Η ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι στο 17% , όταν θα πρέπει να φτάσει μέχρι το 2020 στο 50%. Αδιαφορεί ο Δήμος Ωραιοκάστρου.

Σεπτεμβρίου 26, 2018
Από

Του Χ. Χατζηπαραδείση.

ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!! ΛΥΠΆΜΑΙ! !! Αυτό μεταφράζεται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας χάσιμο τεράστιων κονδυλίων και πρόστιμα. ΓΙΑΤΙ ?? ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ???

 Δυστυχώς όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά δεν τόλμησαν να βάλουν τάξη στη διαχείριση απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο, η οδηγία 98/2008/Ε.Ε. και δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν σε Εθνικό επίπεδο, υποκύπτοντας σε αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντά και όχι μόνο!

Υπάρχουν πολλές παραβιάσεις της Ελλάδας σε εκκρεμότητα και φυσικά σε πλείστες των περιπτώσεων πέφτουν ακόμα πρόστιμα γιατί το….»σάπιο τοξικό πολιτικοεπιχειρηματικό σύστημα»….ήθελε να παίξει και με τη διαχείριση των σκουπιδιών, γιατί τα λεφτά είναι πολλά!

Π.χ.ήθελαν εργοστάσια καύσης σείμικτων ,ΣΔΙΤ στημένα ανορθόδοξα κλπ.κλπ. Η χώρα μας πρέπει να πιάσει μέχρι το 2020 το όριο 50% ανακύκλωσης και μέχρι το 2035 το 65%,και με τα επικίνδυνα απόβλητα να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας!

 Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα παράγει ο κάθε πολίτης 497 κιλά απόβλητα ετησίως ,όταν ο μ.ο. στην Ε.Ε. είναι 480 κιλά. Με βάση τα στοιχεία το 81% των αποβλήτων καταλήγει στους ΧΥΤΑ, ενώ στην Ε.Ε. ο μ.ο. είναι 31% !!! Η δε ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι μόλις στο 17%.

Λίγοι και οι Δήμοι που προωθούν και συμμετέχουν σε προγράμματα  ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου δυστυχώς δεν είναι ένας από  αυτούς. Όταν πχ ο γειτονικός Δήμος Παύλου Μελά συμμετέχει και με διάφορους τρόπους προσπαθεί με επιβράβευση των πολιτών και με ανταποδοτικές παροχές να αυξήσει την ανακύκλωση στο Δήμο.

Για τον σκοπό αυτόν διοργανώνει ενημερώσεις των δημοτών και παρέχει κίνητρα ώστε  να αυξήσει το  ποσοστό  ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών σε δημοτικό επίπεδο.

Λειτουργεί και υποστηρίζει  μια ηλεκτρονική πλατφόρμα πολυμέσων που συνδέει με διαδραστικό τρόπο τις τοποθεσίες όπου οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται παρέχοντας δώρα ή εκπτώσεις στους πολίτες με στόχο τη δημιουργία Πράσινου Σημείου και την προώθηση της Ορθής Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Αυτά τα θέματα δυστυχώς ούτε καν απασχολούν τη διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου, ενώ ξεφυτρώνουν παράνομες χωματερές παντού και αυξάνονται συνεχώς τα δημοτικά τέλη, όταν με την ανακύκλωση θα μειώνονταν και θα προστατεύονταν και το περιβάλλον.  

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    + 2 = 6