Το Τwitter «απειλεί» τους δημοσκόπους. Ο Ωραιοκαστρίτης Αδάμ Τσακαλίδης επικεφαλής της έρευνας.

Οκτωβρίου 29, 2018
Από

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο Ωραιοκαστρίτης Αδάμ Τσακαλίδης, γιος του Ηρακλή  (διδακτορικός φοιτητής, Πανεπιστήμιο του Warwick και ερευνητής στο Alan Turing Institute of Data Science and Artificial Intelligence). Δίπλα του η Μαρία Λιακατά (αναπληρώτρια καθηγήτρια Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, Πανεπιστήμιο του Warwick και ερευνήτρια στο Alan Turing Institute) σε συνεργασία με τον Νίκο Αλετρά (λέκτορα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας, Πανεπιστήμιο Sheffield) και την Αλεξάνδρα Κριστέα (καθηγήτρια Σημασιολογικού Ιστού, Πανεπιστήμιο Durham).

Η ίδια σχεδόν ομάδα είχε πρωτοασχοληθεί με το ίδιο αντικείμενο στις ευρωεκλογές του 2014, εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας (social sensor eu project). Και πάλι στις προβλέψεις τους είχαν πέσει πάρα πολύ μέσα.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015, το ξημέρωμα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Αδάμ Τσακαλίδης ανεβάζει στο προσωπικό του ιστολόγιο μια πρόβλεψη τελικού αποτελέσματος.

Το αποτέλεσμα ήταν μακράν πιο ακριβές από τις τελευταίες 30 δημοσκοπήσεις. Ομως στις εκλογές της Βρετανίας το 2015, το ίδιο μοντέλο δεν δούλεψε και μάλιστα προέβλεψαν λάθος νικητή!

Ο λόγος ήταν απλός: είχαν χρησιμοποιήσει εκτός από το Twitter τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αστόχησαν εντυπωσιακά.

H «Εφ.Συν.» παρουσιάζει  την έρευνα για το δημοψήφισμα του 2015 τεσσάρων Ελλήνων ακαδημαϊκών, η οποία θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου στο Τορίνο σε ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια Data Science παγκοσμίως (ACM International Conference of Information and Knowledge Management 2018).

Το θέμα της μελέτης τους σχετίζεται με την άμεση πρόβλεψη της τοποθέτησης των χρηστών κοινωνικών μέσων σε μια ξαφνική εκλογική αναμέτρηση, με παράδειγμα αναφοράς το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.

Το αποτέλεσμά τους είναι εντυπωσιακό. Αποδεικνύουν πως μπόρεσαν να προβλέψουν την επικράτηση του ΟΧΙ μέσα από την εκπαίδευση ενός συγκεκριμένου μοντέλου μηχανικής μάθησης για επεξεργασία φυσικής γλώσσας, για την πρόβλεψη της στάσης που θα έπαιρναν οι Ελληνες χρήστες του Twitter στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015.

…..

Και τι γίνεται με τους χιλιάδες πολίτες που δεν χρησιμοποιούν το twitter, ρωτάμε τον ερευνητή Αδάμ Τσακαλίδη. Εκ των πραγμάτων, μας εξηγεί, «καθώς είναι αχαρτογράφητα τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων χρηστών στο Τwitter, θα υπάρχει βαθμός απόκλισης από την αποτύπωση της ακριβούς εικόνας, η οποία δεν είναι στατική και μπορεί να αλλάξει ακόμα και λίγες ώρες πριν από την κάλπη».

Η πόλωση της εβδομάδας του δημοψηφίσματος έκανε κάπως ευκολότερη τη δουλειά των ερευνητών σε σχέση με μια εκλογική διαδικασία στην οποία το ερώτημα δεν τίθεται διλημματικά και οι επιλογές είναι περισσότερες. Ωστόσο, αντίστοιχες περίοδοι μεγάλης πόλωσης παρατηρούνται συχνά σε προεκλογικές εκστρατείες και σε περιόδους μεγάλης κρίσης.

Στο μοντέλο τους υπολογίζουν και τη στάση που έχουν κρατήσει οι ίδιοι χρήστες στο παρελθόν. «Για παράδειγμα, στο μακεδονικό ζήτημα θα κρατήσουμε την πληροφορία ότι, π.χ., κάποιος αναδημοσιεύει συνεχώς κάποιον “μακεδονομάχο”. Οπότε έχεις και μια πληροφορία για τη στάση αυτού του προσώπου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν σημαίνει ότι άμεσα τον κατηγοριοποιώ ως “μακεδονομάχο”, αλλά τον παρακολουθώ και βλέπω τα επόμενά του σχόλια. Μετά μπορεί να εκφραστεί θετικά π.χ. για το προσφυγικό και τη διαχείριση της κυβέρνησης. Θα χρειαστώ και άλλα δεδομένα λοιπόν για να προβλέψω τη συμπεριφορά του» διευκρινίζει ο Α. Τσακαλίδης.

Στόχος όσων ακαδημαϊκών ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο είναι να μπορέσουν μέσα από το τι λέει ο κόσμος στα μέσα δικτύωσης να επισκοπήσουν ολόκληρη την κοινωνία. «Δεν σχετίζεται μόνο με την πρόβλεψη ενός εκλογικού αποτελέσματος, αλλά κυρίως με την αντίληψη των στάσεων απέναντι σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Αντί να έχεις χρονοβόρες και ακριβές δημοσκοπήσεις που μπορούν να έχουν μόνο ένα μικρό δείγμα, είναι εφικτό να συγκεντρώνεις εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια (στο δημοψήφισμα υπήρχαν 300.000 χρήστες) σε πραγματικό χρόνο και έτσι να παρακολουθείς τις μεταβολές των στάσεων σε πραγματικό χρόνο» καταλήγει η καθηγήτρια Μαρία Λιακάτα.

Από την κυριακάτικη εφημερίδα των συντακτών. Για περισσότερα

https://www.efsyn.gr/arthro/twitter-apeilei-toys-dimoskopoys

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    6 + 8 =