κανένας δήμαρχος δεν μπορεί και δεν είναι υπεράνω των δημοτών και των νόμων. Κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να διοικεί διχαστικά και με αδιαφάνεια. Ευθύνη έχουν επίσης όχι μόνο όσοι δημοτικοί σύμβουλοι συνυπογράφουν τις παράνομες αποφάσεις και όσοι στηρίζουν τις παράνομες πρακτικές, αλλά κι όσοι σωπαίνουν.

Μπορεί κατά το παρελθόν να μην υπήρξε περίπτωση δημάρχου Ωραιοκάστρου που να τέθηκε σε αργία, αλλά το Ωραιόκαστρο συνετέλεσε  να τεθούν σε αργία  ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής και ο περιφερειακός σύμβουλος Διονύσης Ψωμιάδης για το θέμα του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ωραιοκάστρου, που αφορούσε τις υπερβάσεις του έργου. Στο τέλος βέβαια απαλλάχτηκαν και οι 28 κατηγορούμενοι λόγω παραγραφής.

Αξέχαστη επίσης παραμένει η αργία του πρώην νομάρχη και Περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδης τον Ιούνιο του 2011 που απασχόλησε το πανελλήνιο. Ο Π. Ψωμιάδης  είχε καταδικαστεί αμετάκλητα από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, για παράβαση καθήκοντος. Να θυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη  παράβαση  αφορούσε τη μείωση  σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων. Παρότι ο Π. Ψωμιάδης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρώσει την απόφαση με την οποία τέθηκε σε αργία, αυτό απόρριψε το 2013 την  αίτηση του τέως περιφερειάρχη.

Στη φυλακή παρέμεινε 2,5 χρόνια και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο φτερωτός γιατρός Β. Παπαγεωργόπουλος, που καταδικάστηκε για την υπόθεση υπεξαίρεσης 17,9 εκατ. από τα ταμεία του Δήμου και βγήκε λόγω αναπηρίας.

Δεν έχουν τέλος, δυστυχώς, τα περιστατικά που συμβαίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και  εκθέτουν το θεσμό. Παρατυπίες, απευθείας αναθέσεις, εικονικά έργα και μελέτες, παράνομες προσλήψεις, προμήθειες χωρίς διαφάνεια και  υπερβάσεις έργων, συνθέτουν την εικόνα της διαφθοράς.

Πρόσφατες και μάλλον όχι τελευταίες, αλλά χαρακτηριστικές  οι περιπτώσεις του πρώην   δημάρχου  και Νομάρχη Γρεβενών Δ. Κουπτσίδη, που  τέθηκε με βούλευμα σε αργία τον Δεκέμβρη 2017  για απευθείας αναθέσεις εικονικών και ανεκτέλεστων έργων που είχαν ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί έως 41.000 ευρώ. Ο Δ. Κουπτσίδης επίσης ήταν  μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Γηπέδων

Του  Αχιλλέα  Μπέου που  παύτηκε από δήμαρχος Βόλου τον Δεκέμβρη του 2015 με βούλευμα για  κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων ποδοσφαίρου του 2011 και σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο «Καλλικράτης» προέβλεπε ότι «η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση». Έθετε, δηλαδή, την ταυτόχρονη εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων: της παραπομπής σε δίκη, αλλά και της ισχύος περιοριστικών όρων κατά την ημέρα έκδοσης της απόφασης για την επιβολή της αργίας.

Το 2015 η σημερινή κυβέρνηση τροποποίησε το συγκεκριμένο άρθρο με τροπολογία η οποία προέβλεπε πως ακόμη και εάν το δικαστικό συμβούλιο ακυρώσει τους περιοριστικούς όρους που είχαν επιβληθεί κατά την προδικασία, ο αιρετός θα πρέπει να τίθεται και πάλι σε αργία.

 Τον Μάρτιο όμως του 2017 το  Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  αποφάνθηκε και μάλιστα ομοφώνως ότι εφόσον κατά το χρόνο που ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης καλείται να λάβει την απόφαση περί αργίας ή όχι, δεν ισχύουν ταυτόχρονα και οι δύο προϋποθέσεις (παραπομπή σε δίκη και ισχύς περιοριστικών όρων) τότε ο αιρετός δεν τίθεται σε αργία.

Σε περίπτωση λοιπόν που ένας δήμαρχος τεθεί σε αργία, σύμφωνα με τον  Κώδικα Δήμων της Ελλάδας, τα καθήκοντά του ασκεί αντιδήμαρχος, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλείται να συνεδριάσει σε διάστημα πέντε ημερών. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκδώσει την ανωτέρω απόφαση μέσα σε προθεσμία πέντε ημερών αφότου ο δήμαρχος τέθηκε σε αργία, ή αν εκείνοι που ορίστηκαν αρνούνται να ασκήσουν τα καθήκοντα τους, τότε τα καθήκοντα του δημάρχου ασκεί ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού.

Τέλος για να έρθουμε στα δικά μας, που εκθέτουν το Ωραιόκαστρο, το βούλευμα του ειδικού ανακριτή διαφθοράς για το δήμαρχο «μας», αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος του 2018. Μακάρι ο άνθρωπος να απαλλαχτεί  και να σταματήσει ο διασυρμός του Ωραιοκάστρου. 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    9 + 4 =