«Οι ποινές για τις κακοποιήσεις ζώων είναι πιο αυστηρές, ακόμη και από τις αντίστοιχες για τους ανθρώπους».

Ιουνίου 22, 2018
Από

Πιο αυστηρές είναι πλέον οι ποινές που επιβάλλονται για τις κακοποιήσεις ζώων. Οι δικαστικές και οι αστυνομικές αρχές τηρούν  πιο ενεργή στάση όσον αφορά τη διαλεύκανση και καταδίκη υποθέσεων κακοποίησης των ζώων.

Είναι πολλά τα περιστατικά κακοποίησης ζώων που φθάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων και επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές, τόνισε η αντιεισαγγελέας κα Πολυξένη Τσουλή στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσε ο Φιλοζωικός σύλλογος Ωραιοκάστρου. Περιστατικά όπως η  εγκατέλειψε  σκυλιών στους δρόμους και  στα χωράφια  χωρίς σίτιση και κατάλυμα, ο βασανισμός και η θανάτωση με φόλες,  το δέσιμο του σκύλου με αλυσίδα και το σύρσιμο από το μηχανάκι ή ο  τραυματισμός και  θανάτωση  σκύλων με αεροβόλα ή άλλα πυροβόλα όπλα.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης Καλιάμπος Απόστολος ψυχολόγος ελληνικής αστυνομίας και η δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ της Φιλοζωικής Ωραιοκάστρου κα Τζανέτογλου Κωνσταντίνα.

 Ο ψυχολόγος  Απόστολος Καλιάμπος τόνισε ότι οι άνθρωποι που είναι βίαιοι με τα ζώα , είναι  και με τους ανθρώπους και η κακοποίηση ζώου αποτελεί εκδήλωση διαταραγμένου ψυχισμού. 

Ο Απόστολος Καλιάμπος, ψυχολόγος ελληνικής αστυνομίας, η αντιεισαγγελέας κα Πολυξένη Τσουλή και η δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ της Φιλοζωικής Ωραιοκάστρου κα Τζανέτογλου Κωνσταντίνα.

Οι ποινές που επιβάλλονται για τις κακοποιήσεις ζώων είναι πιο αυστηρές, ακόμη και από τις αντίστοιχες για τους ανθρώπους. με αποκορύφωμα την πρωτόγνωρη στα δικαστικά χρονικά απόφαση του δικαστηρίου της Ρόδου, που επέβαλε την ανώτερη ποινή που προβλέπει ο νόμος 6 μηνών φυλάκιση χωρίς αναστολή!!!

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρόδο βρέθηκαν τον περασμένο Ιούνιο δύο σκύλοι κρεμασμένοι. Ο δράστης είχε συλληφθεί τότε με τη διαδικασία του Αυτοφώρου και αντίθετα με τη συνήθη πρακτική για τις υποθέσεις αυτές ορίστηκε άμεσα δικάσιμος. Το Μονομελές Πρωτοδικείο εξάντλησε την αυστηρότητα του νόμου και επέβαλε στον δράστη ποινή φυλάκισης 6 μηνών χωρίς αναστολή για τη θανάτωση των ζώων, 3 μηνών για παράνομη οπλοκατοχή και επιπλέον χρηματικό πρόστιμο.

Επίσης, με διαδικασία Αυτοφώρου καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας σε φυλάκιση πέντε μηνών 72χρονος αγρότης που κρίθηκε ένοχος για τη δηλητηρίαση με φόλα εννιά σκύλων, τον περασμένο Αύγουστο. Ακόμα, χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ επιδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χανίων για κακοποίηση ζώου, ενώ ο πρόεδρος του Πλημμελειοδικείου Ακράτας επέβαλε ποινή ενός μήνα σε άτομο που είχε μόνιμα δεμένο ζώο στο μπαλκόνι.

Σε περίπτωση θανάτωσης ζώου το πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 € για κάθε ζώο

Οι ασυνείδητοι οδηγούνται στη δικαιοσύνη και πληρώνουν βαριά πρόστιμα. Τώρα δε που δίνεται και η δυνατότητα άσκησης πολιτικής αγωγής από  φιλοζωικά  σωματεία,  εκτιμάται ότι θα παίζουν και  ουσιαστικό ρόλο στην  έκβαση της κάθε δίκης.

Εκτός από  την κακοποίηση, ο νόμος τιμωρεί την εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων

Επισημαίνεται ότι, σε κάθε περιστατικό κακοποίησης ζωών τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα επιλαμβάνονται άμεσα ενεργώντας επισταμένες έρευνες, σχηματίζοντας ποινικές δικογραφίες οι οποίες υποβάλλονται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές και επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.

Ωστόσο, τα περιστατικά κακοποίησης ζώων συνεχίζονται. Για αυτό,

Ο κόσμος πρέπει να

μιλήσει 

Έκκληση προς τους πολίτες να μη φοβούνται να μιλήσουν όταν και όποτε βλέπουν περιστατικά κακοποίησης ζώων «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να σιωπούν. Τα αδέσποτα που κυκλοφορούν ήταν κάποτε δεσποζόμενα ζώα ή κουτάβια λόγω αμέλειας των αρμοδίων για τις στειρώσεις. Οι άνθρωποι τα κάνουν  αδέσποτα, αλλά και να γίνουν επιθετικά. Πρέπει και αυτά να προστατευτούν από τη ζούγκλα που ζούνε».

 «Ο φιλόζωος για μας είναι αυτός που σέβεται το ζώο, την φύση μέσα στην οποία αυτό ζει αλλά και τον συνάνθρωπό του».

Οι πολίτες να

γνωρίζουν:

• Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση και χρηματική ποινή, καθώς και με υψηλό διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με το ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν.4235/2014.

• Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση θανάτωσης ζώου ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο, βεβαιώνεται από την αρμόδια αστυνομική αρχή στον παραβάτη και επιβάλλεται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία, καθώς επίσης και στην κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    × 2 = 16