• .
  • .
  • .

Εικονικά, ανύπαρκτα έργα και μελέτες- Kατατμήσεις έργων και υπερβάσεις προϋπολογισμών έργων. Το ελληνικό δημόσιο ζητά πίσω πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ από τους αδελφούς Ψωμιάδη.

Οκτωβρίου 2, 2018
Από

Κοινός παρονομαστής: Εμπόριο πατριωτισμού, μίζες, διαφθορά, αυταρχισμός, πολιτισμική παρακμή.

Κόλαφος οι εκθέσεις των ελεγκτών για τους αδερφούς Ψωμιάδη! 
Έκθετος ο «άριστος» νομάρχης Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Ακριβά έργα και σε συγκεκριμένους εργολάβους, με κατάχρηση της διαδικασίας των πρόχειρων διαγωνισμών, δείχνει το πόρισμα για την περίοδο 2006-2007.

Από τις δύο εκθέσεις φαίνεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ζημιωθεί πάνω από 1 εκατ. €
Κατά τα άλλα ο «άριστος» μπατριώτης Μακεδονομάχος θέλει να πολιτευτεί εκ νέου!

Με πρακτικές οι οποίες κινούνται εκτός πλαισίου νομιμότητας. Η πρώτη περίπτωση αφορά την παράνομη επέκταση των αρχικών συμβάσεων με συνεπαγόμενη υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού ενός έργου σε ποσοστό άνω του 100% και η δεύτερη περίπτωση είναι οι γνωστές μεθοδεύσεις της διοίκησης των αδελφών Ψωμιάδη με τα διαβόητα 45αρια.

Δηλαδή έργα, προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ, τα οποία δίνονταν με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού, με τη μέθοδο των κατατμήσεων, για πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχουν εκτελεστεί και ούτε έχουν παραληφθεί παρότι έχουν παρέλθει δώδεκα χρόνια από την υποτιθέμενη υλοποίησή τους.

Η διοίκηση Ψωμιάδη έκανε κατάχρηση της διαδικασίας των πρόχειρων διαγωνισμών η οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, χρησιμοποιείται μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.

- Ενώ όλα τα έργα είχαν χρόνο περαίωσης 60 μέρες, σε πολλές περιπτώσεις ο ανάδοχος πληρωνόταν το σύνολο της προβλεπόμενης δαπάνης ακόμη και σε δύο ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης!

- Όλα τα έργα τα οποία έλεγξε η επίτροπος διαπίστωσε ότι δεν είχαν παραληφθεί, ωστόσο είχαν πληρωθεί. Επιπλέον, όταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που ήταν ο καθολικός διάδοχος της νομαρχίας αναζήτησε το 2014 αποδείξεις για την εκτέλεση των έργων, αυτές δεν βρέθηκαν.

-Πέρα από τις παράνομες διαδικασίες κατάτμησης, ανάθεσης και πληρωμής των έργων η επίτροπος διαπιστώνει στις εκθέσεις της ότι για τα έργα αυτά δεν πραγματοποιήθηκε «εκκαθάριση του έργου» ούτε «οριστική παραλαβή».

-Παράνομες πληρωμές οι οποίες αφορούσαν υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού έργων σε ποσοστό άνω του 100%. Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε δύο μελέτες. Σύμφωνα με το νόμο, όταν ο προϋπολογισμός των συμπληρωματικών εργασιών υπερβαίνει το 50% του αρχικού προϋπολογισμού του έργου τότε θα πρέπει να γίνεται νέος διαγωνισμός και όχι συμπληρωματικές συμβάσεις.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο voria.gr

https://www.voria.gr/article/ekthesis–kolafos-gia-ta-45aria-ton-adelfon-psomiadi-engrafa

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    1 × = 2