Έναρξη προεκλογικής περιόδου στο δήμο Ωραιοκάστρου, μάχες υποψηφίων για το κομματικό χρίσμα στη ΝΔ.

Απριλίου 26, 2018
Από

Άνοιξε για τα καλά η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές κι όλα δείχνουν ότι θα είναι για πρώτη φορά τόσο παρατεταμένη – κανονικός μαραθώνιος- όσο ποτέ μέχρι τώρα.

Η αέναη μάχη του «παλαιού»  και του «νέου»  εν προκειμένω αφορά  την  τοπική αυτοδιοίκηση και την παραπέρα πορεία της.  Τα δύο «στρατόπεδα» έχουν αρχίσει να σχηματοποιούνται σιγά- σιγά και στο Ωραιόκαστρο.  Από την μια οι γνήσιοι εκφραστές των πελατειακών σχέσεων, οι πρωταθλητές της αναξιοπιστίας  και των απευθείας αναθέσεων, οι υπέρμαχοι  του  αντιδραστικού  πλαισίου της διαφθοράς.

Όλοι αυτοί δηλαδή που αρνούνται να αλλάξουν και σερβίρουν ως ξαναζεσταμένη σούπα το  παλιό.  Οι εκφραστές της  Ν.Δ. και του  ΚΙΝ.ΑΛ της Φώφης, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του «παλαιού».

Από την άλλη, οι πολίτες, οι  φορείς των νέων ιδεών, που μπορούν και θέλουν να αλλάξουν  τους Δήμους, να διαχειριστούν τις τύχες των τοπικών κοινωνιών με δημοκρατικό προοδευτικό  και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και  να συγκρουστούν  με  τη διαπλοκή και τις  πελατειακές πρακτικές του θλιβερού χθες.

Οι δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο  του 2019, έτσι κι αλλιώς  θα βάλουν και την οριστική ταφόπλακα στις πολιτικές της τοπικής Διαφθοράς.

Πιο έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται στο συντηρητικό στρατόπεδο, αφού από το χώρο της Δεξιάς ήδη ανακοινώθηκε μια υποψηφιότητα, ενώ ακούγονται ακόμα περισσότερες.

Η Ν.Δ και συγκεκριμένα η ηγεσία της,  θέλει σύμφωνα με τις παλαιοκομματικές πρακτικές   να αποκτήσει τους «δικούς της»  ανθρώπους και στον αυτοδιοικητικό τομέα. Και για αυτό θα  προσδώσει κλίμα έντονης  κομματικής αντιπαράθεσης  στις  επόμενες δημοτικές εκλογές, για  να ισχυροποιήσει μεταξύ άλλων και τη θέσης της, αλλά και για να το εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά.  Θα επιδιώξει υποψηφιότητες που να απηχούν αυτές τις προθέσεις και φυσικά μία υποψηφιότητα  ανά  Δήμο.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πήρε το μάθημά του, από το πάθημα των προηγούμενων εκλογών, με τις κομματικές υποψηφιότητες που πάτωσαν πανελλαδικά, όπως και στο Ωραιόκαστρο σε μονοφήφια νούμερα.

Αντίθετα κερδίζουν έδαφος οι κινήσεις  υπέρ των διευρυμένων σχημάτων, με κυρίαρχο στοιχείο τις αυτοδιοικητικές αναφορές και την καινούρια εποχή που ανοίγεται στην αυτοδιοίκηση με τη θέσπιση της απλής αναλογικής που απαιτεί συναινετικές και συμμετοχικές  νοοτροπίες, τόσο σε επίπεδο διοίκησης στο δημοτικό συμβούλιο όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Οι διεργασίες για τη δημιουργία αυτών των διευρυμένων σχημάτων που θα απευθύνονται σε όλους τους πολιτικούς  χώρους και ταυτόχρονα θα τους υπερβαίνουν, ήδη ξεκίνησαν.

Στο Ωραιόκαστρο οι δημοτικές εκλογές μέχρι τώρα ήταν υπόθεση της συντηρητικής παράταξης, από την οποία προέρχονταν οι δήμαρχοι και οι περισσότεροι υποψήφιοι.  Κι ενώ από τις  επόμενες  δημοτικές εκλογές αλλάζουν πολλά, η Ν.Δ οραματίζεται την επιστροφή στο παρελθόν και επαναφέρει το λεγόμενο κομματικό «χρίσμα».

