Στ. Παππάς: «Η δημοκρατία έχει ανεκτικότητα αλλά έχει και όρια», για τη ρατσιστική επιστολή οδηγών του ΟΑΣΘ.

Νοεμβρίου 21, 2018
Από

Ακροδεξιό παραλήρημα κατά των προσφύγων από συνδικαλιστική παράταξη στον ΟΑΣΘ και οργισμένη  απάντηση του Στ. Παππά, του προέδρου του ΟΑΣΘ.

Ο κ. Παππάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφερόμενος στο κείμενο της συγκεκριμένης επιστολής τόνισε ότι πρόκειται για «κείμενο μιας παράταξης που εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις που διασπά τους εργαζόμενους και δεν τους ενώνει».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ενοχοποιούμε τους εργαζόμενους, διότι δεν πρόκειται για κείμενο του σωματείου, είναι κείμενο μιας παράταξης, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται εμπνέεται από ρατσιστικές αντιλήψεις. Όχι μόνο δεν ενισχύει τη δυνατότητα διεκδίκησης δικαιωμάτων εκ μέρους των εργαζομένων αλλά διασπάει τους εργαζόμενους», είπε ο κ. Παππάς και συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έλαβαν θέση και είναι κατηγορηματικά εναντίον του συγκεκριμένου φαινομένου. «Η δημοκρατία έχει ανεκτικότητα αλλά έχει και όρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Επίσης αναφέρθηκε και στην κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος τα προηγούμενα χρόνια στον ΟΑΣΘ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν υπήρχε αυτή η διαφθορά εδώ μέσα, οι κύριοι αυτοί δεν σήκωσαν τη φωνή τους. Πού ήταν; Πολύ φοβάμαι ότι έχουν άμεσες ή έμμεσες σχέσεις με αυτούς που λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα».

Σε δε άρθρο του Α. Λυκεσά στην  εφημερίδα συντακτών αναφέρεται χαρακτηριστικά:  

«Τη μετατροπή μέρους της δυτικής Θεσσαλονίκης σε… αμερικανικό Νότο του περασμένου αιώνα και της περιόδου του αγριότερου ρατσισμού, όταν δεν επιτρεπόταν σε μαύρους πολίτες να κάθονται σε θέσεις λευκών, ζητά παράταξη εργαζομένων του ΟΑΣΘ. Μάλιστα πάει και ένα βήμα παραπέρα, καθώς προτείνει να δρομολογηθούν ειδικά λεωφορεία μόνο για πρόσφυγες.

Το αίτημα λαμβάνει διαστάσεις αποτρόπαιου καθώς είναι ένα από οκτώ συνολικά που κατατέθηκαν στη διοίκηση του οργανισμού και τα οποία είναι ανάλογης «ποιότητας», αφού ζητάνε ειδική ομάδα ασφαλείας για την επιβολή της τάξης στα λεωφορεία και προληπτικές εξετάσεις αίματος των οδηγών για να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει κάποια μεταδοτική ασθένεια…

..

Αν και ποτέ δεν έχει αναφερθεί δημόσια ούτε ένα περιστατικό κατά το οποίο οι πρόσφυγες να έχουν δημιουργήσει οιοδήποτε πρόβλημα –και έξω από λεωφορείο– η παράταξη ισχυρίζεται ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση φαινομένων προπηλακισμού και παραβατικών συμπεριφορών των προσφύγων μεταναστών τόσο προς τους οδηγούς όσο και προς το λοιπό επιβατικό κοινό»…

Η Θεσσαλονίκη της ανθρωπιάς
Το θέμα αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας λίγο διάστημα έπειτα από την καταγγελία της ΑΡΣΙΣ για τη ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος τριών ανήλικων προσφυγόπουλων, ενεργοποίησε, εκ νέου τα «αντανακλαστικά» των Θεσσαλονικέων, ανθρώπων του μόχθου, φοιτητών, καταστηματαρχών και γενικότερα πολιτών που χρησιμοποιούν τα αστικά για να μεταβούν, μεταξύ άλλων, στον χώρο εργασίας τους.

 Η επιστολή

Η επιστολή που έχει συνταχθεί από μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «ΔΡΟΜΕΑΣ» και έφτασε στη διοίκηση του ΟΑΣΘ βρίθει ρατσιστικών αναφορών, καθώς ανάμεσα σ’ όλα λέει πως οι πρόσφυγες «λόγω κουλτούρας» έχουν κακή σχέση «με την προσωπική τους υγιεινή» κι έτσι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών τόσο στους οδηγούς όσο και στους υπολοίπους επιβάτες οι οποίοι στριμώχνονται ανάμεσά τους». Μάλιστα μεταξύ άλλων ζητείται να τοποθετηθεί panic button στα συγκεκριμένα λεωφορεία, να εμβολιάζονται συχνά και να τους παίρνουν αίμα για να δουν πως δεν κόλλησαν κάτι από τους πρόσφυγες!

Η επιστολή επεστράφη ως απαράδεκτη

Η εν λόγω επιστολή επεστράφη από τη διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ως απαράδεκτη, ενώ αναμένεται και η επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης. Παράλληλα κρίνεται αναγκαίο να πάρει θέση η διοίκηση του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, και ο πρόεδρος του Δημήτρης Τσερμενίδης.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    + 5 = 7