Μια πρώτη αποτίμηση των υποψηφιοτήτων για τη δημαρχία του Ωραιοκάστρου και ο ακροδεξιός λαϊκισμός.

Δεκεμβρίου 3, 2018
Από

Οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και έχουν ήδη μαζευτεί πέντε  υποψηφιότητες για τη δημαρχία, καθόλου άσχημα εάν σκεφτούμε ότι έπεται και συνέχεια.

Το χορό των υποψηφιοτήτων άνοιξε ο  Ανέστης Πολυχρονίδης νωρίς, νωρίς, από τον Οκτώβριο ακόμα. Πιθανότερη εξήγηση της βιασύνης,  να διευκολυνθεί στέλεχος της παράταξης που έπρεπε να φύγει για να  μαζέψει τις ελιές του…

Έτσι η κίνηση του Α. Πολυχρονίδη, όπως ήταν επόμενο παρέσυρε άθελά του και τους άλλους ενδιαφερόμενους, που ο καθένας για τις δικές του σκοπιμότητες εσπευσμένα προχώρησε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, λες και θα έφευγε το τρένο.  Ακολούθησε ο Εδιρνέλης,  ο  Σκαρλάτος, ο Τσακίρης και συμπληρώθηκε η πρώτη τετράδα των Ωραιοκαστριτών με τον Παπακωνσταντίνου, που το πρωινό της Κυριακής από το Παλαιόκαστρο ανακοίνωσε  την υποψηφιότητά του.

Το προεκλογικό κλίμα, σε αντίθεση με τον καιρό, έχει αρχίσει να ζεσταίνεται. Για πρώτη φορά ξεκίνησε μια τέτοια  παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και  για πρώτη φορά ο προεκλογικός αγώνας θα είναι μαραθώνιος.

Όπως είναι επόμενο αυτές οι βιαστικές υποψηφιότητες απασχολούν τις συζητήσεις των δημοτών. Κι όταν αρχίζει μια προεκλογική συζήτηση  τίθενται δύο «αξιώματα». Ένα, ότι «το Ωραιόκαστρο είναι δεξιό» και το δεύτερο ότι «άλλο οι πολιτικές εκλογές κι άλλο οι δημοτικές».

Η πρώτη αβίαστη διαπίστωση είναι ότι τα δύο αυτά αξιώματα αλληλοαναιρούνται. Γιατί εάν είναι, που είναι δηλαδή, άλλο οι δημοτικές εκλογές κι άλλο οι πολιτικές, τότε τι σημασία έχει εάν είναι «δεξιό» ή «αριστερό» το Ωραιόκαστρο;

Για να εξετάσουμε δε, εάν είναι «δεξιό» ή «αριστερό» το Ωραιόκαστρο, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Αυτά δείχνουν πρώτα- πρώτα μια μεγάλη μεταβολή στο εκλογικό σώμα, στους εγγεγραμμένους. Από ένα χωριό που το 1996 οι εγγεγραμμένοι ήταν 3.741 το Ωραιόκαστρο μετεξελίχθηκε σε έναν αστικό  οικισμό με την έλευση των αγοραστών των μεζονετών και οι εγγεγραμμένοι το 2009 έφτασαν στις 11.245.

Οι επιπτώσεις ήταν μεγάλες και παντού. Και στα εκλογικά αποτελέσματα. Πράγματι βλέπουμε ότι η «δεξιά» ενώ ήταν κυρίαρχη μέχρι  το 2009, συγκεντρώνοντας στο Ωραιόκαστρο, πάνω από το 50% , στις βουλευτικές εκλογές του 2009 έπεσε για πρώτη φορά στο 37,3% και αθροιστικά με το ΛΑΟΣ που είχε πάρει 8,8%, έπεσε στο 46,1%.

Από εκεί και πέρα σε όλες τις επόμενες βουλευτικές εκλογές,  τις διπλές του 2012, που οι εγγεγραμμένοι λόγω της συνένωσης των Δήμων έφτασαν στις 30.128 γνώρισε πρωτοφανή πτώση,  με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνονται και να σταθεροποιείται στην πρώτη θέση στις διπλές εκλογές του 2015.

 Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 30,37% έναντι 29,33% της ΝΔ και 7,9% της Χ.Α και τον Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε στο 32,19%, παρά τις απώλειες από την ΛΑΕ 2,2% και η ΝΔ 29,32% και 8,5% της Χ.Α. Η κυριαρχία πια της «δεξιάς» ανήκει στο παρελθόν, αφού κι αθροιστικά ο χώρος έπεσε κάτω από το 40%. 

Αυτή η εξέλιξη των βουλευτικών αποτελεσμάτων δείχνει κάτι ακόμα πιο σημαντικό από το ποιος είναι πρώτος. Δείχνει ότι το εκλογικό σώμα δεν είναι πια κοπάδι,  ότι βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση και αμ τι άλλο, ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό εκλογικό σώμα.

Άρα όσοι υποψήφιοι δήμαρχοι ποντάρουν στον ακροδεξιό λαϊκισμό και μιλάνε για τα πολλά hot spot που δέχθηκε ο Γαβότσης -εκτός που τον αδικούν- δεν θα βρουν πολλά ευήκοα αυτιά για αυτού του είδους τις ρατσιστικές κραυγές. Και χώρια που απεμπολούν  ένα σωρό άλλα θέματα για τα  οποία μπορούν να του ασκήσουν δικαιολογημένη κριτική. 

Εξάλλου ο ρατσισμός ηττήθηκε κατά κράτος, με αφορμή την φοίτηση μερικών προσφυγόπουλων στα σχολεία του Ωραιοκάστρου.  Όσοι  προσπάθησαν με υστερίες και ψέματα να καλλιεργήσουν το μίσος και τον ρατσισμό, απομονώθηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία των γονέων.

Επίσης όσοι υποψήφιοι αντί άλλων προτάσεων, επικαλούνται ότι είναι «γέννημα θρέμμα του Ωραιοκάστρου», υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προτέρημα, εν αντιθέσει με όσους  επέλεξαν το Ωραιόκαστρο για τόπο κατοικίας, ζουν σε λάθος εποχή.

Ας γυρίσουν άμα θέλουν στο παλιό καλό Ωραιόκαστρο, που ήταν χωριό,  να τους ψηφίζουν τα σόγια τους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση  θα πρέπει να δώσουν πίσω τα λεφτά στους αγοραστές των ακινήτων, που έχουν τα μούτρα να τους ζητάνε και τη ψήφο, με αυτό το λαϊκίστικο επιχείρημα.  Που μαζί και με άλλες φωνές που ακούγονται από υποψηφίους τους, πόρρω απέχουν από τον  χαρακτηριστικό ρατσιστικό ακροδεξιό λόγο.

Τέλος, σίγουρα δεν θα εκπλαγούμε εάν στο επόμενο διάστημα σε  αυτές τις βιαστικές υποψηφιότητες, μετά τον Άη- Βασίλη και τον Ρούντολφ, σημειωθούν εξελίξεις. Γιατί τίποτα δεν τελείωσε,  όλα τώρα αρχίζουν.

 

Μοιραστείτε το άρθρο!!!

    Σχολιάστε

    Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    *


    8 − = 4