• .
  • .
  • .

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από τη Μάχη του Σκρα, ο σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου!

Μαΐου 14, 2018
Από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δυναμικό

παρών του Συλλόγου

Κρητών & Φίλων

Ωραιοκάστρου

«ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» στις

εκδηλώσεις για τον

εορτασμό της επετείου

των 100 χρόνων από

τη Μάχη του Σκρα.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την μάχη του Σκρα.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία έκρινε οριστικά την τύχη της  Ελληνικής Μακεδονίας. Οι μεραρχίες Κρήτης, Σερρών & Αρχιπελάγους πέτυχαν μεγάλη και ηρωική νίκη επί του βουλγάρικου στρατού προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό.

Ο σύλλογος Κρητών & Φίλων Ωραιοκάστρου «ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» τιμώντας την μνήμη των Κρητών αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων ηρωικώς πεσόντων, συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις και στην παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο χωριό ΣΚΡΑ του νομού Κιλκίς.

 

  Με εκτίμηση

Για Δ.Σ. του ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

            Η Πρόεδρος                                                                                      Η  Γ. Γραμματέας
Παπαδοπούλου Εμμανουέλα                                                             Μπρασνάρη Σταυρούλα

 

 

Η μάχη του Σκρα.

 

 Η μάχη  του Σκρα ήταν  μία γιγαντομαχία

από τις σημαντικότερες μάχες του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καθοριστική για την τελική νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Ο Σκρα είναι ένα μικρό χωριό στα βορειοδυτικά του νομού Κιλκίς, που  απέχει 4 χλμ. από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 520 μ. στις πλαγιές του όρους Πάικο.

Το χωριό πήρε το όνομα του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν (που σημαίνει στα Βλαχομογλενίτικα Λίκνο εκ Βράχων), όπου διεξήχθη η Μάχη του Σκρα (Σκρα – Ραβινέ).

Πέντε ακριβώς μήνες μετά τη νικηφόρα μάχη στο Σκρα Ντι Λέγκεν, σε δύσβατο ορεινό έδαφος, ήρθε και το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η μάχη  δόθηκε στις 17/30 Μαΐου 1918. Ήταν  μια από τις φονικότερες μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποία Ελληνικές δυνάμεις κατόρθωσαν να καταλάβουν τις οχυρές θέσεις του Βουλγαρικού στρατού και να προκαλέσουν βαθύ ρήγμα στις γραμμές των Βουλγαρικών και Γερμανικών δυνάμεων.

«Στις 04:30 της 17/30 Μαΐου 1918 (παλιό ημερολόγιο/νέο ημερολόγιο), άρχισε η προπαρασκευή του πυροβολικού και στις 04:55 άρχισε η επίθεση του ελληνικού πεζικού με ορμή, με υψηλό ηθικό και πίστη για τη νίκη μέσα σ’ ένα φραγμό του εχθρικού πυροβολικού. Η εχθρική αντίσταση, μπροστά στην επιθετικότητα του Ελληνικού Στρατού κάμφθηκε μέχρι πλήρους τελικής συντριβής τόσο των αμυνομένων, όσο και των εχθρικών ανεπιτυχών άμεσων αντεπιθέσεων.


«…Χάρη στην απαράμιλλη ανδρεία του

και την υπέροχη ορμητικότητά του, το Ελληνικό Πεζικό, του Στρατηγού Ζυμβρακάκη σε στενό σύνδεσμο με το πυροβολικό και την αεροπορία, τα οποία παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες 

πέτυχαν να εκτελέσουν όλες τις αποστολές τους,

υπερνίκησε όλα τα εμπόδια που είχαν συσσωρευτεί σ’ ένα από τα πιο ανώμαλα εδάφη και πέτυχε με

περίλαμπρη ενέργεια να καταλάβει τις βουλγαρικές θέσεις σε μέτωπο 12 χλμ., αφού συνέλαβε περισσότερους από 1700 αιχμαλώτους και κυρίευσε σημαντικό υλικό».  Γάλλος Στρατηγός Γκυγιωμά,

Αρχιστράτηγος των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Ήταν όντως μια μεγαλειώδης  «μάχη εκ του συστάδην και δια της λόγχης», η οποία αποτέλεσε «την αρχήν του παντός» και όχι «την αρχήν του ημίσεος του παντός». Ήταν, μια καθαρά ελληνική νίκη, γιατί όλα τα τμήματα εφόδων ήταν ελληνικά. Η σημασία της Μάχης του Σκρα ήταν ιδιαίτερα καθοριστική και επέτρεψε  στην Ελλάδα να συμμετάσχει στις Συνθήκες του Νεϊγύ (27 Νοεμβρίου 1919) και των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920).

 

 Κλόνισε το ηθικό των Βουλγάρων.

 «Τα συμβάντα της Γιαραμπίτσας (Σκρα) προκάλεσαν βαθύτατη αίσθηση … Η απώλεια μιας τόσο οχυρωμένης θέσης προξένησε κατάπληξη…».

Συνταγματάρχης Τόικοφ,  Διευθυντήςτου Γραφείου Επιχειρήσεων του Βουλγαρικού Γενικού Στρατηγείου στο βιβλίο του, «Γιατί δεν νικήσαμε» 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    + 6 = 8