Και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, συγκρούονται δύο κόσμοι. Ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες, ενάντια στον εθνικολαϊκιστικό νεοφιλελευθερισμό.

Οκτωβρίου 31, 2018
Από

Ο «Κλεισθένης»  είναι μια δημοκρατική τομή που οδηγεί σε πιο αποκεντρωμένη, πιο δημοκρατική και πιο συμμετοχική αυτοδιοίκηση. Με την  μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη»  τελειώνει το καλπονοθευτικό σύστημα και μαζί  το δημαρχοκεντρικό μοντέλο που τόσα δεινά και διαφθορά προκάλεσε στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η  απλή αναλογική απαιτεί και ευνοεί τις συνθέσεις και τις συναινέσεις, τις πλατιές, ανοιχτές συμπράξεις.  Επαναφέρει αρμοδιότητες στις Κοινότητες, οι οποίες θα χειρίζονται πόρους και δίνει τη δυνατότητα σε συνδυασμούς τοπικούς, ανά κοινότητα,  να διεκδικήσουν το τοπικό συμβούλιο.

Σε όλους τους  Δήμους της Ελλάδας αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες με ζυμώσεις και εκδηλώσεις υπέρ  της συνεργασίας των ευρύτερων  δυνάμεων  του προοδευτικού χώρου, ενάντια στον ακραίο εθνικολαϊκιστικό νεοφιλελευθερισμό. Εκδηλώσεις όπως με τη συμμετοχή του νυν και  πρώην υπουργού εσωτερικών Αλέξης Χαρίτση και Γιάννη Ραγκούση στο Παλαιό Φάληρο της Αθήνας.

Ή πιο κοντά μας στον δήμο Παύλο Μελά όπου προχώρησαν ήδη στη δημιουργία της προοδευτικής συμμαχίας και στην ανάδειξη του  υποψήφιου  δημάρχου, που θα είναι γυναίκα και συγκεκριμένα η κα  Αναστασία (Σίσσυ) Φραγκοπούλο.

Στις αρχές Οκτωβρίου  στο σχετικό κάλεσμα για  συνεργασία και στη δημιουργία της νέας παράταξης αναφέρονταν μεταξύ άλλων:

«Η ανάγκη συμπόρευσης και συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων στον Δήμο Παύλου Μελά, οδήγησε σε μία μεγάλη πολιτική και αυτοδιοικητική σύμπραξη.

..Μέσα σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, έχοντας απέναντι έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό με εθνολαϊκιστικά στοιχεία από τη μια και μια λούμπεν ακροδεξιά από την άλλη, η συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί μια αδήρητη αναγκαιότητα, στην οποία με αυτή μας την προκήρυξη ανταποκρινόμαστε.

….η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι θεσμός δημοκρατίας, αποκέντρωσης, λαϊκής συμμετοχής και ανάπτυξης. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος και η ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης και συμμετοχής (δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις κλπ) ενδυναμώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δεν μας εμπνέει το Δημαρχοκεντρικό σύστημα που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια τόσο στον Δήμο μας όσο και συνολικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι αυτό θεωρούμε αναγκαία τη συζήτηση και τον πλουραλιστικό διάλογο με όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έχουν την ίδια αντίληψη.…

…Καλούμε λοιπόν όλες τις προοδευτικές, αυτοδιοικητικές δυνάμεις, παρατάξεις, Δημοτικούς και Διαμερισματικούς Συμβούλους καθώς και όλους τους προοδευτικούς πολίτες του δήμου μας σε έναν ουσιαστικό διάλογο επιδιώκοντας την σύγκλιση για τα παραπάνω ζητήματα με στόχο την συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος που θα διεκδικήσει την στήριξη του προοδευτικού Παύλου Μελά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές». 

Να σημειωθεί ότι στη δημιουργία της νέας προοδευτικής ευρύτερης παράταξης και στην ανάδειξη της υποψήφιας δημάρχου συμμετείχαν τρεις παρατάξεις με τους επικεφαλής τους. Και κανένας δεν έβαλε όρο για τον εαυτό του.

Οι τρεις παρατάξεις με τους νυν επικεφαλής είναι:

 Αλέξης Παπαδόπουλος, «Κοινωνικής Συναίνεσης», 17,13%

Τάσος Σταμπουλής,  «Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών», 11,50%, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

 Γιάννης Μοσχούλας,  «Έχεις Επιλογή» 5,21%

Ένωσαν λοιπόν τις δυνάμεις τους για τη διεκδίκηση του δήμου Παύλου Μελά και σε αυτή την νέα προσπάθεια  θα συμμετάσχουν και δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη του δημάρχου, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, Όλγα Μυρίδου, Νίκος Παυλίδης, Ελένη Ορφανίδου, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν  καθώς και  οι Ιάκωβος Αβραμίδης, Γιώργος Στολτίδης.

Υπενθυμίζεται ότι Σίσυ Φραγκοπούλου, προέρχεται από την  «Κοινωνική Συναίνεση», παράταξη η οποία το 2014 διεκδίκησε τη δημαρχία με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Πολίχνης, Κώστα Θεοδωρίδης, που στη συνέχεια αποχώρησε και ανέλαβε ο Α. Παπαδόπουλος.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι υποψηφιότητες που εκδηλώνονται όλες αφορούν κι απευθύνονται  στον συντηρητικό χώρο.  Οι τέσσερις , πέντε υποψήφιοι που ακούγονται,  όλοι τους συνωστίζονται και κινούνται στο χώρο της Ν.Δ ή της ακροδεξιάς.

Το μεγάλο προοδευτικό, δημοκρατικό  κομμάτι, που αποτελεί και την πλειοψηφία του Δήμου, αναμένει την εκπροσώπησή του, ενάντια σε ότι  παρωχημένο και χυδαίο βρομίζει και δυσφημίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά το Δήμο.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    8 − = 1