Γ. Τσιάκαλος: Ακροδεξιοί αγύρτες εκμεταλλεύονται την άγνοια των γονιών -Για τα παιδιά προσφύγων στα σχολεία.

Οκτωβρίου 10, 2018
Από

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ  Γιώργος Τσιάκαλος, με αφορμή την τελευταία επιστολή γονιών από τη Χίο που ζητούν να μη γίνουν δεκτά τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία, αναφέρθηκε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, όπως και του Ωραιοκάστρου.

Ο  Γιώργος Τσιάκαλος τόνισε ότι κάποιοι ακροδεξιοί αγύρτες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοια των γονιών, για τον εμβολιασμό των παιδιών προσφύγων, ώστε με ψεύδη να προκαλέσουν αντιδράσεις για τη φοίτηση αυτών στα σχολεία.  Κι αυτό όπως τόνισε γιατί  επικρατεί άγνοια για τη σημασία και τη λειτουργία των εμβολίων, όπως και τον τρόπο μετάδοσης κάποιων ασθενειών, αφού  είναι εντελώς έωλο το επιχείρημα ότι τα προσφυγόπουλα αποτελούν κίνδυνο επειδή δεν είναι εμβολιασμένα.

«Η αλήθεια είναι ότι κανένα

παιδί που έχει κάνει τα

προβλεπόμενα εμβόλια-και αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνόπουλων- δεν κινδυνεύει από ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, ούτε καν από πιθανούς φορείς της αρρώστιας».

«Το 2016 και το 2017 είχαμε γονείς που απειλούσαν μικρά προσφυγόπουλα και εκπαιδευτικούς επειδή, δήθεν, κινδύνευε η υγεία των παιδιών τους από το γεγονός ότι προσφυγόπουλα φοιτούσαν (το απόγευμα!) στο ίδιο σχολικό κτίριο.
Σήμερα γνωρίζουμε: ούτε ένα παιδί, πουθενά στην Ελλάδα, δεν έπαθε τίποτε!

Ζήτησαν οι ακροδεξιοί

αγύρτες συγγνώμη που

τρομοκράτησαν τόσους

ανίδεους γονείς;

Ζήτησαν συγγνώμη από τις/τους εκπαιδευτικούς που προπηλάκισαν και απείλησαν με βία;

Τους ίδιους «γονείς»  που συνάντησα στο Ωραιόκαστρο να αντιδρούν στην εκπαίδευση παιδιών προσφύγων, τους συνάντησα αργότερα σε παρόμοιες αντιδράσεις στον Σταυρό.

Σήμερα επαναλαμβάνουν τα ίδια στη Χίο. Αυτή τη φορά χωρίς αναφορά στα παλιά «επιχειρήματα» περί υγείας των παιδιών τους. Τους κατάλαβε πια ο κόσμος, συνεπώς αλλάζουν τα «επιχειρήματα». Ίδιοι όμως παραμένουν οι ακροδεξιοί αγύρτες, συνεχίζουν να εξαπατούν και να επιχειρούν να σπείρουν φόβο και ανασφάλεια στην κοινωνία.

Καιρός είναι να πάρουν την

απάντηση που τους αξίζει.

Γιατί οι αντιδράσεις στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είναι ποινικά κολάσιμες».

 Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην   εκπαίδευση ως δικαίωμα και ως υποχρέωση για όλα τα  παιδιά που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.  Συνεπώς, τόνισε ότι όταν κάποιος γονιός ζητά την εξαίρεση των παιδιών των προσφύγων από την εκπαίδευση τότε παρακινεί εκπαιδευτικούς να παραβούν το νόμο και το Σύνταγμα.

Επίσης  ο  Ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ σχολίασε  γενικότερα  την ασκούμενη πολιτική σε σχέση με το προσφυγικό αναφέροντας τις εξαιρετικά μεγάλες καθυστερήσεις στη  διαδικασία αιτήσεων ασύλου και κατέληξε: «Η βαρβαρότητα που υπεισέρχεται στο μυαλό και τις πράξεις των ανθρώπων μπορεί να διαδοθεί σε όλους τους τομείς της ζωής μας και τότε όλοι θα υποφέρουμε και όχι μόνο τα προσφυγόπουλα».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ σχολίασε ακόμη ότι παρότι το ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση των Προσφύγων, που είχε παρουσιαστεί στη Σύνοδο υπουργών Παιδείας της ΕΕ, φαινόταν να θεμελιώνεται στην πιο έγκυρη επιστημονική γνώση, τελικά αυτό δεν εφαρμόστηκε.

«Το πρόγραμμα που πάει να εφαρμοστεί τώρα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών, είναι ένα πρόχειρο πρόγραμμα, πολύ κατώτερο των δυνατοτήτων που έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και η χώρα μας. Η διαβεβαίωση ότι »θα υπάρξει μέριμνα» ώστε να προσφέρουν κάποιες ΜΚΟ προγράμματα »εκμάθησης των μητρικών γλωσσών» μέσα στα Κέντρα φιλοξενίας απλώς αναδεικνύει τη συνειδητή παραίτηση της Πολιτείας από αυτονόητες αρμοδιότητές της», σχολίασε ο κ. Τσάκαλος.

Ακόμη, ο καθηγητής του ΑΠΘ επεσήμανε ότι δυστυχώς δεν κάθονται στα θρανία όλα τα προσφυγόπουλα, παρά μόνο παιδιά που φιλοξενούνται σε ελληνικές οικογένειες, σε διαμερίσματα ΜΚΟ και σε καταλήψεις. «Από τις πολλές χιλιάδες παιδιών που διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας μόλις 583 -και όχι 1.500, που είχε αρχικά ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας- πέρασαν το κατώφλι των σχολείων», τόνισε.

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    5 − 5 =