Από τον  συντηρητικό χώρο ο νυν δήμαρχος κος Γαβότσης δεν έχει καμία πιθανότητα να πάρει το «χρίσμα», όχι μόνο λόγω των δικαστικών περιπετειών του, αλλά και λόγω των άσχημων σχέσεων που δημιούργησε προσωπικά με τον κο Μητσοτάκη, με αφορμή το προσφυγικό και τις σχετικές δηλώσεις του. Το μόνο που του απομένει είναι να διευθετήσει τα της  αποχώρησής του.  Ο δε κος Σαραμάντος έχει κι αυτός κάποιες εκκρεμότητες  με τη δικαιοσύνη, αλλά  και δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τις επόμενες εκλογές, παρά το «παρών», που είπε σε ταβέρνα του Λαγκαδά. 

Αυτός που εξέφρασε την επιθυμία και την πρόθεσή να είναι υποψήφιος είναι ο κος Π. Τσακίρης. Ο οποίος έχει όμως άλλου είδους προβλήματα. Ενώ ξεκίνησε την πολιτική του  πορεία στα νεανικά του χρόνια ως «Ντοράκιας», όπως  έλεγαν αυτούς που συντάσσονταν με την κα Ντόρα Μητσοτάκη, στην συνέχει και συγκεκριμένα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές άλλαξε κομματικό «στρατόπεδο» και μεταπήδησε στους «Σαμαρικούς» και ήταν υποψήφιος βουλευτής.  Η ανυπομονησία  γενικά ή η έλλειψη υπομονής είναι που χαρακτηρίζουν την μέχρι τώρα πορεία του, η οποία σηματοδοτήθηκε από  τις αναποδογυρισμένες από τον ίδιο καρδάρες με γάλα. Είναι δύσκολο, έως ακατόρθωτο να πάρει το πολυπόθητο «χρίσμα». Έτσι ο μόνος που απομένει είναι ο έτερος υποψήφιος του χώρου ο κος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και φαίνεται να είναι πιο κοντά στο περιβόητο, τύποις ή ατύπως,  «χρίσμα».

Αυτές οι εξελίξεις όμως  ευνοούν αφάνταστα τον λεγόμενο δημοκρατικό-προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό   χώρο στην τοπική αυτοδιοίκηση, που προσδιορίζεται κυρίως με την θέση του υπέρ της απλής αναλογικής και της διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις. Σε αντίθεση με τον   συντηρητικό χώρο, που προσδιορίζεται από την εμμονή του στην αναπαραγωγή του  κλειστού συστήματος τοπικής εξουσίας που δεν αφήνει  πίσω του κανένα έργο, για να το θυμόμαστε.  Ούτε μια παιδική χαρά, ούτε ένα σχολείο, μόνο χρεοκοπημένες δημοτικές επιχειρήσεις, μόνο απευθείας αναθέσεις, το μισό Δήμο  χωρίς πόσιμο νερό, τα αδέσποτα στη τύχη τους  και μελέτες για ανύπαρκτα έργα και βέβαια εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη.

 Κι εάν προσθέσουμε από πάνω και το κομματικό  «χρίσμα» που θέλει να επαναφέρει  η Ν.Δ, τότε καταλαβαίνουμε όλοι,  ότι όταν εμφανιστεί  μια ομάδα ανθρώπων που θα έχει απαντήσεις και όχι ερωτήσεις, που θα έχει αποφασιστικότητα και σχέδιο, που θα έρθει να ενώσει τους δημότες και όχι να τους διχάσει, τότε ο υποψήφιος  αυτής της ομάδας, με τέτοιους  σαθρούς αντιπάλους,  θα κάνει περίπατο στις δημοτικές εκλογές.

Και ο δήμος Ωραιοκάστρου,  θα απαλλαγεί επιτέλους για πρώτη φορά  από ό,τι πιο συντηρητικό και  καθυστερημένο τον ταλαιπωρούσε και τον καθήλωνε.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    1 + 1 =