Τιμές ζώνης του Ωραιοκάστρου. Περιορισμένης έκτασης αυξομειώσεις. Μεγάλοι αδικημένοι οι οικισμοί.

Ιουνίου 26, 2018
Από

Όπως και πανελλαδικά έτσι και στο δήμο Ωραιοκάστρου, οι αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ζώνης είναι περιορισμένης έκτασης ήτοι 50- 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα από τις έξι ζώνες  του Ωραιοκάστρου στις τρεις Β, Δ και ΣΤ σημειώθηκαν αυξήσεις, ενώ οι  άλλες 3, Α, Γ και Ε παρέμειναν σταθερές. Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης και στις περιοχές του Δήμου που δεν ισχύει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, δηλαδή σε Καλλιθέα και Μυγδονία.

Αναλυτικά, αυξήσεις έχουμε στη Β ζώνη Ωραιοκάστρου από 950 σε 1050, στη Δ ζώνη από 950 σε 1000 και στη ΣΤ ζώνη από 800 σε 900, σταθερές παραμένουν οι Α και Γ ζώνες με 1100 και η Ε ζώνη με 950. Επίσης αυξάνονται οι τιμές, όπως είπαμε,  σε Καλλιθέα και Μυγδονία από 800 σε 900.

Αυτές οι περιοχές, οι δημοτικές ενότητες Καλλιθέας και Μυγδονίας είναι και οι μεγάλοι αδικημένοι γιατί σε αυτές δεν υπάρχει σύστημα αντικειμενικών αξιών και υπολογίζονται με βάση την κατώτερη του δήμου δηλαδή του Ωραιοκάστρου που από 800 ανέβηκε στα 900.

Οι έξι (6) Ζώνες του δήμου Ωραιοκάστρου.

Σε ανάλογες περιπτώσεις άλλοι Δήμοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ , όπως ο δήμος  Φιλοθέης – Ψυχικού, που  μαζί με  κατοίκους  ζητούσαν να ακυρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση και να επανακαθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες σε δημοτικές ενότητες. Άλλες προσφυγές  το ΣτΕ τις έκανε αποδεκτές και άλλες τις απέρριψε.

Για την περίπτωση του δήμου Ωραιοκάστρου, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας, ούτε από τη διοίκηση, ούτε από την αντιπολίτευση  κι έτσι ένας κάτοικος από το Πετρωτό, το Μεσαίο ή τον Μονόλοφο καλείται να πληρώσει την ίδια αντικειμενική αξία με το Ωραιόκαστρο. Που σημαίνει ότι επειδή  έχουν και περισσότερα τ.μ. σε κατοικίες και άλλους χώρους, θα το ξεπεράσουν το Ωραιόκαστρο. Το  κατόπιν εορτής ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο,  είναι αέρας κοπανιστός.  

Να σημειωθεί επίσης ότι φέτος τον νέο ορισμό των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο τον ανέθεσε σε πιστοποιημένους εμπειρογνώμονες. Οι οποίοι,  διακόσιοι περίπου στον αριθμό, μοιράστηκαν τις 10.000 ζώνες πανελλαδικά κι αφού μελέτησαν σε ένα  20 ήμερο, με μια μικρή παράταση, τα δεδομένα κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Τα δεδομένα που εξέτασαν για τον προσδιορισμό της  τιμής, ήταν η  εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς, η  παράθεση  σχετικά συγκριτικών  στοιχείων  από  τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας. Στη συνέχεια  οι προτάσεις τους προστέθηκαν σε  ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου έγινε  από  το υπουργείο η  διασταύρωση  με τα αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες.  

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις των εκτιμητών δεν είχαν  δεσμευτικό χαρακτήρα και όπου υπήρχαν αποκλίσεις, την απόφαση πήρε μία Δευτεροβάθμια Επιτροπή που συστήθηκε  στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από μια τέτοια διαδικασία λοιπόν οριστικοποιήθηκαν οι νέες τιμές των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες  κατέγραψαν αυξομειώσεις μικρής έκτασης, πλην κάποιων περιπτώσεων όπως  πχ στην Καλαμαριά όπου καταγράφηκε  το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης (-38%) αλλά και στο Πανόραμα (-36%) που  οδηγεί σε ουσιαστική ελάφρυνση 3,20 ευρώ ανά τ.μ.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    3 − 2 =