ΣΥΡΙΖΑ για δημοτικές εκλογές: Συγκρότηση συνδυασμών νίκης, με ευρύτερες δυνατές συνεργασίες.

Νοεμβρίου 13, 2018
Από

 «Αξιοποιώντας την εμπειρία του 2014 πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που διαμόρφωσαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015». Αυτό αναφέρεται σε απόφαση της Π.Γ της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2018.

«Οφείλουμε να μην αγνοήσουμε ξανά τις πολιτικές ιδιαιτερότητες της αυτοδιοίκησης, την ανάγκη συνεχών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο διαμέσου ευρύτερων αυτοδιοικητικών σχημάτων, την ανάδειξη στελεχών -όχι μόνο με βάση την πολιτική τους συγκρότηση και κομματική τους ένταξη, αλλά και με βάση την ενεργοποίησή τους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων.

Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενδυνάμωση της κουλτούρας των συνεργασιών, φέρνει νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και προωθεί δημοκρατικές, προοδευτικές και προγραμματικές συγκλίσεις.

Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές «καθαρότητας» και «καταγραφής» που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας.

Επιδιώκουμε τη συγκρότηση συνδυασμών νίκης, που θα διοικήσουν την επόμενη μέρα τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι ευρύτερες δυνατές συνεργασίες, που θα βασίζονται σε συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις».

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην σχετική απόφαση του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου. Οι θέσεις του οποίου οδηγούν  στη σκέψη ότι οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει να δημιουργούνται με κριτήριο τις διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για τη λύση των προβλημάτων και όχι τις κομματικές ταυτότητες.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πρωτοστατούν και να συμμετέχουν σε δημοτικές παρατάξεις στις οποίες ισότιμα θα παίρνουν μέρος και άλλοι δημότες. Δεν έχει λόγο ένας «ανένταχτος» δημότης να συμμετέχει σε μια δημοτική παράταξη στην οποία οι αποφάσεις προκαθορίζονται στα κομματικά γραφεία. Άρα πρέπει να εξασφαλίζεται η αυτονομία των παρατάξεων ώστε να επιτυγχάνονται ευρύτερες συσπειρώσεις.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πρώτα πρέπει να καταρτίζεται το πρόγραμμα της παράταξης με ανοιχτές διαδικασίες και μετά να ακολουθεί η επιλογή τού πιο κατάλληλου δημότη που θα ψηφιστεί στην παράταξη ως υποψήφιος/α δήμαρχος. Το αντίστροφο δημιουργεί κινδύνουςπροσωποπαγών

και εγωκεντρικών

καταστάσεων.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την απόφαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

 Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Η αυτοδιοίκηση αποτελεί προνομιακό πεδίο για την οικοδόμηση κοινωνικών και προοδευτικών συμμαχιών. Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο του ερχόμενου Μαΐου θα διεξαχθούν με Απλή Αναλογική. Αυτή η εμβληματική δημοκρατική τομή δημιουργεί τις προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής και αποτύπωσης της κοινωνικής απαίτησης για ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης.
Στην Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ(19-5-2018) αναλύεται διεξοδικά η στρατηγική του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για την εδραίωση της ενισχυμένης παρουσίας του στην Αυτοδιοίκηση, με νικηφόρα σχήματα τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε κάθε περιοχή και θα προκύψουν μέσα από τις ευρύτερες αριστερές και προοδευτικές συνεργασίες με προγραμματικό πλαίσιο γύρω από τους παρακάτω άξονες όπως καθορίστηκαν στη ΚΕ του Μαΐου 2018:

• Την ευρύτερη δυνατή συμφωνία για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό–διοικητικό σύστημα της χώρας, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ, με την ενίσχυση της δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των πολιτών.

• Ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών (όπως αυτές αποτυπώθηκαν και μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια), με σεβασμό στο περιβάλλον και βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε υψηλής ποιότητας δημόσια αγαθά.

• Τη συγκρότηση μετώπου απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά, το φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ομοφοβία. Συνεχής και συνεπής υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

• Την εφαρμογή κοινωνικής και πολιτιστικής – πολιτισμικής πολιτικής (υγεία, παιδεία, αλληλεγγύη), με την ενίσχυση δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών με σταθερές και πλήρους απασχόλησης θέσεις εργασίας (8500 προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες).

• Την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως εναλλακτικού οικονομικού παραδείγματος, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικών απασχόλησης, ενισχύοντας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό της κεφάλαιο.

• Τη θεσμοθέτηση της τακτικής λογοδοσίας.

• Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με την αξιοποίηση και διάχυση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Η διεύρυνση των συνεργασιών δεν είναι μόνο μια κατεύθυνση η οποία προκύπτει ως ανάγκη από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2014. Το ίδιο το εκλογικό σύστημα, με τη μεγάλη τομή της Απλής Αναλογικής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες προγραμματικές και προοδευτικές συγκλίσεις. Ταυτόχρονα, στη βάση των προγραμματικών δεσμεύσεων, μπορεί να αξιολογηθεί και η συνεργασία και το αποτέλεσμά της.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνουν σεβαστά. Ωστόσο, η  έννοια της ικανής διαχείρισης  δεν μπορεί να περιοριστεί σε τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Εξίσου σημαντικές είναι οι συμπτώσεις για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, τις σχέσεις της με το κεντρικό κράτος, τη συμμετοχή των πολιτών, τον ρόλο της στη νέα φάση ανάπτυξης και στην αλλαγή παραγωγικού/οικολογικού μοντέλου ανατρέποντας τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα του παρελθόντος αλλά και την στάση απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα που, συνθλίβοντας ανθρώπινες ανάγκες και φύση, διεκδικούν να μετατρέψουν αυτοδιοικητικές υπηρεσίες σε προσοδοφόρες δραστηριότητες προς όφελός τους.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    4 × = 24