Αναβλήθηκε η εκδίκαση της μήνυσης Γαβότση εναντίον Παπαγρηγορίου

Νοεμβρίου 13, 2018
Από

Για τον Ιούνιο του 2019  αναβλήθηκε η εκδίκαση της μήνυσης που κατέθεσε ο δήμαρχος Α. Γαβότσης κατά του Γιάννη Παπαγρηγορίου , με την κατηγορία της «δυσφήμισης» και της ψευδορκίας  αναφορικά με την υπόθεση των 228.000 ευρώ που κατέβαλε ο δήμος Ωραιοκάστρου, ως αποζημίωση  σε ιδιοκτήτη κατοικίας στο Μελισσοχώρι, που επρόκειτο να ενοικιαστεί από  το πρόγραμμα θεραπευτικής και συμβουλευτικής στήριξης  για αυτόνομη, κατά το δυνατόν, διαβίωση ψυχικά ασθενών.

Για την υπόθεση των 228.000 ευρώ η  εφημερίδα των συντακτών  «ΕΦΣΥΝ» είχε γράψει στις 15.03.2018

Ποινική δίωξη για

απιστία στον δήμαρχο

Ωραιοκάστρου

Συντάκτης: 

Νίκος Φωτόπουλος

«Αυγή»… δικαστικής περιπέτειας και δύση αυτοδιοικητικής καριέρας για τον «γαλάζιο» δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση;

Ενάμιση χρόνο μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», ο εισαγγελέας Διαφθορας Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, άσκησε ποινική δίωξη κατά του κ. Γαβότση για απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δήμαρχος χρέωσε τους δημότες του με 228 χιλιάδες ευρώ για «αποζημίωση κατόπιν δικαστικής απόφασης», η οποία αφορούσε τον ίδιο! Μαζί του διώκονται ένας προκάτοχός του και οι εκάστοτε πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων που ήταν υπεύθυνοι για τον καταλογισμό των χρημάτων αυτών αλλά δεν το έκαναν.

Ο Αστέριος Γαβότσης είχε πρωταγωνιστήσει το 2003 σε επεισόδια για τη ματαίωση δημιουργίας ψυχιατρικού νοσοκομείου στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, κατά παρόμοιο τρόπο με τον οποίο το φθινόπωρο του 2016 υποκινούσε κατοίκους να κλείσουν τις πόρτες των σχολείων στα προσφυγόπουλα. Από κει άλλωστε ξεκίνησε και η δημοσιογραφική έρευνα για τα έργα και τις ημέρες του…

Σε κάθε περίπτωση, ο προσκείμενος στο κόμμα της Ν.Δ. δήμαρχος μπήκε στο στόχαστρο του εισαγγελέα Διαφθοράς γι’ αυτά τα 228 χιλιάρικα που φέρεται ότι πλήρωσαν οι δημότες προκειμένου αυτός να καλύψει προσωπικές δικαστικές οφειλές του.

Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στον διοικητή του αστυνομικού τμήματος Ωραιοκάστρου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο «γαλάζιος» δήμαρχος αλλά και όσοι δημοτικοί σύμβουλοί του ψήφισαν την πληρωμή της επίμαχης δαπάνης έχουν διαπράξει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί (δηλαδή ως ύποπτοι) ο ίδιος ο Αστέριος Γαβότσης, δέκα δημοτικοί σύμβουλοι εκείνης της θητείας.

Κλήθηκαν επίσης ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος, οι δημοτικοί σύμβουλοι που μειοψήφησαν, δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν την υπόθεση και καταγγέλλοντες που γνωρίζουν το θέμα.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ο εισαγγελέας Διαφθοράς άσκησε την ποινική δίωξη και αναμένεται πλέον το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη.

Η καταδίκη του κ. Γαβότση και η χρηματική ποινή αφορούν τα επεισόδια του 2003. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς το πλήθος επιτέθηκε σε μονοκατοικία που επρόκειτο να στεγάσει ξενώνα ψυχικά πασχόντων, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Η τότε δημοτική αρχή υπό τον κ. Γαβότση καλούσε από τα μεγάφωνα τους πολίτες έξω από το σπίτι και τους ζητούσε να αποκλείσουν τον δρόμο.

Κάποιοι έβαλαν φωτιά, άλλοι έσπασαν τζάμια. Πέντε χρόνια αργότερα το Α’ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία τον νυν δήμαρχο Ωραιοκάστρου, κρίνοντας ότι «με πειθώ και φορτικότητα έπεισε τους συγκατηγορουμένους του να τελέσουν τις αξιόποινες πράξεις».

Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2010, οι ιδιοκτήτες της μονοκατοικίας διεκδικούσαν αποζημίωση 228 χιλιάδων ευρώ μέσω της τράπεζας Eurobank, όπου είχε χρήματα ο δήμος.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου 22 Ιουλίου 2010, με κατά πλειοψηφία απόφαση «απαραίτητη κρίνεται η τροποποίηση του προϋπολογισμού του έτους 2010 νέου Κ.Α. εξόδων 02006496 με τίτλο αποζημίωση μετά από δικαστική απόφαση και την ενίσχυση του παραπάνω κωδικού αριθμού με το πόσο των 228.345,44 ευρώ από το αποθεματικό».

Με απλά λόγια δηλαδή, υπήρξε τροποποίηση του προϋπολογισμού προκειμενου να πληρωθούν τα «σπασμένα» του κ. Γαβότση από την προσωπική του καταδίκη με τα χρήματα όλων των δημοτών, πράγμα για το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τη δικαστική κρίση.

Ας σημειωθεί ότι εφόσον εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα για τον δήμαρχο, εμπίπτει άμεσα στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης με το ερώτημα της έκπτωσης από το αξίωμά του.

http://www.efsyn.gr/arthro/poiniki-dioxi-gia-apistia-ston-dimarho-oraiokastroy

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    8 × = 24